Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:37:47

Війна за право навчатися у школі. ВІДЕО

01.07.2015   10:24

Так званим «достойникам» Сосницького району війну оголосили жителі трьох сіл – Лави, Киріївка і Змітнів через те, що вже кілька сесій поспіль депутати райради хочуть закрити школи у цих селах.

Районний відділ освіти, який на стороні депутатів, озвучує свої аргументи на користь ліквідації навчальних закладів – для повноцінного існування освітньої галузі району не вистачає понад п’яти мільйонів гривень, крім того, не виплачено майже півтора мільйона зарплати за червень педагогам району. Вихід з цієї ситуації керівники Сосниччини вбачають у закритті малокомплектних шкіл. Тут знову була сесія і знову був конфлікт, а от на чию користь він закінчився – далі.

Освітня галузь Сосницького району нині переживає складі часи. На весь район залишилося десь півтори тисячі школярів і працює 20 навчальних закладів. І ось чергова сесія райради в рамках так званої «оптимізації мережі освітніх закладів» вже вдруге хоче закрити три школи–дев’ятирічки – Лавську, Киріївську і Змітнівську.

Селяни протестують. Натовпом вони йдуть до сесійної зали і обіцяють вийти звідти, лише якщо депутати не підтримають важливі питання порядку денного щодо закриття навчальних закладів. І тут знову виникає конфлікт, бо голова райради Геннадій Смаглюк ставить на голосування пропозицію провести сесію в закритому режимі. За присутніх змітнівчан, киріївчан і лавчан вступаються депутати райради.

Селяни таки залишилися в сесійні залі і стали слухати доповідь начальника районного відділу освіти Михайла Дуся. Він озвучує цифри, які тягнуть на дно освітню галузь району. Субвенція на рік складає трохи більше 18-ти мільйонів гривень, а вже понад 10-ть мільйонів навчальні заклади Сосниччини використали, не виплачено майже півтора мільйона зарплати за червень педагогам району, а ще близько 300 тисяч освіта заборгувала за комунальні послуги. Полатати всі фінансові дірки нема за що.

Але доповідь «начальника освіти» селяни не чують. У них своя позиція: хоч в цих сільських школах навчається не більше 20-ти дітей у кожній, це буде як страшний вирок для села.

Після годинної словесної суперечки голова райради нарешті ставить крапку у протистоянні селян і депутатів, поставивши питання на голосування.

Рішення не прийнято по жодній зі шкіл, які на цій сесії планували закрити. Оптимізація освітньої галузі у Сосницькому районі вже п’ятий рік поспіль проходить з великим боєм. Не уявляють, що буде далі, селяни. Їм хоч і вдалося відстояти три сільські школи, але питання по їх існуванню поки що у підвішеному стані.

 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини