Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:23:47

Андрій Прокопенко: Масова загибель бджіл – це не лише проблема пасічників, а й усього суспільства

06.05.2020   10:28Агенцiя

У Чернігівській облдержадміністрації 5 травня голова ОДА Андрій Прокопенко провів нараду щодо профілактики отруєння бджіл. Окрім профільних структурних підрозділів ОДА та Держпродспоживслужби в області, у нараді взяли участь представники правоохоронних органів, обласної та міської спілки бджолярів, а також підприємці, які вирощують сільськогосподарські культури.

– Ми детально опрацювали проблематику вимирання бджіл на Чернігівщині. Дали змогу всім сторонам, котрі впливають на галузь бджільництва, озвучити свою точку зору, – зазначив голова ОДА. – Чи не щодня з різних куточків України надходять сигнали про масове отруєння цих надзвичайно корисних комах. Чернігівщина також не є виключенням. На сьогодні це дуже серйозна проблема, яка потребує посиленої уваги і скорішого вирішення.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в області Юрій Павлішен зазначив, що не допускати отруєнь комах допоможе налагоджена співпраця між бджолярами, органами місцевого самоврядування, аграріями та установами Держпродспоживслужби. Кожна з цих сторін має на належному рівні виконувати обов’язки, передбачені нормативними актами. Пасічники – паспортизувати свої пасіки у філіях державних лікарень ветмедицини. У подальшому це дає можливість ідентифікувати пасіки і здійснювати відповідний контроль. У разі отримання повідомлення про хімічну обробку сільгоспугідь на території громад пасічникам слід ізолювати бджіл, або вивезти їх у безпечне місце на термін обробки.

Наразі на Чернігівщині з 53,2 тисячі бджолосімей в органах місцевого самоврядування зареєстровано та видано органами Держпродспоживслужби ветеринарно-санітарних паспортів на 41,4 тисячі бджолосімей.

У свою чергу аграрії, перед проведенням робіт з обробки рослин зобов’язані повідомляти про це пасічників, голів громад та відповідні ради не пізніше ніж за 3 доби. В повідомленні вказувати територію, дату, час, препарат і діючу речовину, яка використовується.

Бджолярі скаржаться, що саме сільгосппідприємства не дотримуються вимог і вчасно не повідомляють про роботи з обробки полів хімікатами. Розповідають про приховування інформації щодо методів обробки і характеристик хімічних речовин. Також нарікають на недотримання допустимих часових норм, нехтування погодними умовами. Правилами дозволяється проводити обробку лише у нічний або вранішній час і при швидкості вітру 1-2 метри за секунду.

Однак аграрії не зважають не це і здійснюють польові роботи за зручних умов. Невдоволення викликає неможливість оперативно розслідувати порушення у роботі сільгосппідприємств. Навіть у разі надходження такої заяви, Держпродспоживслужба не вправі одразу ініціювати перевірку. Для цього потрібно зібрати чималу доказову базу. І лише отримавши погодження регулятора з Києва, можна позапланово перевірити ймовірного порушника. Відповідно, це займає чимало часу і ускладнює підтвердження факту зловживань з боку суб’єкта господарювання.

У аграріїв на проблему інша думка. Основною причиною масової загибелі бджіл вбачають затяжну холодну і посушливу весну. Разом з тим, сільгоспвиробники підтримують ініціативу щодо створення груп у месенджерах, щоб налагодити комунікацію з усіма зацікавленими сторонами.

– Отже, висновки такі. В першу чергу, маємо припинити практику неконтрольованого протруєння полів несертифікованими хімікатами. Для цього потрібно посилити контроль і зобов`язати сільгоспвиробників працювати прозоро, не приховувати інформацію щодо своїх дій на землях громад, – каже Андрій Прокопенко. – Узагальнимо всі пропозиції та направимо відповідне звернення на Кабмін для змін у нормативних документах. До вирішення цієї проблеми на законодавчому рівні залучимо нардепів з Чернігівщини.

Докорінно вирішити ситуацію можливо змінами в чинне законодавство. Йдеться про внесення змін у Закон «Про карантин і захист рослин», а також у Закон «Про бджільництво». Нові норми чітко відповідатимуть європейським вимогам.

До речі, нині Україна входить у п’ятірку найбільших експортерів меду у світі. Перелік продуктів, які використовують люди, демонструє наскільки різноманітним і корисним є бджільництво. А самі бджоли є одними з найцінніших комах у природі. У разі їх зникнення, людство також вступить у боротьбу за своє існування.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини