Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 11:08:21

Діяльність Управління ДСНС у Чернігівській області та його підрозділів

17.09.2013   06:45

З початку року на Чернігівщині сталося 4 надзвичайні ситуації проти 6 у минулому році, з яких 2 техногенного та 2 природного характеру.

Беручи до уваги значний внесок аварійно-рятувальних служб, пожежної охорони, інших спеціальних формувань, а також громадян у справу ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та захисту життя і здоров’я людей, Указом Президента України від 12 вересня 2008 року встановлено свято – День рятівника. Воно відзначається щорічно 17 вересня, адже саме в цей день православна церква вшановує Пресвяту Богородицю Неопалиму Купину. Її чудотворний образ, як і рятівники, захищає людей від пожеж та інших бід й допомагає у тяжку хвилину.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій не даремно має девіз “Запобігти. Врятувати. Допомогти.”. Він відображає нелегкі будні рятувальників. Попередження та ліквідація пожеж, різного роду аварій і катастроф, знешкодження боєприпасів, рятування людей на воді, під час дорожньо-транспортних пригод та з-під завалів – це далеко не повний перелік завдань пожежно-рятувальної служби 101.

Чернігівська область граничить із Російською Федерацією та Республікою Білорусь. По її території проходять автомобільні й залізничні магістралі міжнародного й державного значення. На півдні здійснюється видобуток і переробка нафти й природного газу. Понад п’яту частину території регіону займають лісові масиви, та 112 тис. га – торфовища. Водну мережу складають 1200 річок загальною довжиною близько 8 тис. км, 566 озер, велика кількість ставків і водосховищ загальною площею 10 тис. га.

Крім того, на Чернігівщині розташовано 711 потенційно-небезпечних об’єктів, з них 184 об’єктів підвищеної небезпеки, 17 – використовують хімічно-небезпечні речовини. На території Ічнянського та Прилуцького районів розташовані склади зберігання боєприпасів. До того ж, у часи Великої Вітчизняної війни Чернігівщиною проходили запеклі бої з німецько-фашистськими загарбниками, через що в землі й досі лишається багато вибухонебезпечних предметів.

Зазначені чинники визначають стан пожежної й техногенної небезпеки регіону, а відповідно і ставлять відповідні завдання перед Чернігівською оперативно-рятувальною службою.

З початку року на Чернігівщині сталося 4 надзвичайні ситуації проти 6 у минулому році, з яких 2 техногенного та 2 природного характеру. Крім того, зареєстровано 453 (у минулому році 502) надзвичайних подій, в тому числі 339 (зменшення на 8,4%) – у транспортній сфері; 50 (у минулому році 60) випадків виявлення вибухонебезпечних предметів часів Великої Вітчизняної війни; 80 (у минулому році 71) – на водних об’єктах. Внаслідок цього загинуло 144 особи (у минулому році 143) та 384 отримали травми (зменшення на 15,4%). У житловому секторі та на об’єктах різних форм власності виникло 1143 пожежі (збільшення на 16,7%) під час яких загинули 64 особи, серед яких одна дитина (збільшення на 6,6%), ще 23 отримали травми. Вогонь знищив 160 будівель, 132 тонни грубих кормів, 17 одиниць техніки.

Незважаючи на несприятливі фактори та недостатність фінансування, поставлені перед Управлінням ДСНС завдання виконуються на належному рівні.

З початку року пожежно-рятувальні підрозділи 1038 разів виїздили на ліквідацію пожеж, 13 на надання допомоги при ДТП, 279 – на хибні виклики та спрацювання автоматичних систем, 1323 – на пожежно-тактичні навчання та заняття, 3398 – відпрацювання нормативів і заняття в апаратах захисту органів дихання. Результат цієї роботи – 86 врятованих наших співвітчизників, 1175 будівель та споруди, 109 голів худоби, 95 тонн грубих кормів, 72 одиниці техніки та матеріальних цінностей на суму понад 50 млн. грн. За кожним викликом – надана реальна допомога.

Слід відзначити, в умовах зимового періоду, підрозділи обласного Управління ДСНС були готові до оперативного реагування на можливі надзвичайні ситуації та події. Зокрема, працював оперативний штаб з організації та координації дій, визначені сили і засоби, створено оперативний резерв паливно-мастильних матеріалів. Постійно здійснювався моніторинг оперативної обстановки. Для надання допомоги малозахищеним верствам населення починаючи з 15 грудня 2012 року було забезпечено роботу 43-х пунктів обігріву, з яких 40 безпосередньо у пожежно-рятувальних підрозділах та 3 мобільні пункти у Чернігові, Ніжині та Прилуках. Під час їх роботи надано допомогу 1189 громадянам. В цілому, до 21 березня обстановка на території області була прогнозована. Протягом зазначеного періоду підрозділи УДСНС на автошляхах із снігових заметів вивільнили 11 одиниць техніки, в яких знаходилось 67 громадян.

Проте, починаючи з 22 березня ситуація різко змінилась на гірше у вигляді рясних снігопадів та шквального вітру. Відповідно до рішення обласного оперативного штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, особовий склад підрозділів Управління ДСНС був переведений на посилений двозмінний режим несення служби. Створені та завчасно передислоковані на складні ділянки автошляхів державного та обласного значення групи оперативного реагування. До їх складу увійшли техніка підвищеної прохідності, обладнання та засоби для розгортання мобільних пунктів обігріву. На особливо небезпечних ділянках автодоріг державного значення працювало 3 пункти обігріву і надання допомоги водіям, а також 4 пересувних пункти на базі вантажних автомобілів високої прохідності. В період з 22 по 31 березня пожежно-рятувальні підрозділи 133 рази залучались для надання допомоги по вивільненню транспортних засобів із снігових заметів, в тому числі 18 разів у буксируванні автомобілів швидкої допомоги, доставці хворих до медичних закладів. Зазначені роботи проводились у тісній взаємодії з підрозділами ДАІ та служби автомобільних доріг. Як результат, із снігових заметів вивільнено 847 транспортних засобів у яких перебувало 2008 осіб. Для проведення робіт з надання допомоги залучались 182 одиниці техніки та 738 співробітників підрозділів Управління ДСНС.

Складні погодні умови зимового періоду сформували негативні наслідки весняного водопілля по всій території водозборів Дніпра, Десни та Сейму. На більшій частині території області випало 27-79 мм опадів у вигляді снігу (110-214% від місячної норми). З метою своєчасного виконання аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт під час пропуску льодоходу, повені і дощових паводків, надання необхідної допомоги населенню, виконання відповідних доручень Президента України та Уряду, було проведено засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якому були визначені напрямки зосередження основних зусиль всіх суб’єктів реагування, необхідні сили та засоби для виконання поставлених завдань.

9 квітня заступником голови Чернігівської облдержадміністрації та начальником обласного Управління ДСНС було прийнято участь у спільній міжнародній нараді, що відбулася у селищі Клімово Брянської області РФ, за участю заступників голів державних адміністрацій та начальників управлінь з надзвичайних ситуацій Брянської (Росія) та Гомельської (Білорусь) областей. Результатом наради стало підписання трьохсторонньої угоди щодо постійного моніторингу і своєчасного взаємоінформування про ситуацію з повінню, можливими лісовими пожежами, стихійними лихами та техногенними аваріями, особливо транскордонного характеру.

Виходячи з обстановки, що могла скластися на території області, були утворені 22 групи реагування на базі пожежно-рятувальних підрозділів та 4 мобільні групи загальною чисельністю 196 чоловік особового складу, 63 одиниці пожежно-рятувальної техніки, зокрема 2 БРДМи, пожежно-рятувальні автомобілі підвищеної прохідності, мотопомпи, човни та засоби рятування людей на воді. У разі ускладнення оперативної обстановки, сили і засоби мобільних груп могли бути оперативно доукомплектовані наметами та майном для створення пунктів життєзабезпечення населення і направлені для виконання завдань в будь-яку точку області.

10 квітня поблизу с. Рудня Чернігівського району підрозділами УДСНС проведено практичне відпрацювання дій під час реагування на можливі надзвичайні ситуації пов’язані з повінню та паводками.

Проте, негативний розвиток весняного водопілля призвів до того, що в басейні р. Дніпро було підтоплено 4 населених пункти Ріпкинського та Чернігівського районів (463 особи, з них 76 дітей). В басейні р. Десна було підтоплено 6 населених пунктів Новгород-Сіверського, Сосницького районів та частково смт Короп (194 особи, з них 24 дітей).

Крім того, у зв’язку з підняттям рівнів води у річках Дніпро та Десна сталося підтоплення ділянок автодоріг загальною протяжністю 11,4 км, в наслідок чого було порушено або ускладнено транспортне сполучення з 25 населеними пунктами Ріпкинського, Чернігівського, Н-Сіверського, Сосницького, Менського, Коропського та Борзнянського районів (2659 осіб, з них 255 дітей).

Найбільш важке становище спостерігалось у селищі Радуль Ріпкинського та с.Мньов Чернігівського районів, а також на території Новгород-Сіверського району. З метою надання допомоги населенню, було сформовано та з 01 по 15 травня організовано чергування трьох мобільних пожежно-рятувальних постів з місцями дислокації в смт Радуль (1 БРДМ, 1 САРМ-Л, 2 човни, 5 чоловік особового складу) с. Мньов (1 БРДМ, 1 УАЗ-469, 1 човен, 5 чоловік особового складу), с. Дніпровське (2 од. УАЗ-469, 1 човен, 5 чоловік особового складу), а також забезпечено функціонування човнової переправи в м. Новгород-Сіверський.

За період функціонування мобільних пожежно-рятувальних постів було надано допомогу 1893 мешканцям зазначених населених пунктів.

З метою надання допомоги населенню, в період з 1 квітня по 10 травня підрозділами області проведено роботи по відкачуванню з підтоплених приватних господарств, установ та організацій 44345 м.куб. талих та ґрунтових вод, для чого залучалось 295 чоловік особового складу та 87 одиниць техніки.

Загалом до виконання завдань щодо надання допомоги населенню в цей період було залучено понад 500 чоловік особового складу та 154 одиниці техніки, надано допомогу близько 3000 мешканцям області.

Завдяки проведеним облдержадміністрацією, Управлінням ДСНС в області, місцевими органами виконавчої влади та самоврядування, Деснянським басейновим управлінням водних ресурсів та облавтодором спільних організаційних і практичних заходів, вдалося виконати всі поставлені завдання щодо максимальної мінімізації наслідків весняної повені та надання всебічної допомоги населенню, яке потрапило в зону підтоплення. Самовідданість і високий професіоналізм рятувальників Чернігівщини отримали високу оцінку з боку Президента України, Уряду та Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

У зв’язку з тим, що влітку на Чернігівщині, як і в багатьох областях України, спостерігався найвищий 5-й клас пожежної небезпеки, Управлінням ДСНС у тісній взаємодії з органами виконавчої влади, лісокористувачами проведений значний обсяг роботи щодо протидії пожежам у природних екосистемах. Особовим складом підрозділів УДСНС спільно з представниками лісових господарств та правоохоронних органів здійснювались рейдові перевірки та роз’яснювальна робота з громадянами щодо недопущення пожеж у лісових масивах. Лише завдяки такій спільній та злагодженій роботі на обласному та районному рівнях вдалося уникнути великих і масштабних пожеж та реалізувати відповідні доручення Президента України, Уряду, рішення комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій усіх рівнів.

В лісових масивах області зареєстровано 39 пожеж, площа, пройдена вогнем, становить понад 36 гектарів. Проте, завдяки вжитим заходам, а також оперативному реагуванню, ці пожежі не мали значних розмірів. Найбільша з них виникла 20 серпня в лісі ДП “Остерський військовий лісгосп” поблизу смт Десна Козелецького району. У її гасінні брало участь більше 180-ти рятувальників, військових та працівників лісництва. Їх професійні та злагоджені дії завадили пожежі перерости у верхову та розповсюдитися на значну площу. Вогнем знищено лісові насадження на площі близько 4 га.

Щоденна діяльність Управління ДСНС та його підрозділів зосереджена на удосконаленні та реформуванні структури, розбудові ефективної системи цивільного захисту населення, підвищенні матеріально-технічного оснащення підрозділів, розробці та втіленню організаційних профілактичних заходів на основі оперативного стану.

На сьогоднішній день для безпосередньої охорони населених пунктів і надання екстреної допомоги громадянам, Управління ДСНС у Чернігівській області поєднує 6 державних пожежно, та аварійно-рятувальних загонів, 23 міськрайонні відділи та сектори. Пожежну та техногенну безпеку регіону забезпечують 34 пожежно-рятувальні частини та пости. На озброєнні рятувальників мається 149 одиниці пожежно-рятувальних автомобілів, 6 пожежних автодрабин, 1 автопідйомник та 23 спеціальних пожежних автомобіля. Боєздатність підрозділів забезпечують 1588 співробітників.

В Управлінні і підпорядкованих підрозділах функціонує система моніторингу техногенної, природної і пожежної безпеки. Здійснюється організація взаємодії органів управління та сил реагування органів влади при загрозі та виникненні НС різного походження.

Приділяється належна увага підвищенню боєздатності пожежно-рятувальних підрозділів та готовності до дій за призначенням. Щорічно проводяться навчання, тактичні заняття, постійно відпрацьовуються нормативи з професійної підготовки. Підрозділами Управління ДСНС та військової частини А-1479 Збройних Сил України практично відпрацьовані дії з ліквідації надзвичайних ситуацій на одному з найбільших складів боєприпасів поблизу м. Ічня.

Бойові дії Великої Вітчизняної війни, які проходили територією області, й до цього дня нагадують про себе. З початку року зареєстровано 49 випадків виявлення вибухонебезпечних предметів. Групою піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спецпризначення, яка функціонує в Управлінні, знешкоджено 307 вибухонебезпечних предметів, серед яких 82 артилерійські снаряди, 41 мінометна міна, 7 авіаційних, 1 протитанкова міни, 9 ручних гранат, 21 підривник та 147 одиниць набоїв до стрілецької зброї. Крім того, піротехніки Чернігівщини залучалися до ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на території військової частини А0829 поблизу міста Лозова Харківської області.

В порядку здійснення функцій наглядово-профілактичної діяльності, щорічно перевіряється понад 15 тисяч об’єктів різних форм власності на відповідність нормам пожежної безпеки, проводяться профілактичні відпрацювання населених пунктів з метою недопущення пожеж та загибелі людей на них. Контролюється виконання будівельних норм об’єктів, що реконструюються та нового будівництва. Проводиться роботи з паспортизації, ідентифікації та декларуванню потенційно небезпечних об’єктів та об’єктів підвищеної небезпеки.

Для надання безкоштовної інформації фізичним та юридичним особам, необхідної для ведення підприємництва, безпечної життєдіяльності, а також у сфері державної політики цивільного захисту населення і територій, 28 серпня в Управлінні відкрито консультаційний центр, який обладнаний необхідною комп’ютерною, відео й оргтехнікою.

Сучасні тенденції розвитку інфраструктури населених пунктів, технологічного розвитку підприємств, вимагають від підрозділів ДСНС негайного професійного втручання із застосуванням різноманітних технічних засобів. Незважаючи на сьогоденні проблеми, відбувається процес поступового оновлення наявного парку пожежно-рятувальної техніки Чернігівської оперативно-рятувальної служби. Так для якісного реагування та виконання завдань за призначенням, пов’язаних з ліквідацією наслідків весняної повені, з поточного зберігання були зняті та поставлені у бойовий розрахунок 3 бойові розвідувально-дозорні машини. Крім того, отримано 2 човни ДЛ-10 та вантажний автомобіль підвищеної прохідності ЗіЛ-131. Проводиться робота щодо переобладнання існуючої техніки, яка морально застаріла і вже тривалий час не використовується. На сьогоднішній день вже розпочаті роботи по переобладнанню 3-х автомобільних радіостанцій на базі автомобілів підвищеною прохідністю ГАЗ-66 під аварійно рятувальні автомобілі різних типів.

Підтримання в бойовій готовності наявної техніки, яка відпрацювала по два, а то і три встановлені ресурси, вимагають значних фінансових затрат. Нажаль, левова частина коштів, що надходять з держбюджету, йдуть на підтримання техніки і споруд у належному стані. Тож доводиться виживати за рахунок надання платних послуг. В першу чергу потребують заміни пожежні автодрабини, які повністю вичерпали встановлений ресурс експлуатації. 123 одиниці пожежних автомобілів (83% від загальної кількості пожежної техніки управління) використовуються більше 10 років та за термінами експлуатації підлягають списанню, 107 (72%) – експлуатуються понад 20 років, 11 (7%) – понад 30 років.

Також гостро стоїть питання в забезпеченні підрозділів спеціальною технікою і засобами. Відділення радіаційно-хімічного та біологічного захисту потребує спеціального автомобіля хімічної розвідки та лабораторного контролю в зоні зараження, також існує проблема технічного оснащення групи піротехнічних робіт, для потреб якої необхідні піротехнічні машини різного типу. До того ж, ще необхідні плаваючі транспортери, екскаватори, силові електростанції, сідельні тягачі, землерийні машини, БАТи, бульдозери, автогрейдери. Відкритим протягом останніх років залишається питання придбання пожежної автодрабини з висотою підйому понад 50 метрів для забезпечення гасіння пожеж та безпечної евакуації людей в будівлях підвищеної поверховості м. Чернігова.

Не зважаючи на це, потрібно сказати, що Державною службою України з надзвичайних ситуацій та обласним Управлінням вживаються всі можливі заходи щодо зміцнення техногенної та пожежної безпеки в державі та області. Громадяни повинні почувати себе захищеними і бути впевненими, що в разі надзвичайної події вони не залишаться наодинці з небезпекою.


Полковник служби цивільного захисту Вадим Шулюк, начальник Управління ДСНС у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.