Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 17:01:57

Чернігівщина напередодні формування виборчих команд: чи буде довіра?

04.08.2020   12:25Агенцiя

Не просто аналізувати процеси виборчої кампанії в регіоні, коли багато хто вважає, що тільки він має повну та ексклюзивну інформацію «хто, з ким і як».

Насправді, остаточне формування виборчих команд закінчиться за кілька годин до подачі виборчих списків до територіальних комісій. Як показує досвід, «рокіровки» ще будуть, бо основні баталії, «хто зверху» ще попереду.

Спочатку кандидатам у депутати різних рівнів доцільно прорахувати, хоча б орієнтовно, потенційні відсотки обраних політичних сил на день виборів в обраному регіоні.
А це не так і легко, наприклад, голосування на останніх  парламентських виборах значно відрізнялося по округам. У 2019 році у 205 окрузі безперечно лідирували представники партій «Слуга народу», та «Батьківщини», у 206 – «Слуга народу», «За життя» та «Батьківщина», у 207 – «Слуга народу», у 208 – «Наш край», «Батьківщина» та Радикальна партія, у 209 – «Слуга народу» та «Батьківщина», у 210 – «Наш край», «Батьківщина» та «Слуга народу».
Можна зробити припущення, що висуваючись від цих політичних сил кандидати майже не ризикують, балотуючись у ради різних рівнів.
З іншими політичними силами не все так і гаразд. Тут потрібно враховувати рівень майбутньої ради. Чим нижче – тим більше враховувати, чи буде набрано 5 відсотків обраної партії на цієї території.

Партійні аспекти потрібно враховувати кандидатам, які балотуються до обласної та п’яти районних рад, а також у Чернігові, Ніжині, Прилуках, Козельці, Ріпках, Городні, Сновську, Мені, Куликівці, Носівці, Бобровиці, Сухополові, Варві, Ічні, Бахмачі, Борзні, Коропі, Сосниці, Корюківці, Семенівці та Новгород-Сіверському.

Ось тут головним стає людський фактор. Найбільш впливові кандидати в територіальні громади, районні ради та обласну раду – це насамперед головний ресурс і гарантія зростання рейтингу політичних сил.
Саме зараз такі кандидати більше потрібні партіям, ніж навпаки.
Головними вимогами при обранні саме політичної сили стають такі фактори:
- загальноукраїнський та місцевий рейтинг,
- реальна мережа осередків (постійно діючий людський ресурс),
- фінансова спроможність лідерів та донорів,
- низький негатив щодо майбутніх колег у списку (враховуючи власний).
Останній критерій може допомогти комусь особисто піднятися у виборчому списку, але більше заважає загальному рейтингу політичної сили.

Саме реальний розрахунок можливостей потенційного кандидата дозволить йому саме вимагати належне місце у партійному списку. Або «світа та апарат» у своїх інтригах здвине так, що мало не буде. А рівень поваги від керівника знати потрібно, щоб не маніпулювали у переговорах та не занижували у загальному списку…
Саме реальний розрахунок власних можливостей дозволяє зрозуміти, скільки виборчих квот можна отримати.
Ніхто не відміняв «мікрокоманди» всередині партійних списків. Але це вже робота технологів.

З відносно новими політичними проектами та тими, хто не був у лідерах в області все набагато складніше.
Наприклад, не заперечую, що в Чернігові та, навіть, на обласному рівні «Рідний дім» здолає необхідні відсотки. Але на рівні районів та окремих територіальних громад багато чого вже не буде залежати від партійного керівництва. А регіональні списки можуть і сюрпризи приготувати: бажаючих голосувати «за» може бути набагато менше ніж очікувалося. Це стосується і Європейської солідарності, і Аграрної партії, і кількох ще більш «порогових» в регіоні політичних проектів.

Загроза і законодавче закріплення імперативного мандату: депутат місцевої ради, який був обраний у раду за списком політичної партії, може бути відкликаний. Зокрема, якщо його діяльність не відповідає програмі партії чи її осередку, якщо такий депутат не увійшов до фракції місцевої організації партії або був виключений з такої фракції також має велике значення для формування партійних списків. Тобто за допомогою імперативного мандату доволі легко можна позбавитися неугодного депутата, який не подобається керівництву. 
Також мають значення рівень довіри до слів керівництва, впевненості у виконанні обіцянок, та гарантії щодо відсутності «кидалова» через рік депутатів, які були «паровозами» і забезпечили перемогу списку.

Ще однією тенденцією у підборі партіями кадрів може стати їх новизна.
Ті, хто зараз при владі, депутати різних рівнів та голови територіальних громад своєю діяльністю не тільки отримали прихильників, але і збільшили коло опонентів і, навіть непримиримих борців з ними.
Розрахувати потенційні результати виборчої кампанії в цьому випадку буде набагато важче, особливо, якщо «старі кадри» впевнені в перемозі і бажають найбільших преференцій. В цьому випадку дуже важко визначитися і потрібно проводити місцеві соціологічні дослідження.

Обрання потрібної кандидату партії – дуже важливе стратегічне питання виборчої кампанії. І воно зараз одне з самих актуальних.

Паперний Юрій
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини