Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:55:31

Підбито підсумки роботи органів праці та соціального захисту населення області за І квартал 2013 року

30.04.2013   07:51Агенцiя

Під головуванням директора Департаменту Лариси Юрченко 29 квітня відбулося розширене засідання колегії Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації, на якому було розглянуто питання “Про підсумки роботи органів праці та соціального захисту населення області у І кварталі 2013 року”.

У роботі колегії взяли участь: заступник голови Громадської ради при обласній державній адміністрації, голова Комітету з питань соціальної політики та соціального захисту, голова ради Федерації профспілкових організацій області Микола Богдан; начальники районних та міських управлінь праці та соціального захисту населення області; директори територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), інтернатних установ, центрів соціальної реабілітації дітей-інвалідів та керівник обласного центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат.

Протягом І кварталу 2013 року 2013 року органами праці та соціального захисту населення області забезпечувалось виконання завдань та заходів, визначених соціальними ініціативами Президента України В.Ф. Януковича, проводилась робота щодо поліпшення якісних показників соціального захисту найбільш вразливих категорій громадян та підтримки працюючого населення.

Результати проведеної роботи свідчать про позитивні тенденції.

Забезпечується виконання завдань та заходів обласної програми зайнятості населення, пріоритетними напрямами якої визначено створення нових і збереження ефективних існуючих робочих місць, підтримка економічної активності населення, удосконалення механізму визначення щорічної потреби ринку праці у кваліфікованій робочій силі тощо.

У січні-березні ц.р. забезпечено розширення сфери прикладання праці за рахунок створення нових робочих місць, на які працевлаштовано 4,6 тис. осіб. Річне завдання обласної програми зайнятості на 2013 рік (16,0 тис.) вже виконано на 28,7%. При цьому кількість ліквідованих робочих місць порівняно з відповідним періодом 2012 року скоротилася на 1,1%.

За січень-лютий 2013 року середня заробітна плата в області склала 2261 грн, що перевищує її розмір за відповідний період попереднього року на 10,6% та забезпечує рівень прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1147 грн) в 2 рази.

Середня заробітна плата працівників за видами економічної діяльності у лютому 2013 року порівняно з лютим 2012 року зросла на 10,1% (в Україні – на 8,7%) і становила 2259,0 грн (в Україні – 3044,0 грн), що в 2 раза перевищує розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи (1147 грн).

Дані державних статистичних спостережень свідчать також про структурні зрушення в розподілі працівників за розмірами нарахованої заробітної плати. Так, якщо у грудні 2011 року зарплату в розмірі понад 3,5 тис. грн одержували 15,2% працівників, то у грудні 2012 року – 19,9%. Тобто за рік чисельність тих, хто одержує зарплату понад 3,5 тис. грн зросла більше ніж на 30%.

Водночас поступово зменшується частка працівників, які одержують заробітну плату в межах мінімальної – з 8,2% у грудні 2011 р. до 8,1% у грудні 2012 р.

Загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам підприємств та організацій області (з урахуванням економічно неактивних підприємств) з початку цього року збільшилась на 1,0 млн грн або на 5,0% і на 01.04.2013 склала 20,9 млн грн, у т.ч. по економічно активних підприємствах – 11,9 млн грн. Упродовж березня ц.р. загальна сума боргу зросла на 0,4 млн грн або на 2,1%.

На цю дату своєчасно не отримали заробітну плату 3,7 тис. найманих працівників 28-ми економічно активних підприємств області.

Основними причинами існування заборгованості із заробітної плати є: низька платоспроможність та високий рівень збитковості підприємств, труднощі з реалізацією виробленої продукції, відсутність у суб’єктів господарювання обігових коштів, призупинення виробничої діяльності підприємств, недостатня ефективність проведення процедур ліквідації, санації та банкрутства, зменшення обсягів виконаних робіт, несвоєчасні розрахунки замовників за виконані роботи та отримані послуги, у т.ч. за державним замовленням тощо.

Станом на 1 квітня 2013 року в органах праці та соціального захисту населення області державні соціальні допомоги отримує 77,7 тисяч осіб. На їх виплату за три місяці 2013 року спрямовано 198,5 млн гривень.

Станом на 01.04.2013 в області 37,4 тисяч сімей отримують субсидію по оплаті за житлово-комунальні послуги. Перераховано коштів організаціям за надані послуги на суму 18,3 млн гривень.

Щомісячну грошову допомогу особам, які проживають разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним станом на 01.04.2013 отримує 1638 осіб. З початку року перераховано на виплату майже 8 млн гривень.

Органами соціального захисту населення проводиться призначення та виплата одноразової винагороди жінкам, яким присвоєне почесне звання України “Мати-героїня”. Протягом трьох місяців 2013 року 191 жінці присвоєно почесне звання України “Мати-героїня”. Кошти на виплату в сумі 2,2 млн грн вже надійшли в область.

На обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, станом на 01.04.2013 перебувало 372,7 тис. осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою.

Налагоджено систему електронної звірки з підприємствами-постачальниками послуг (електронною звіркою охоплено 94% від загальної кількості пільговиків). Це дозволяє забезпечити контроль за цільовим використанням бюджетних коштів. Проте, потребує покращення ця робота у Ічнянському, Носівському районах та м. Прилуки, де відсоток завантаження залишається нижчим середньообласного показника і складає від 56 до 87%.

Пільгами з оплати житлово-комунальних послуг у І кварталі 2013 року скористались понад 155 тис. сімей, на які з державного бюджету місцевим бюджетам спрямовано 53 млн гривень.

Пільги на придбання твердого палива та скрапленого газу призначено 28,1 тис. домогосподарств або 83% на суму 14,5 млн гривень. Однак, у Носівському районі відсоток призначення пільг набагато нижчий середньообласного і становить – 33,1%, у м. Прилуки – 43,1%, у Бахмацькому районі – 59,6%.

На надання пільг з послуг зв’язку, інших пільг та компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян станом на 01.04.2013 спрямовано 10,5 млн грн, загальна заборгованість склала 4,6 млн гривень.

При здійсненні нагляду за дотриманням вимог законодавства під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій органами Пенсійного фонду протягом І кварталу 2013 року підвідомчими управліннями перевірено 9,6 тис. пенсійних справ, що становить 100% призначених та перерахованих пенсій.

В органах соціального захисту населення у 2013 році на обліку для забезпечення санаторно-курортними путівками перебуває 3,7 тис. осіб із числа інвалідів та ветеранів війни. Упродовж року для забезпечення вищезазначеної категорії осіб санаторно-курортним лікуванням надійшло 145 санаторно-курортних путівок, закуплених за кошти державного бюджету.

З метою забезпечення спецавтотранспортом на обліку перебуває 2,5 тис інвалідів, із них 202 інваліди війни, які брали безпосередню участь у бойових діях в період Великої Вітчизняної війни та війни з Японією. У 2013 році інвалідам видано 12 автомобілів.

Для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації у 2013 році до управлінь соціального захисту населення звернулось понад 2,5 тис. інвалідів, дітей-інвалідів та інших осіб. Упродовж року видано інвалідам 207 одиниць технічних засобів реабілітації, із них 105 крісел колісних; видано направлень на підприємства для виготовлення 4,3 тис. одиниць протезно-ортопедичних виробів та ортопедичного взуття.

Для отримання реабілітаційних послуг в обласному центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів Департаментом направлено 235 дітей-інвалідів.

Упродовж І кварталу поточного року на утримання мережі інтернатних установ з обласного бюджету спрямовано 13,4 млн грн, що є на рівні відповідного періоду 2012 року.

Для забезпечення належного функціонування інтернатних установ, поліпшення соціально-побутового обслуговування підопічних та дотримання натуральних норм харчування протягом року залучались пенсійні кошти, за звітний період яких використано 4,1 млн грн, що дало змогу довести витрати на харчування одного підопічного в день до рівня 23,60 грн, в тому числі в інтернатних установах для престарілих і інвалідів – 23,31 грн, у дитячих будинках-інтернатах – 26,05 гривень.

Використовуючи наявний земельний потенціал, власну техніку, трудові ресурси обслуговуючого персоналу та підопічних, у семи підсобних господарствах інтернатних установ за І квартал 2013 року вироблено: 511 цн молока, 75 цн м’яса в забійній вазі, 4 цн овочів.

Забезпеченість підопічних продукцією власного виробництва до норм споживання становить: молоком – 70%, м’ясом – 64%.

Статус постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС мають 84,3 тис. осіб, серед яких 15,7 тис. дітей, 10,3 тис. учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та 4,7 тис. інвалідів.

На реалізацію програми соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, за 7 напрямами, на 2013 рік з державного бюджету передбачено 49,8 млн гривень. Це майже на рівні минулого року. Однак, фінансова забезпеченість компенсаційних виплат складає 91,5% . Кошти, які надійшли з Міністерства соціальної політики України за 3 місяці 2013 року, стовідсотково профінансовано у сумі 12,6 млн грн, що дало змогу погасити заборгованість з компенсаційних виплат за минулий рік, та забезпечити виплату поточного року.

Обласною комісією зі встановлення статусу громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, упродовж 3 місяців 2013 року надано статус постраждалих 617 особам, упродовж аналогічного періоду 2011 – 635.

З кінця минулого року розпочала роботу обласна комісія з визначення даних про заробітну плату працівників за роботу у зоні відчуження у 1986 – 1990 роках. Комісією розглянуто 30 справ та видано 19 довідок.

Для оздоровлення та санаторно-курортного лікування у 2013 році із заявами звернулося 7584 осіб, з них: 2272 осіб старше 18 років, 4828 батьків для оздоровлення дітей у складі групи, та 484 – у супроводі одного з батьків.

При організації оздоровлення постраждалого населення у 2013 році пріоритет при направленні на санаторно-курортне лікування надаватиметься дітям-інвалідам, інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи, дітям-сиротам та іншим соціально вразливим категоріям дітей.


За повідомленням Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини