Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:28:02

Чернігівські освітяни мають здобутки в модернізації освітнього процесу

17.09.2013   10:20

Чернігівським освітянам є що показати в плані модернізації освітнього процесу. Таку думку озвучив Чернігівський міський голова Олександр Соколов на засіданні виконавчого комітету міської ради.

Зокрема, він відзначив успішне впровадження прогресивної моделі інклюзивної освіти, розширення доступу навчальних закладів до мережі Інтернет, забезпечення стабільно високої якості освіти.

Про стан виконання указів і доручень Президента України з питань освіти, захисту прав дітей, у тому числі дітей з особливими освітніми потребами та дітей пільгових категорій, детально поінформував начальник управління освіти Володимир Купріяненко.

Він нагадав, що схвалена Національна стратегія розвитку освіти в Україні на період до 2021 року, яка на основі аналізу сучасного стану розвитку освіти визначає мету, стратегічні напрями та основні завдання, на виконання яких має бути спрямована реалізація державної політики у сфері освіти.

За дорученням Президента Віктора Януковича, окрема увага має бути приділена дітям з особливими потребами, виховання і розвиток яких потребує значних зусиль і коштів. Значна увага приділяється наданню їм освітніх послуг.

В. Купріяненко переконаний, що, безумовно, ці діти потребують особливої уваги і щоденної підтримки. Для забезпечення рівних можливостей кожної дитини в місті організований гнучкий навчально-виховний процес відповідно до їхніх потреб. До освітніх послуг таких дітей як звичайні заклади, так і спеціальні. На сьогодні в Чернігові функціонує 34 загальноосвітніх (24063 учня), 54 дошкільних (11405 вихованців, 83% від загальної кількості дітей), 1 вечірня змінна (305 учнів) та 3 позашкільних навчальних заклади, підпорядковані управлінню освіти Чернігівської міської ради. Також функціонує один дошкільний заклад, відомчий УМВС, та один приватний навчально-виховний комплекс “Ор Авнер” Хабад Любавич.

У місті діє чітка диференційована мережа спеціальних закладів для дітей з особливими освітніми потребами: дошкільний навчальний заклад для дітей з вадами зору № 23 (113 дітей), Чернігівська спеціальна загальноосвітня школа (64 учня) та спеціальний навчально-виховний комплекс “Дошкільний навчальний заклад – загальноосвітній навчальний заклад № 55 “Промінець” (92 учня), дошкільний навчальний заклад № 35 для тубінфікованих дітей, у ДНЗ № 60 відкрито 4 групи для дітей із порушеннями опорно-рухового апарату, працюють 72 спеціальні групи для дітей дошкільного віку, 19 спеціальних класів інтенсивної педагогічної корекції (200 учнів).

Крім того, для учнів, які за станом здоров′я та відповідно до медичних висновків не можуть відвідувати загальноосвітні навчальні заклади, організовано індивідуальне навчання вдома (у минулому навчальному році таких учнів було 140).

Таким чином, майже 1600 дітей з особливими освітніми потребами охоплені спеціальною освітою.

На виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 15 серпня 2011 року № 872 “Про затвердження Порядку організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах” вдосконалена існуюча система спеціальної освіти з метою надання якісної освіти дітям із особливими освітніми потребами. З 1 вересня 2013 року на базі ЗНЗ № 24 відкрито клас з інклюзивною формою навчання. Серед 20 (відповідно до нормативно-правової бази) нормально розвинутих дітей навчається учень із розладом аутичного спектру та тяжкими вадами мовлення. Для такого учня введено посаду асистента вчителя та додатково виділено 8 годин для корекційно-розвиткових занять. У ДНЗ № 69, 73 почали функціонувати спеціальні групи для дітей з мовленнєвими вадами, що сприятиме їх соціалізації, повноцінній підготовці до навчання в школі.

З метою урівнювання можливостей дітей з особливими потребами, дітей-інвалідів у загальноосвітніх школах № 5, 6, 19, 24, 25, 29 надаються освітні послуги учням із вадами слуху та розгорнутою усною мовою в загальноосвітніх класах.

“Всі діти рівні. Ми радіємо успіхам наших дітей”, – відзначив керівник управління освіти. Вихованці спеціальної школи для дітей із вадами слуху є призерами Дефлімпійських ігор, переможцями конкурсів різного рівня.

На сьогодні запроваджується дуже важлива модель інклюзивної освіти – постійна часткова інтеграція, яка передбачає можливість розширення спілкування та взаємодії дітей.

З метою своєчасного виявлення та обліку дітей в місті створена психолого-медико-педагогічна консультація. На початок вересня 2013 року виявлено 1451 дитину з вадами психофізичного розвитку.

Напередодні Міжнародного дня захисту дітей управлінням освіти спільно із співтовариством особливих сімей “Ми разом” проведена соціальна акція підтримки дітей з розладами аутичного спектру, долучившись до всеукраїнської фотовиставки “Ми тут поруч”.

Значна увага приділяється дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, захисту їх особистих, житлових та майнових прав. Постійно проводиться громадський огляд умов утримання, навчання, виховання, оздоровлення та працевлаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Щорічно проводиться моніторинг наявності учнів пільгових категорій. Так, у 2012-2013 навчальному році у школах міста навчалось 279 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 552 дітей-інвалідів, 1307 учнів з багатодітних родин, 907 учнів, які мають статус постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС. Станом на сьогодні навчанням охоплено 278 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 569 дітей-інвалідів, 1493 учня з багатодітних родин, 850 учнів, які мають статус постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС.

Своєчасно виявляються та ставляться на облік діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Станом на 1 червня допомоги держави потребують 336 підопічних дітей та підлітків (з них 68 сиріт), які виховуються та навчаються в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах міста. Дітям надаються пільги, передбачені чинним законодавством.

За підсумками ІІ семестру 2012 – 2013 навчального року подано клопотання про надання стипендії обласної державної адміністрації за успіхи в навчанні 12 учням 10-11-х класів загальноосвітніх навчальних закладів міста, які мають статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та 68 учням 3-11-х класів із числа дітей цієї категорії на одержання матеріальної винагороди Деснянської та Новозаводської районних у місті Чернігові рад.

Випускники 11-х класів щорічно отримують матеріальну допомогу від міського голови, в поточному році це 27 випускників, які отримали по 500 грн. кожний.

Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, яким виповнилось 18 років, отримують одноразову грошову допомогу в управлінні освіти. У травні поточного року таку допомогу отримали 4 чол. і у червні – 8 чол. по 1810 грн. кожний, на загальну суму 21 720 грн.

Відпочинковими послугами із числа учнів загальноосвітніх шкіл у 2013 році було забезпечено 50 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 48 дітей-інвалідів, 62 дитини, потерпілі від наслідків аварії на ЧАЕС, 283 дитини з малозабезпечених та неповних сімей.

Кожна дитина має право як на освіту, так і на позашкільну діяльність. Президентом України поставлено завдання 70% дітей охопити позашкільною освітою. За останні роки збережено мережу гуртків, клубів та спортивних секцій, які працюють у школах та позашкільних навчальних закладах. Вихованцями позашкільних закладів, підпорядкованих управлінню освіти міської ради, є майже 1,5 тисячі дітей і підлітків.

Відповідно до рішення виконавчого комітету № 223 від 20 вересня 2006 року “Про організацію харчування дітей у загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах зі змінами” діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти-інваліди, учні з багатодітних та малозабезпечених родин харчуються в школах безкоштовно, на що міським бюджетом на 2013 рік передбачено майже 3 млн. грн.

Діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які постраждали від наслідків аварії на ЧАЕС, діти з малозабезпечених сімей утримуються безкоштовно в дошкільних навчальних закладах. Батьки дітей із багатодітних родин сплачують лише 25% від вартості харчування, що становить 50 грн. на місяць.

Станом на кінець навчального року за рахунок міського бюджету у загальноосвітніх навчальних закладах міста харчувалось 2185 учнів, з них 270 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 306 дітей-інвалідів, 1247 учнів із багатодітних родин та 362 учня з малозабезпечених сімей.

Одним із проблемних питань на сьогоднішній день є залучення до навчання дітей із родин, де батьки неналежним чином виконують свої обов′язки. Це напрямок, який потребує співпраці і взаємодії освітян, соціальних служб і правоохоронців.

На особливому контролі має бути забезпечення житлових і майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Таку вимогу поставив міський голова Олександр Соколов, звертаючись до керівників відповідних служб. На думку очільника міста потребують більше уваги питання якісного оздоровлення та охоплення позашкільною освітою. Він також додав, що міська влада докладе всіх зусиль, аби всі школи чимскоріш приєдналися до програми “Відкритий світ”.

“Президент ставить завдання – підготувати дійсно освічених дітей, і ми повинні системно над цим працювати”, – закликав до роботи міський голова.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини