Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:48:17

ЧЕРНІГІВСЬКА ПОЛІТИКА: МІЖ РАЦІОНАЛЬНИМ, РЕАЛЬНИМ ТА ЕЛЕКТОРАЛЬНИМ

10.02.2016   19:51Агенцiя

Новообрані депутати місцевих рад всіх рівнів та міські голови складають свій перший іспит на початку лютого. Чому? Бо саме в ці дні виповнюється 100 днів після виборів, а, отже, перші 100 днів роботи «нових» депутатів та мерів. І скоріше за все виборці оцінять їх діяльність як незадовільну.

100 днів минуло, де звіти?

Традиційно, що першою точкою відліку для політиків будь-якого рангу є перші 100 днів. В перші сто днів нових депутатів, міських голів не критикують, даючи їм можливість налагодити власну депутатську або мерську діяльність, організувати роботу, тощо.


Після місцевих виборів можна виокремити декілька етапів роботи місцевих депутатів та органів, у яких вони працюють. 

Перший – організаційний.
Цей етап зазвичай закінчується після того, як обрані керівні органи місцевих рад. В цей період стає зрозумілих хто ж прийшов до влади. Наприклад, у Чернігівській обласній раді була створена провладна коаліція, хоча шанси опозиції зайняти керівні посади були досить високі. Партія «Наш край» на обласному рівні зіграла згідно загальноукраїнських домовленостей. А от, наприклад, у обласному центрі ця політична сила поводиться як найбільш жорстка опозиція, що чекає свого часу. Ситуація з районними радами ще більш непроста. У значній їх кількості новостворена більшість є головною опозицією для провладних сил. Найбільш типова ситуація у Чернігівській районній раді, де саме фракція Блоку Петра Порошенка «Солідарність» реально знаходиться у опозиції.

Другий етап – системний.
Відбувається налагодження роботи партійних громадських приймалень або приймалень депутатських фракцій, інформаційної роботи із залученням електронних та друкованих ЗМІ.

І нарешті останній етап ста днів - посилене формування електоральної бази виборців та «робота з опонентами».
 

Депутати намагаються бути дуже скромними

Цікавим є той факт, що таким інформаційним приводом як «100 днів» жодна чернігівська політична сила на момент написання матеріалу не скористалася. І скоріш за все через те, що сказати нічого.

Рік тому народні депутати від Чернігівщини у своїй більшості відзвітувалися за свої перші сто днів, деякі навіть дуже гарною графікою, то тут складається враження, що депутати всіх інших рівнів вважають це непотрібним або неважливим. Навіть більше, голови місцевих рад різних рівнів не прозвітували про роботу в перші 100 днів органів, які вони очолюють.

Взагалі, складається враження, що робота, яка проводилася в цей період – це діяльність окремих депутатів. Причому значної меншості.  Більшість, скоріш за все, так і не прийшла до тями після виборчих перегонів.

З іншого боку, на мою думку, керівники місцевих рад не налагодили системної роботи з депутатським корпусом. Ті ради, які оголошували про Єдиний день депутата, не опублікували жодної інформації чи відбувався цей захід і які результати.

Інформування про роботу партійних фракцій місцевих осередків практично не ведеться на партійних сайтах та в соцмережах.

Жоден керівник партійної структури – обласної, районної – так і не розпочав працювати з депутатським корпусом по створенню і підтримці іміджу активного осередку.

Одним із індикаторів відсутності роботи партійних відділень є діяльність громадських приймалень та благодійних організацій, наближених до керівництва партій. Наприклад, і фонд «Поліський оберіг», і фонд «Європа», і фонд «Наш край» або згорнули або локалізували власну діяльність. Ряд анонсованих гучних проектів за підтримки цих організацій припинено або не афішується.


Ще не «всьо пропало»

Автор не згоден з тим, що головне – це нагадати про себе виборцям напередодні наступної політичної кампанії.
По-перше, це дорожче, ніж системна робота.
По-друге, бездіяльність дає «плюси» опонентам, які критикуючи розширюють свою електоральну базу.

 Рецепти роботи депутатського корпусу та партійних осередків відомі вже багато років. Вони не пов’язані ні з олігархами, ні з «штурмами» напередодні виборів, ні з особистостями, які зустрічаються у депутатських корпусах.

Насамперед це організація роботи громадських приймалень та депутатів місцевих рад. Не потрібно, щоб вони працювали на постійній основі та у орендованих приміщеннях. В усіх районах та містах є приміщення, які займають ради, де є певні комунікації у вигляді зв’язку, інтернету та місцевої преси. Потрібні лише політична воля та налагодження роботи депутатів. Хто не має бажання працювати – може готуватися до позбавлення їх мандату (відповідний законопроект вже у Верховній раді).

У обласних партійних офісах, які повинні існувати на постійній основі потрібно провести роботу по каталогізації всіх передвиборчих обіцянок та оцінити можливості їх виконання. Бо часто складається враження, що всі знають про невиконані обіцянки опонентів, але забувають про власні.

Наступне – щоб депутати принаймні щось робили потрібно налагодити насамперед систему звітів. Причому не кількісних, а якісних. У більшості місцевих рад створені інститути помічників депутатів. Саме тут і є резерв робітників для роботи з виборцями та ЗМІ.
Перелік можна продовжувати і багато хто скептично ставиться до того, що можна налагодити роботу депутатів, але є один ключовий момент – це вибори.


Заробітчанство чи професійна діяльність?

Минулий політичний рік на Чернігівщині викрив доволі невтішну тенденцію. Утворилася ситуація, коли велика кількість політично активних людей працює не «в політичних силах», а «з політичними силами». В ролі найманців. Тобто сьогодні в одному штабі, завтра в іншому. Сьогодні технолог БПП, завтра – УКРОПа. Про агітаторів і членів комісій можна взагалі казати, що ідейних там практично не залишилося. Типовою ситуацією була схема: працювали на одного, отримували винагороду від другого, а голосували взагалі за третього.

Політична сила могла отримати дуже високі результати на районному рівні і «провалитися» на обласному.

Результати місцевих виборів робили насамперед регіональні лідери, але якщо будуть парламентські або президентські вибори, їх робитимуть політконсультанти та піар-менеджери.

Складається враження, що місця політичній партійній номенклатурі майже немає. Тому і трапляється ситуація, що партія, яка отримала на парламентських виборах найбільше голосів, через рік не може переступити звичайну похибку. А президентські рейтинги очолюють музиканти та коміки.
 

Регіональним партійним політичним лідерам потрібно вже сьогодні зробити висновки, бо у наступних виборчих кампаніях окрім грошей від них нічого не вимагатимуть. А їх вплив буде мізерним. І лише системна робота з депутатським корпусом та виборцями може врятувати ситуацію.
 

Паперний Юрій

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини