Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 17:35:56

Викладачі з Німеччини: будемо співпрацювати!

18.09.2014   11:37Агенцiя

Викладачі англійської та німецької мов ірландка за походженням Джоан Волш і американець Ренді Пері в рамках міжнародної програми обміну фахівцями відвідали Чернігів.

Вони приїхали до України на запрошення І Київських державних курсів іноземних мов. Ці викладачі давно живуть в Німеччині, викладають у Народному університеті Мюнхена. В Чернігові вони зустрілися зі школярами та студентами, провели уроки для слухачів і майстер-класи для педагогів Чернігівського філіалу вищезгаданих курсів.

Я поцікавилася, яке враження справили на них чернігівці, чи на достатньому рівні мої земляки володіють іноземними мовами.

«Викладачі іноземних мов навчаються все життя»

Ренді Пері: - Можу сказати, що загальний рівень підготовки студентів Чернігівської філії курсів іноземних мов справляє приємне враження. Вони налаштовані серйозно щодо своєї освіти, свого майбутнього. Нам сподобалося, що під час зустрічей у навчальних закладах молоді люди ставили багато запитань, розмова з ними була цікавою. Я вражений, як ваші вчителі сумлінно ставляться до своєї справи, як багато вони працюють, приємно, що вони відкриті та готові до постійного самовдосконалення, адже для викладача це дуже важливо.

Джоан Волш: - Мені здалося, що ці студенти все ж таки більше вмотивовані, більш старанні, але ж вони зазвичай і доросліші, ніж школярі. Щодо викладачів – вони дійсно компетентні і налаштовані на досягнення успіху в справі викладання іноземних мов. Окрім Чернігова ми побували в школі містечка Седнів - вона нас вразила: дуже гарна, комфортна, простора. Нас зустрів директор, провів екскурсію, і ми також мали нагоду оглянути це містечко. Там дуже цікаві пам’ятки архітектури, живописні пейзажі.

Ренді Пері: - Ми відвідали парк, де бував відомий український поет – ні, не Шевченко, а інший - Леонід Глібов. Нам розповіли, що він написав вірш про це прекрасне місце, його поклали на музику, і ми чули, як якась група українських туристів заспівала цю пісню українською.

Джоан Волш: - А потім вони також заспівали народну пісню «Підманула-підвела». Нам сподобалося!

- А чи не боялися ви їхати в Україну, адже у нас зараз складна економічна та політична ситуація, на Сході триває війна?

Ренді Пері: - Ні, звичайно, ні!

Джоан Волш: - Ми знаємо географію України, ми знали, куди ми їдемо. Ми дивимося телевізор в Німеччині і розуміємо, що війна триває на сході.

- Я хочу подякувати вам за те, що ви завжди намагаєтесь нас підтримати, що ви слідкуєте за подіями в Україні, про що повідомляєте мені в листах, завжди запитуєте, як ми тут, - долучається до нашої розмови заступник директора Чернігівського філіалу І Київських державних курсів іноземних мов Олена Павловська. - Ми відчуваємо вашу щиру підтримку і небайдужість. До речі, це не перший візит Джоан і Ренді до Чернігова. Вони вже бували тут раніше, ми проводили для них екскурсії центральною частиною міста, а цього разу вирішили відвезти їх до Седнева.

Навіщо дорослі люди сідають за парти?


- Цікаво, з якою метою ви приїхали до нашої країни, до Чернігова і чи задоволені результатом цього візиту?

Ренді Пері: - Обмін досвідом, спілкування між народним університетом у Мюнхені і І Київськими державними курсами іноземних мов триває вже багато років. Викладачі англійської та німецької мов з цих курсів приїздили до Мюнхена влітку, відвідували наші класи, інколи допомагали викладачам, ми проводили для них майстер-класи. Тепер ми приїхали в Україну, спілкуємося зі студентами, проводимо педагогічні майстер-класи. Так що перший аспект візиту – комунікація між викладачами, студентами. Декілька найкращих учнів з Чернігова вже цього року матимуть змогу отримати стипендії та навчатися в Німеччині. Так само буде тривати обмін викладачами, адже другий аспект цієї співпраці – підвищення кваліфікації педагогів, обмін досвідом, професійний розвиток.

- Це дуже добрі новини! Стипендії – гарний стимул для вивчення іноземних мов. Розкажіть детальніше, як пройшли зустрічі зі слухачами курсів іноземних мов. Чи відрізняються вони від ваших студентів, чи були готові спілкуватися з носіями мови?


Ренді Пері: - Ваші дорослі студенти такі самі, як і наші. Я не побачив відмінностей, хіба що ваші в цілому трохи молодші за віком. У нас в народному університеті Мюнхена – трохи старші, серед них є і пенсіонери, і емігранти, що приїхали в Німеччину працювати. Багато хто приходить до нас, аби вдосконалити знання мови, отримані ще в школі, – з читання, говоріння, граматики, аби в подальшому використовувати їх для бізнесу, контактів, особистих мотивів. Ще одна відмінність - наші курси дещо дешевші.

- Цікаво, а завдяки чому вони дешевші?

Ренді Пері: - Наш університет отримує підтримку від міської влади. Мій курс з англійської – лише частина великої програми навчання для дорослих. Це різноманітні курси: кулінарія, танці, комп’ютерна грамотність. Після ІІ Світової війни такі програми запрацювали по всій Німеччині.
Джоан Волш: - Є також курси з російської та української мов та багато інших.
 
Ренді Пері: - Наш університет - найбільший центр освіти для дорослих у Німеччині (і, можливо, в Європі). Відділення англійської мови дуже велике, десь 240 філіалів по всій країні. Місто підтримує це навчання, ми не платимо орендну плату за приміщення, і тому навчання дешевше. Це так звана програма Long Life Learning «навчання упродовж життя».

Джоан Волш: - Крім того, знижки при навчанні мають пенсіонери, подружні пари, самотні жінки з дітьми. Раніше це були майже безоплатні курси, але нині вартість навчання підвищилася. Це сталося через брак коштів у міському бюджеті.

Ренді Пері:  - Все одно ця освіта залишається доступною. В нашому університеті діє також технологічний департамент для молоді – на зразок технікуму чи технічної школи. Там навчання більш практичного спрямування, і там також є курси англійської.

Англійська – для роботи, кар’єри та навчання

Джоан Волш: - Щоправда, оплата викладачів у народному університеті – досить невисока. Для нас важливі інші стимули: це прекрасне місце для спілкування, для контактів. Крім того, викладачі можуть відвідувати будь-які інші курси зі знижкою 50%. Особисто я навчаюся грати на гітарі. Ми знаємо, що ваші педагоги в навчальних закладах також отримують небагато, але все одно працюють з повною віддачею, ми це помітили. Вони говорили, що ще не отримали платню за серпень, ставляться до цієї ситуації з гумором, навіть жартують. І це правильно!
 
- Цікаво, а чи дає ваш народний університет якийсь сертифікат учням?


Ренді Пері: - Всі наші учні складають екзамени та отримують довідку «про відвідування». Однак ми проводимо тести за кембріджською системою оцінювання знань, і тим, хто має потребу в сертифікатах, даємо змогу скласти ці тести. В нашому центрі освіти для дорослих найбільш затребуваною є англійська мова, на другому місці – німецька. Кожного семестру маємо близько 250 різноманітних курсів з англійської: це і початковий курс, і бізнес-англійська, і розмовні курси. В цьому полягає, до речі, ще одна відмінність. Після розмовних курсів ми не даємо сертифікатів, адже на уроках немає підручників і фіксованої програми навчання. Це практичний курс для вільного спілкування. Я гадаю, наші учні потребують не стільки сертифікат, скільки розмовної практики, аби покращити навички спілкування англійською.

Джоан Волш: - Ще одна відмінність – у нас навчається дуже багато студентів не з Німеччини, які приїздять працювати. Це громадяни Іспанії, Греції, Польщі, Болгарії, України, Росії, Грузії. Дехто з них планує продовжити навчання в США чи Англії, тоді їм потрібні сертифікати.

- Програма візиту наших друзів з Німеччини дійсно була розписана по хвилинах, ми намагалися запозичити весь їхній досвід, знання. Спілкування з ними було дуже цінним для викладачів наших курсів, - підсумовує заступник директора Чернігівської філії І Київських державних курсів іноземних мов Олена Павловська. – Ми дуже вдячні Джоан Волш і Ренді Пері за те, що вони показали чернігівським колегам нові прийоми та методи викладання іноземних мов, адже світ постійно змінюється, і підходи до навчання також. Ми вдячні за те, що у слухачів наших курсів з’явилася можливість спробувати свої сили у спілкуванні з носіями мови. Це важливо для будь-якої людини, яка вивчає іноземну мову. Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю!

Вікторія Сидорова, фото автора

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.