Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 21:36:15

"Тролі": засмічувачі інтернету чи професійні маніпулятори?

27.02.2013   18:00Агенцiя

Брехуни, провокатори і хами, що засмічують інтернет своїми недолугими коментарями, чи професійні маніпулятори. Чим займаються сучасні "тролі"?

Коли фантастична істота "троль" мігрувала з казок і ожила на сторінках інтернет-видань, не відомо.

Та вже тривалий час "тролем" називають учасника інтернет-обговорень, який дещо успадкував від свого міфічного брата. І це не великий ніс, або ж страх сонячного світла, а нахабність, зверхність і здатність наповал знищити… не людину, звичайно, а її коментар, йдеться в матеріалі видання Deutsche Welle.

Виявляється, існує навіть така професія. За словами Світлани, яка вже рік підзаробляє "тролем", такої вакансії у газеті не знайти, та й беруть на роботу далеко не всіх.

"Потрапити можна тільки через коло знайомих, - зізнається Світлана, - потрібні лише перевірені люди, адже часто "тролі" володіють непублічною інформацією, тобто - тією, яка не відома пресі. Це допомагає логічно і аргументовано перекрити новину, яка з’явилась", - розповідає вона.

В обов’язки жінки входить "нейтралізація негативу та наклепів на компанію", яка її найняла.

"Троль" сам від себе ніколи не пише, розповідає Світлана про нюанси своєї праці: "Це завжди скоординована робота. Під певний аверт (важлива проблемна новина, яку опрацьовують "тролі" в конкретну мить) є певні тези, які ми маємо поширювати".

Інформація про те, що і як казати, приходить Світлані на електронну пошту "згори". Звичайно, під час роботи отримані тези вона може змінювати. Однак, головне не ухилятись від заданої лінії.

"Непомітний тролінг - це вищий пілотаж, - каже Світлана, - дуже приємні відчуття бувають, коли проблемну тему закриваєш красиво і завуальовано".
Те, що в "тролів" зветься закривати новину, у блогерів - відсутність дискусії.

Так,  редактор часопису "Ї" і блогер сайту "Українська правда" Тарас Возняк відгуки на свої статті перестав читати.

"Деякі партії застосовують бригадні технології, - пояснює своє рішення Возняк, - сидить команда і тролить конкретного автора. "Тролі" не дають можливості розвивати дискусію, надто, коли в матеріалі йдеться про обговорення ролі тієї чи іншої партії".

А письменник і громадський діяч Андрій Кокотюха не на жарт злякався, коли у коментарях "тролі" вказували його адресу й деталі з особистого життя.

"Це були коментарі до статті про охорону Януковича, - розповів він у розмові з. - Тобто, таке враження, що "тролі" мають відношення до певних державних структур". Підтвердила таку гіпотезу і реакція на статтю про діяльність Першого національного телеканалу.

"У коментарях почались масові пости на захист цього каналу, - згадує Кокотюха. - Очевидно, що на державному телебаченні існує практика проплачених "тролів", бо коли я пишу про інші канали таких активних обговорень немає".

А ось Мустава Наєм журналіст і член журі від України на міжнародному конкурсі блогерів "The Bobs" реагує на "тролів" спокійно.

"Я не хочу називати імена, але прояви тролерства є в усіх блогерів: проблема тільки в тому, що хтось займається цим активно і це його єдина мета, а для інших - це звичайний інструмент спілкування. Не бачу проблеми", - каже Наєм.

Між тим, останнє опитування, проведене Київським міжнародним інститутом соціології показує, що майже 70% усіх коментарів в інтернеті мають ненависницький характер.

Перед соціологами не стояло завдання визначити, кому належать образливі слова - тролям і організаціям, які за ними стоять, чи реальним людям. Куди важливіше було для науковців дізнатись про об’єкти ненависних коментарів.

"Як виявилось, - коментує Олександр Красковський, керівник напрямку маркетингових досліджень, - в основному негатив направлений на політиків і на самих авторів коментарів".

Аби знати образника в обличчя Кокотюха пропонує заборонити лишати коментарі незареєстрованим користувачам, а ще краще коментувати через соціальні мережі. "Звичайно і у Facebook замість фото можна поставити котика чи ще когось, але таких буде не багато, - каже письменник, - кожен коментар має бути підписаний".

Таким чином, вважає Кокотюха, можна буде і "тролів" відслідковувати. Сайт газети "День" обрав інший шлях: тут коментувати статті можуть усі, навіть незареєстровані читачі. Однак тролінг під жорстким контролем адміністраторів.

Стежить за порядком і Артем Жуков: "Завдання видання - надати платформу для дискусії, а не для ксенофобії, тому деякі неприйнятні речі доводиться видаляти".

Попри всю критику на адресу "тролів", кидати цю роботу Світлана найближчим часом не збирається - аж надто хороший додаток до основної зарплатні. За її словами, "троль" може заробляти щомісяця від ста до тисячі доларів.

http://life.pravda.com.ua/society/2013/02/27/122104/

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.