Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 13:49:12

Моніторинг веб-сайтів органів влади щодо інформування громадськості про регуляторну політику

13.10.2018   09:39Агенцiя

За результатами моніторингу наявності у ОМС офіційних веб-сайтів та створених на них розділів про регуляторну діяльність, що проведений представниками Сектору ДРС у Чернігівській області станом на 28 вересня 2018 року, було визначено наступне.

Із 333 органів місцевого самоврядування Чернігівської області (це обласна, районні, міські, сільські, селищні ради та ОТГ) мають власні офіційні веб-сайти 66 (19,82%) органів та 69 (70%) з них створили розділи про регуляторну діяльність для інформування суспільства про свою регуляторну діяльність в мережі Інтернет.

Серед ОМС Чернігівської області передову позицію в здатності органів місцевого самоврядування інформувати підприємницьку громадськість про свою регуляторну діяльність в мережі Інтернет на власних офіційних веб-сайтах обійняли три міські ради обласного значення (100%), це Ніжинська, Прилуцька, Чернігівська міські ради.

Нагадаємо, відповідно до статті 4 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» одним з основних принципів державної регуляторної політики є принцип прозорості та врахування громадської думки, який передбачає:
    відкритість дій регуляторних органів на всіх етапахїх регуляторної діяльності;
    обов’язковий розглядрегуляторними органами ініціатив, зауважень та пропозицій громадськості;
    обов’язковість і своєчасність доведення прийнятих регуляторних актів до відома фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань;
    інформування громадськості про здійснення регуляторної діяльності.

На виконання цього принципу весь масив документів, підготовлених у процесі здійснення регуляторної діяльності, підлягає обов’язковому оприлюдненню, у тому числі, шляхом розміщення  на  офіційній веб-сторінці відповідного регуляторного органу в мережі Інтернет або у друкованих засобах масової інформації.

Зокрема, Закон вимагає від регуляторних органів оприлюднення усього масиву інформації та документів, які готуються в процесі регуляторної діяльності, а саме:
    планів діяльності з підготовки проектів регуляторних актів;
    повідомлень про оприлюднення проектів регуляторного акта;
    проектів регуляторних актів;
    аналізів регуляторного впливу до них;
    звітів про відстеження результативності регуляторних актів;
    інформації про здійснення регуляторної діяльності.

Зазначені документи підлягають оприлюдненню на офіційних сайтах регуляторних органів також і відповідно до пункту 8 Порядку оприлюднення у мережі Інтернет інформації про діяльність органів виконавчої влади, затвердженого постановою КМУ від 04.01.2002 року № 3.

Важливим також для доведення інформації до мешканців відповідної адміністративно-територіальної одиниці чи до відповідної територіальної громади є розміщення розділів про регуляторну діяльність на головних сторінках сайтів органів влади. На головних сторінках сайтів ОМС Чернігівської області розділи про регуляторну діяльність створені у 45,5% сайтів таких органів.

Водночас, плани діяльності з підготовки проектів регуляторних актів на 2018 рік майже всіх ОМС (87,9%) розміщено в інших розділах на офіційних сайтах цих органів, а проекти регуляторних актів, розробниками яких є ОМС включені до планів діяльності з підготовки проектів регуляторних актів ОМС, що спрямовують їх діяльність.

У районних рад області розділ про регуляторну діяльність створено у 90,9% від їх загальної кількості; у міських рад районного значення – у 83,3% (без міських рад, що створили ОТГ) та у об’єднаних територіальних громад – у 56,8%.

Водночас, у сільських рад забезпеченість офіційними сторінками в мережі Інтернет становить 0%, у селищних рад області забезпеченість офіційними сторінками в мережі Інтернет становить 33%.

Серед органів виконавчої  влади ситуація краще. Всі органи виконавчої  влади Чернігівської області мають власні офіційні сторінки в мережі Інтернет (100%) та 95,5% з них створили розділи про регуляторну діяльність для інформування суспільства про свою регуляторну діяльність в мережі Інтернет.

Слід зауважити, що на веб-сайтах обласної та районних державних адміністрацій Чернігівської області, інформація про планування регуляторної діяльності є у 95,5% органів.

Адже створення розділів про регуляторну діяльність забезпечує принцип прозорості, врахування думки громад, отримання зауважень та пропозицій від них, що є складовою частиною проведення регуляторної діяльності.

Слід зазначити, що інформація про здійснення регуляторної діяльності розміщується не у повному обсязі. Також не всі створені офіційні веб-сайти містять розділ «Регуляторна політика» та необхідні підрозділи, в яких відповідно до вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» повинна публікуватися інформація про планування регулярної діяльності; повідомлення про оприлюднення проектів регуляторних актів, проекти регуляторних актів та розроблені до них аналізи регуляторного впливу; звіти про відстеження результативності регуляторних актів; перелік діючих регуляторних актів. 

Сектором ДРС у Чернігівській області планується проведення роботи щодо усунення місцевими органами влади виявлених недоліків.
 

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини