Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 02:25:39

Чернігівщина – на 12 місці за результатами І півріччя

19.09.2013   07:25

Кабінет Міністрів України постійно проводить оцінку роботи Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

За результатами такої оцінки Чернігівська область у І півріччі 2013 року посіла 12 місце. Оцінка проводилась за 41-м показником, що охоплювали різні напрями діяльності, на які мають вплив місцеві органи виконавчої влади. Ці показники також відображають реальний стан економічного розвитку, державних фінансів, споживчого ринку, населення та ринку праці, інвестиційного розвитку, житлово-комунального господарства, захисту прав дитини та злочинності та інше.

Слід відзначити, що за перші 6 місяців 2013 року у сфері економічного розвитку Чернігівщини мали місце певні позитивні тенденції. Це – приріст виробництва сільськогосподарської продукції – 2,5%; збільшення обсягів виробництва продукції тваринництва (на 3,4%). Також відмічалося збільшення обсягу експорту товарів на 8,5% (в той час як по Україні відбулося зниження на 8,7%).

Наявні успіхи й у сфері державних фінансів регіону. Область має найвищий, після Рівненської, рівень виконання доходів загального фонду місцевих бюджетів – 47,3%. При цьому порівняно з минулим роком доходи місцевих бюджетів збільшились на 7,1%. Відбулося зменшення податкового боргу (на 2,5%), заборгованості із страхових внесків економічно активних платників регіону до Пенсійного фонду (на 7,8%) та зростання власних надходжень до Пенсійного фонду (на 4,9%).

Сфера споживчого ринку Чернігівщини у І півріччі поточного року характеризувалася зростанням обороту роздрібної торгівлі на 11,4%, зменшенням споживчих цін на продукти харчування та абсолютним приростом обсягу реалізованих послуг у розрахунку на одиницю населення (цей показник у 1,9 разів більший, ніж в середньому по країні).

Разом з тим, в економіці регіону зафіксовано окремі негативні тенденції. Найсуттєвішим є зменшення виробництва промислової продукції на 10,5%.

Такий результат обумовили об’єктивні та суб’єктивні фактори. Так, у добувній промисловості і розробленні кар’єрів відбувся спад на 17,8%. Це зумовлено зменшенням видобутку вуглеводнів внаслідок природного виснаження родовищ. Також з різних причин зменшили виробництво окремі підприємства. Наприклад, “САН ІнБев Україна” – через високі обсяги виробництва у 2012 році, пов’язані з підготовкою до ЄВРО-2012, “В.А.Т.-Прилуки” – через заборону реклами тютюнових виробів та інші об’єктивні причини, філія “Менський сир” ППКФ “Прометей” – через реконструкцію виробничих потужностей, КЕП “Чернігівська ТЕЦ” ТОВ фірми “Технова” – у зв’язку з проведенням робіт по модернізації обладнання.

Водночас, тенденції до зростання інвестицій дозволяють говорити про перспективу відновлення промислового зростання. Так, обсяги капітальних вкладень за січень-березень 2013 року зросли у 1,5 разів, а за І півріччя – на 22,2%. Також збільшились обсяги прямих іноземних інвестицій на 13,5% до початку року.

Крім того, обласній владі вдалося вирішити проблеми потужних підприємств області. Так, після більш ніж дворічної перерви відновлено роботу прилуцького заводу “Білкозин”, де працевлаштовані 540 осіб. На частині виробничих площ заводу “Ніжинсільмаш” тракторним заводом ТОВ “Укрзапчастина” налагоджено збирання тракторів.


За матеріалами КМУ

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини