Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 21:01:28

Рибогосподарська галузь Чернігівщини та перспективи її розвитку

09.02.2017   12:50Агенцiя

Рибогосподарська галузь Чернігівщини має високий потенціал для розвитку, завдяки великому фонду рибогосподарських водойм та сприятливому географічному розташуванню.

На території області нараховується 1570 річок загальною довжиною 8336 км, 23 водосховища загальною площею водного дзеркала 2406,30 га, 828 руслових ставків загальною площею – 4252,4 га, 35 наливних ставків – 355,8 га, 1034 ставки-копані загальною площею водного дзеркала близько 3430,0 га.

Останнім часом позитивну динаміку зростання у рибогосподарській галузі має аквакультура або рибне фермерство.

За останні роки світовий ринок аквакультури у світі збільшився майже в 3 рази та досяг 80 млн тонн продукту і має найдинамічніший розвиток у секторі харчової промисловості. Відповідно до офіційних прогнозів, до 2030 року рівень промислового лову знизиться на 38% на користь аквакультури.

В Україні у сфері аквакультури або рибного фермерства задіяно більше 4600 суб’єктів господарювання різної форми власності. Загальний щорічний об’єм продукції аквакультури в середньому становить 20 – 25 тис. тон на рік. Найпопулярнішими видами риби, що вирощують фермери є короп, товстолобик, осетрові та форель.

Рибогосподарський комплекс Чернігівської області представлений:
- 7 користувачів, що займаються промисловим виловом водних біоресурсів на р. Десна з озерами та р. Дніпро в межах Чернігівської області;
 -11користувачів, що займаються штучним розведенням та вирощуванням водних біоресурсів за Режимом СТРГ (спеціальне товарне рибне господарство) на 12 водних об’єктів загальною площею водного дзеркала 399,8 га.;
 - 10 суб’єктів аквакультури. Виробничі потужності суб’єктів аквакультури це стави – 974,2 га, садки – 400 м2,  басейни 120 м2. Вирощують  коропа, товстолоба, сома, білого амура, стерлядь, осетра. У 2016 році  - суб’єктами аквакультури вирощено товарної риби – 628, 8 т., вирощено та виловлено рибопосадкового  матеріалу 145,4 т.

У 2016 році основна маса вилову товарної риби на Чернігівщині припала на суб’єкти аквакультури – 92% (590,6 т), на промисловиків – 7% (43,3 т) вилову, на СТРГ – всього 2% (10,7 т).

Основну масу промислового вилову  склали лящ, плоскирка, плітка, короп, синець, карась. Основну масу у розведенні і вирощенні і вилові в режимі СТРГ складає короп, товстолоб, білий амур, карась, щука, окунь, лин, плітка.

На зменшення промислового вилову та вилову користувачів СТРГ, в останні роки, впливав низький рівень повеневих вод, що призвів до обміління водних об’єктів, пересихання на 50%, а то і 100% ставків, зменшення площі природних нерестовищ, відсутності переднерестових міграцій з Київського та Канівського водосховищ, за рахунок яких в повноводні роки оновлювалися популяції в області основних промислових видів риб, таких як лящ, плоскирка та плітка. Всі ці фактори відчутно вплинули на природне відтворення водних біоресурсів.

Основним завданням розвитку рибогосподарської галузі України і Чернігівщини в тому числі, є розвиток аквакультури. Адже, аквакультура  майже не залежить від  сезонності, у порівнянні з промисловим ловом та вирощуванням риби за режимом СТРГ, більш орієнтована на цільові потреби споживача, має можливість впровадження довгострокових та більш досконалих підходів до рибництва.

Державним агентством рибного господарства України одним із основних завдань якого є реалізація державної політики у сфері рибного господарства та рибної промисловості, зроблено ряд важливих кроків для покращення рибної галузі України: підписано угоди з зарубіжними країнами щодо співпраці в галузі рибного господарства, з метою стимулювання власне українського виробництва риби та морепродуктів, випущено у вільному доступі перший в Україні практичний посібник з аквакультури «Сучасна аквакультура: від теорії до практики», продовжується робота в напрямі законодавчих змін для поліпшення умов рибогосподарської галузі України.

Обнадіює те, що в сьогоднішніх непростих економічних умовах, вбачаються перспективи в розвитку національного рибного господарства і аквакультури, і незабаром прості українці будуть мати змогу насолоджуватись різноманіттям та доступністю рибних продуктів.
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини