Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 12:04:02

Цифрове телебачення на Щорсівщині. Чому зникають канали?

26.10.2015   08:21

Телебачення ж залишається основним джерелом отримання інформації про події для більшості дорослих українців, в тому числі і мешканців нашого району. Хоч для школярів і молоді це вже вчорашній день — вони віддають перевагу Інтернету.

Про перехід на якісне цифрове телебачення, так зване Т2, в Україні почали говорити понад 5 років тому. Навіть повністю відключити аналогове ТБ планувалося з 1 січня 2015 року. І тоді, для того, щоб телевізор міг показувати улюблені телепередачі в новому форматі зі звичайною «польською» антеною, всі мали б купити відповідні пристрої — тюнери Т2. (До речі, сучасні телевізори вже мають вмонтовані тюнери для прийому цифрового сигналу). Це задоволення не з дешевих. Тож на виконання постанови Кабміну в 2012 році почали безкоштовно роздавати їх для малозабезпечених верств населення. За словами директора департаменту інформаційної діяльності та комунікації з громадськістю ОДА Андрія Подорвана, на Чернігівщині розповсюдили їх більше 30 тисяч. Під час виступу на проекті «Медійний поступ» він розповів, що дійсно з 2011 року в країні вже працює Національна мережа ефірного цифрового телебачення, одна з найбільших в Європі. Для цього на території України встановили 166 станцій (РТПС). У нашій області встановлено 6 таких станцій: у Бахмацькому, Прилуцькому та Корюківському районах, Чернігові, Бобровиці та Ніжині. На кожній змонтовано по 4 цифрові телевізійні передавачі різної потужності, які забезпечують трансляцію 32 українських телеканалів (по вісім на кожному) у цифровому стандарті DVB-T2.

Географічно Щорсівщина знаходиться майже на однаковій відстані від Чернігова та Холмів Корюківського району.

Тож, налаштовуючи свою антену на прийом цифрових телеканалів, треба повертати її або в бік обласного центру, або ж в бік Холмів. Прийом телеканалів залежить від рельєфу місцевості, насаджень, високих будівель тощо. Цифровий сигнал значно якісніший і стійкіший щодо перешкод, він не залежить від погоди, на відміну від аналогового, але або приймається чітко, або взагалі не приймається.

Отже, щоб дивитися Т2 важливо знаходитися в радіусі дії передавача (Холми транслюють сигнал до 65 км, а Чернігів – до 60 км). Директор департаменту інформдіяльності ОДА Андрій Подорван каже, що вже третій рік вони з облдержадміністрації пишуть листи і звертаються до всіх інстанцій в Києві, щоб підсилили потужність передавачів. Наші сусіди росіяни помітно її збільшили за останній рік. Сигнал від їхніх станцій сягає на 20-30 км в Україну вздовж усього кордону з Росією. Тож прикордонні села частіше за все «ловлять» і дивляться російські (і навіть білоруські) канали, ніж наші українські, адже наші сигнали не повністю покривають Чернігівщину.

Але є ще одна проблема. Якщо при старому способі передачі сигналу (аналоговому) «пропадає» один ТV-канал, то цифрові «пропадають» одразу по вісім! З таким явищем дуже часто стикаються мешканці нашого району. Ми спробували розібратися, в чому ж проблема? Навіть коли населені пункти знаходяться в зоні дії телевежі, виникає проблема через частоти, на яких передається сигнал. Дуже дивно, що по два передавачі двох сусідніх станцій працюють на одній і тій же частоті. Той, хто хоч трохи дружить з фізикою, скаже, що при накладанні однакових частот виникає явище інтерференції: сигнал веде себе нестабільно – то послаблюється і пропадає, то підсилюється і з’являється. З Чернігівської і з Холминської телевежі перші 8 телеканалів транслюються на одній частоті — 479,25 МГц (22-й дециметровий канал), і ще вісім (з 25-го по 32-й телеканал) — теж на одній частоті — 791,25 МГц (61-й дециметровий канал). Це і спричиняє нестабільність сигналу для цих 16-ти телеканалів, решта ж 16 приймаються нормально, тому що вони передаються на різних частотах. Саме в зону дії обох станцій потрапили Щорс, села Гвоздиківка, Заріччя, В.Щимель та інші. Тож глядачі часто читають на екранах своїх телевізорів «Нема сигналу» і грішать на свою антену чи тюнер.

Чому ж так сталося, що сумістилися частоти на Чернігівщині? Хто винен в цій помилці і хто може її виправити? З таким запитанням ми звернулися до компанії, що надає послуги з цифрового телебачення в Україні — ТОВ «ЗЕОНБУД» (офіційний сайт товариства www.efirt2.tv). Відповідь обіцяли нам надати пізніше, і ми її обов’язково надрукуємо. Адже вирішити проблему (заміну частот і підсилення сигналу) на місцевому рівні не вдасться. Це не в компетенції району чи області. Де ставити телевежі — вирішує концерн РРТ в Києві, ліцензію на ефірне мовлення отримують в Національній раді з питань телебачення і радіомовлення, дозволи на експлуатацію частот видає Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформації, вона ж надає висновки щодо електромагнітної сумісності.

Коли ж саме Україна повністю перейде на якісне цифрове телебачення і відключить аналогове, поки що невідомо. Цю подію відтермінували до кінця 2016 року, а в прикордонних районах — на невизначений час.


Лариса Мартиненко, учасниця проекту «Медійний поступ»

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.