Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:38:14

Чи готові чернігівські політики до відкритих списків та короткої виборчої кампанії?

04.08.2014   13:55

Якщо проаналізувати останні заяви високопосадовців, то висновок напрошується сам – вже потрібно всім, хто претендує на місце у парламенті починати активну роботу, не чекаючи остаточних “правил гри”.

Президент України Петро Порошенко вважає, що вибори до Верховної Ради мають відбутися “за будь-якої погоди". За його словами, останні соціологічні дослідження доводять, що 82 відсотки людей не просто підтримують, а вимагають дострокових парламентських виборів, вважають, що це є абсолютно необхідною умовою для модернізації країни, для перезавантаження влади. “Оптимальний закон – це пропорційна система з відкритими списками. Який буде досягнутий компроміс у парламенті, ми побачимо”, – заявив Порошенко.
Президент України Петро Порошенко і голови фракцій Верховної Ради також домовилися скоротити виборчу кампанію на дострокових виборах парламенту із 60 до 45 днів.
Цікаво, що скорочення термінів виборчої кампанії до парламенту з 60 до 45 днів визвало бурхливу і у більшості негативну реакцію експертів з виборчого законодавства. Більшість з них вважає, що такі терміни виборчої кампанії зроблять неможливою повноцінну політичну конкуренцію та повноцінну роботу з виборцями, особливо, якщо будуть відкриті списки.


Активність чернігівських політиків

Якщо проаналізувати діяльність основних гравців чернігівського політикуму, то картина вимальовується доволі цікава.

З діючих депутатів Верховної ради від Чернігівщини Олег Ляшко перейшов на вищій рівень і вже мажоритарний округ його не влаштує.

Іван Куровський практично призупинив власну активну депутатську діяльність в окрузі (залишаючись меценатом у деяких акціях).

Микола Рудьковський, складається враження, розмірковує, чи просувати соцпартію, або об’єднання лівих сил, чи залишитися в окрузі.

Ігор Рибаков продовжує працювати в окрузі, але рівень його підтримки виборцями дозволяє іншим потенційним кандидатам розраховувати на успіх.

Валерій Дубіль та Владислав Атрошенко у битві за Чернігів постійно знижують свій електоральний рейтинг, але їх позиції виглядають на фоні інших мажоритарників найбільш сильними. Особливо, якщо враховувати, що одного з них називають “смотрящим” області, а інший все робить, щоб таким стати.

Михайло Чечетов намагається проводити організаційні заходи серед однопартійців, але їх ефективність на сьогодні доволі мізерна.

Руслан Марцінків скоріше за все розраховує на допомогу власного партійного адмінресурсу, але особисту депутатську діяльність майже не проводить.

Враховуючи демографічну структуру області, представники компартії мають шанс потрапити до парламенту, але скоріше Лещенко, ніж Губар.

Представники нових політичних проектів на сьогодні ніякої особистої політичної діяльності не проводять.


Готовність політичних партійних осередків Чернігівщини

Перш за все нагадаємо, що будь-яка парламентська виборча кампанія відрізняється від президентської тим, що робота спрямована на підтримку не конкретної особи, а партійного бренду із залученням багатьох місцевих політиків, насамперед тих, хто намагається потрапити у парламент.

Підтримка кандидата у Президенти насправді завжди значно вища, ніж його політичної сили, особливо, якщо про неї нічого не відомо в регіоні, або неоднозначне відношенні до її представників.

Кількість активних членів політичних партій за останній час значно зменшилася.
По-перше – фактично після розпаду Партії регіонів багато з її активістів припинили членство і не поспішають до нових політичних проектів.
По друге – посилена мобілізація також значно зменшила чисельність партійних активістів. Згадаємо, що організаційні засади діяльності партій деталізуються Законом України “Про політичні партії в Україні”. У ньому, зокрема, закріплюються умови членства в партії (ст. 6). Так, забороняється бути членами будь-яких політичних партій: суддям, працівникам прокуратури, працівникам органів внутрішніх справ, співробітникам Служби безпеки України, військовослужбовцям, а також працівникам органів державної податкової служби.

Якщо проаналізувати офіційні обласні партійні ресурси та інші відкриті джерела інформації, то можна зробити висновок, що лише ВО “Батьківщина” почала проводити системну та масову роботу з виборцями.
В Чернігівській області проходять громадські збори за участі депутатів усіх рівнів ВО “Батьківщина”, членів обласного бюро та керівників дільничних партійних організацій. Ці зустрічі відбуваються в рамках проекту “Батьківщина починається з тебе”. Під час громадських зібрань обговорюються актуальні для жителів регіону питання та проводиться роз’яснювальна робота.
Головною метою проекту є розбудова дієвої та вдосконаленої партійної структури ВО “Батьківщина” на кожній дільниці. Спікери акцентують увагу громади на тому, що реформа партії відбудеться шляхом залучення найактивніших і найвпливовіших представників територіальних громад через їх висування особисто громадами. Громадські збори відбулися майже в кожному районі області.

На Чернігівщині більше тисячі виборчих дільниць. І політичним силам потрібно, щоб проводити активну і результативну виборчу кампанію, близько трьох тисяч активних членів на день виборів. Та ще стільки ж прихильників.
В політичній історії області вже були такі партійні кампанії, коли за політичну силу у районах голосувало менш виборців, ніж було зареєстровано членів партії.

 

На сьогодні майже всі обласні партійні структури реально мають значно менше членів, ніж декларують.
Виборча кампанія буде знову базуватися на партійних лідерах (обличчях) та грошах на кампанію.
Бруду буде більше, але місцевого. Вже зараз можна спостерігати ці процеси на місцевих Інтернет-ресурсах.

Ще одним з важелів, які можуть підвищити результативність партійних виборчих кампаній, може стати здійснення розподілу районів і міст області між потенційними депутатами до обласної ради. Розбудова районних та міських штабів на їх базі, по-перше, дає можливість значно економити кошти, по-друге – реально розпочати виборчу кампанію до органа, який через декілька місяців буде грати першу скрипку в області. Ці потенційні депутати повинні бути і заможними і популярними, мати розгалужені структури бізнесові або громадські. Мати вплив на місцеві медіа. Час одинаків закінчився.
Якщо виходити з цього принципу побудови виборчої кампанії, то скоріше за все ще попереду “торгівля” між впливовими та партійними. І багато хто з потенційних кандидатів визначатиметься лише напередодні місцевих виборів. Але це буде помилкою. Вже зараз впливовим місцевим групам потрібно розбудовувати майбутні виборчі піраміди. І парламентська кампанія може цьому дуже допомогти.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини