Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 04:44:28

Як взаємодіяти у випадках вчинення домашнього насильства навчались у Чернігові

16.09.2020   12:37Агенцiя

За 2020 рік на гарячу лінію «102» надійшло більше 101 тисячі викликів з приводу домашнього насильства, що на 40% більше ніж за аналогічний період минулого року.

Однією з причин, яку називають фахівці, такого стрімкого росту випадків вчинення домашнього насильства, стало запровадження карантину на території України.І це тільки ті випадки, які були зафіксовані правоохоронними органами, але за допомогою люди звертаються і до інших установ, а до заяви в поліцію доходить не у всіх випадках.

Відповідно до ст.6 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» до інших органів та установ, на які покладаються функції із здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, належать:
1) служби у справах дітей;
2) уповноважені підрозділи органів Національної поліції України;
3) органи управління освітою, навчальні заклади, установи та організації системи освіти;
4) органи охорони здоров’я, установи та заклади охорони здоров’я;
5) центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги;
6) суди;
7) прокуратура;
8) уповноважені органи з питань пробації.

Механізм взаємодії цих суб’єктів визначається Порядком взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі. Основною метою цієї взаємодії є ефективна реалізація прав особи постраждалої від домашнього насильства.

Тому, з метою набуття практичних навичок та додаткових знань у сфері протидії домашньому насильству, для працівників центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Чернігівської області  було проведено тренінг «Міжвідомча взаємодія суб’єктів у випадках вчинення домашнього насильства». Тренінг було проведено за підтримки Чернігівського громадського комітету захисту прав людини. Тренером заходу виступив Віктор Вальчук - національний експерт/тренер по запобіганню та протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству.

Під час тренінгу присутні змогли більше дізнатись про характерні ознаки домашнього насильства, такі як: систематичність вчинення дій, завдання шкоди, вчинення особами, яких об’єднує спільний побут, права та обов’язки, а також місце проживання. Окремим блоком було обговорено законодавство України з питань запобігання та протидії домашньому насильству, зокрема, спеціальні заходи, які можуть бути застосовані до кривдника та порядок їх застосування.

Було розглянуто відповідальність, яка передбачена за вчинення домашнього насильства. На даний момент законодавство України передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність за вчинення домашнього насильства, а також окремо – за ухилення від проходження програми для кривдників.

Окрім цього, було опрацьовано практичні завдання на основі реальних кейсів. Метою цього завдання було напрацювання практичних навичок з ідентифікації випадків домашнього насильства та розробки алгоритму дій, направленого на надання всебічної допомоги постраждалій від домашнього насильства особі, включаючи залучення інших структур.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини