Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 19:48:58

Громадський бюджет в ОТГ Чернігівщини має низку загроз

16.04.2020   12:55Агенцiя

«Громадський бюджет в ОТГ Чернігівщини – стан справ і перспективи розвитку» - онлайн-засідання "круглого столу" з такою назвою відбулося 15 квітня на платформі Zoom.

Його учасниками стали експерти громадського бюджету, представники громадськості і влади з Чернігівщини. Під час обговорення вони підбили підсумки реалізації проєкту «Впровадження та розвиток громадського бюджету в об’єднаних територіальних громадах Чернігівської та Черкаської областей», що спрямований на посилення довіри між жителями громад і владою, підвищення рівня відкритості та прозорості місцевих рад шляхом впровадження громадського бюджету.

Завдяки проєкту у Городнянській, Кіптівській та Носівській ОТГ відбулися низка заходів – тренінги, консультаційні зустрічі із представниками місцевої влади, активістами, марафони з написання заявок на громадський бюджет.

Також громадам надано методичні рекомендації щодо впровадження, розвитку і покращення громадських бюджетів. Координаторка проєкту Анна Ніколенко-Баєва підкреслила, що проєкт можна вважати успішним, оскільки в усіх громадах, які були залучені до участі, відбулося або впровадження громадського бюджету, або у процес партиципації внесено зміни задля його покращення у громаді.

У Кіптівській ОТГ цього року подано 6 проєктів, що стосуються покращення дозвілля молоді, благоустрою публічних просторів громади, поліпшення вуличного освітлення. Усі громадські ініціативи допущені до голосування, однак визначення переможців буде зміщено у часових рамках через карантин у зв'язку з розповсюдженням коронавірусу.

У Носівській ОТГ цього року вже мають реалізувати три проєкти, що стали переможцями торік. У міській раді переконані, що успішні приклади громадського бюджету спонукатимуть жителів громади бути більш активними і долучатися до вирішення місцевих проблем. Попри фінансові труднощі, що характерні наразі для органів місцевого самоврядування, у Носівській громаді мають намір зберігати громадський бюджет.

У Городнянській ОТГ зацікавлені теж у розвитку громадського бюджету і планують реалізувати подані проєкти. Крім того, у міськраді вважають за доцільне більш активно інформувати місцевих жителів, аби вони були краще обізнані з можливостями і процедурами парципаторних процесів у громаді.

На сьогодні громадський бюджет в ОТГ Чернігівщини має низку загроз - низька поінформованість та інертність місцевих жителів у процесах прийняття рішень на локальному рівні, відсутність політичної волі у місцевої влади до якісних змін за участю громадян, надзвичайні ситуації (в тому числі нинішня пандемія, боротьба з якою вимагає додаткових фінансових ресурсів на місцях).
Однак основними є можливості громадського бюджету, насамперед, діалог і співпраця органів влади та місцевих жителів, наголошувалася під час онлайн-засідання "круглого столу".

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.