Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 15:44:45

Як депутати Чернігівської міської ради звітували протягом чотирьох років каденції

01.09.2020   18:12Агенцiя

Тільки четверо депутатів Чернігівської міської ради протягом трьох років звітували про свою діяльність.

Хто з обранців робив це систематично, а хто поставився до цього питання невідповідально та як виборцю оцінити роботу депутата напередодні місцевих виборів, – Досліджувала Громадська організація "Агенція міських ініціатив".

Вже восени повноваження депутатів Чернігівської міської ради цього скликання завершуються. Переважна частина обранців знову буде балотуватися на виборах до місцевих рад, про що свідчить їх активізація напередодні старту виборчої кампанії. Однак для того, щоб зрозуміти, чи варті підтримки нинішні місцеві депутати, необхідно знати, як же вони представляли інтереси громади попередні п’ять років. Інформацію про це також можна знайти у звітах депутатів.

Для чого депутатам звітувати?
По-перше, цього вимагає Закон України “Про статус депутатів місцевих рад”, де у статті 16 написано, що депутати місцевої ради періодично, але не рідше одного разу на рік, зобов’язані звітувати про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу.

Окрім того, Регламентом Чернігівської міської ради передбачено проведення звітування депутатами за свою діяльність перед виборцями з 1 січня по 15 лютого наступного за звітним року.

По-друге, підзвітність депутата перед громадою пов’язана з тим, що він є представником своїх виборців в органі місцевого самоврядування, тобто інституції, через яку громада управляє справами локального масштабу за допомогою депутатів. Саме тому звітування депутата перед громадою - це ще й елементарний прояв поваги до виборців.

Важливо, що невиконання депутатом зобов’язань звітувати перед виборцями є підставою для відкликання депутата. Це закріплює стаття 37 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”.

Як депутати звітували протягом 4 років каденції
“Агенція міських ініціатив” проаналізувала сайт Чернігівської міської ради на предмет наявності персональних звітів обранців. Більшість із місцевих депутатів не звітувала взагалі, й тільки 4 депутатів звітували щорічно протягом трьох років: Віктор Тарасов (фракція «Демальянс»), Ірина Березинець (фракція Радикальної партії Олега Ляшка), Сергій Вакуленко та Володимир Козир (фракція «Наш край»). Їх звіти є за 2017, 2018 та 2019 роки. Натомість інформація щодо звітування за 2016 рік на сайті по всім депутатам відсутня.

Також за 3 роки замість 4 є колективний звіт фракції “Об’єднання “Самопоміч” - за 2016, 2018 та 2019 роки.

Двічі звітувався Вячеслав Летута (фракція «Блок Петра Порошенка») та позафракційний депутат Сергій Кирієнко – за 2017 та 2019 роки. Звіт за один рік подав Андрій Дериземля (фракція «Блок Петра Порошенка»), Лариса Кадіна (фракція «Батьківщина») – за 2017 рік. А Олександр Тимошенко (фракція «Об’єднання Самопоміч») та Роман Старіков (фракція «Блок Петра Порошенка») прозвітувались тільки за 2019 рік.

Віталій Козирев (фракція «Об’єднання Самопоміч») став депутатом лише у 2020 році, тому звітів про його роботу на сайті ради ще немає.

Тобто за 2017 рік відзвітували 8 депутатів: Лариса Кадіна, Вячесла Летута, Андрій Дериземля, Віктор Тарасов, Сергій Вакуленко, Володимир Козир, Ірина Березинець  та Сергій Кирієнко. За 2018 рік – всього 4 депутатів: Сергій Вакуленко, Володимир Козир, Віктор Тарасов та Ірина Березинець.

Лідером за кількістю звітів став 2019 рік, адже в цьому році за депутатську діяльність відзвітували аж 9 депутатів Чернігівської міської ради: Ірина Березинець, Сергій Вакуленко, Віктор Іванченко, Володимир Козир, Вячеслав Летута, Роман Старіков, Віктор Тарасов, Олександр Тимошенко, Сергій Кирієнко.

Серед них тільки троє провели публічне звітування, тобто на відкритій зустрічі з громадянами, - Олександр Тимошенко, Сергій Вакуленко та Володимир Козир.

Всього в Чернігівській міській раді налічується 42 депутати.

Чи будуть депутати звітувати за п‘ятий рік повноважень?
Регламентом Чернігівської міської ради передбачено проведення звітування депутатами про діяльність на останній рік повноважень ради не пізніше як за тридцять днів до дня проведення наступних місцевих виборів.

А отже, таке звітування є обов'язком для кожного депутата перед громадою, бо так працює механізм відповідальності делегованої демократії.

Про що депутати розказують в своїх звітах?
Факт оприлюднення звіту депутатом не завжди свідчить про те, що він містить достатньо інформації – як з точки зору закону, так і з точки зору інтересу виборця. Тому важливо звертати увагу на змістовне наповнення звіту.

Закон вимагає, щоб звіт депутата містив такі відомості:
    про його діяльність у раді та в її органах, до яких його обрано,
    про його роботу у виборчому окрузі,
    про прийняті радою та її органами рішення, про хід їх виконання,
    про особисту участь в обговоренні, прийнятті та в організації виконання рішень ради, її органів,
    про виконання доручень виборців свого виборчого округу.

Дев’ять представників міської громади, які оприлюднили текстові звіти на офіційному сайті Чернігівської міської ради за результатами четвертого року повноважень, переважно інформують у них виборців про кількість прийнятих людей на особистих прийомах, про виконану роботу у виборчому окрузі, який представляє депутат, виконання доручень виборців, про кількість підготовлених депутатських запитів та звернень.

Разом з тим, депутати майже не згадують про свою роботу під час пленарних засідань, засідань постійних комісій, хід виконання рішень ради та свою участь в обговоренні, прийнятті та організації виконання рішень ради та її органів. Звіти переважно лаконічні, містять лише цифри та загальні тези про те, на що була спрямована діяльність депутата. У звітах переважно не зазначається, як прийняті радою рішення були реалізовані на практиці, як вони вплинули на розвиток міста, якою була особиста участь депутата у прийнятті тих чи інших рішень (участь у голосуваннях). Також депутати не звітують про використання коштів депутатського фонду.

І наостанок
Попереду місцеві вибори. Сподіваємося, що депутати Чернігівської міської ради зможуть підбити підсумки своєї роботи за п’ятий рік повноважень, а ми як виборці будемо мати можливість ознайомитися з такими звітами перед безпосереднім голосуванням на виборчих дільницях.
Тож вивчаймо звіти депутатів і робімо вибір свідомо!

За додатковою інформацією звертайтесь:
Громадська організація «Агенція міських ініціатив»
goami.info@gmail.com

https://attestation.in.ua/article/365?fbclid=IwAR34uItmLOZETrdXZbUK5y0BHZl6L0UKY7m5jWDN-u6ASoI90_S2Fc0OHQ0

Останні новини Чернігівщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.