Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:08:56

За 11 місяців поточного року на підприємствах, в установах та організаціях сталося 47 нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом

19.12.2017   12:32Агенцiя

Чернігівське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області інформує, що за 11 місяців поточного року на підприємствах, в установах та організаціях м. Чернігова, Чернігівського та Ріпкинського районів сталося 47 нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом, в тому числі 3 випадки зі смертельним наслідком.

Порівняно з відповідним періодом минулого роком рівень виробничого травматизму зріс майже на 35%.

Аналіз виробничого травматизму свідчить, що 72% потерпілих мали загальний стаж роботи від 10 років до 40 років (10-19 років - 14%, 20-29 років - 29%, 30-39 років - 29%), у 22% потерпілих загальний стаж становить від 1 до 10 років і, як не дивно, 2% потерпілих мають загальний стаж до 1 року і 2% понад 40 років.
               
Це ще раз свідчить, що працівники, маючи певний стаж роботи, більш самовпевнені, не завжди дотримуються вимог безпеки, нехтують ними. Також необхідно враховувати фактор особистого характеру: знання керівником робіт персональних особливостей кожного працівника, його психологічних характеристик, ставлення до праці, дисциплінованості, знання правил і норм з охорони праці, задоволеності умовами праці, засвоєння навичок безпечних методів  роботи, його ставлення до інших працівників, морально - психологічного клімату в робочому колективі.
       
Роботодавець зобов’язаний створити на кожному робочому місці умови праці відповідно до вимог чинних нормативно - правових актів з охорони праці. З цією метою він забезпечує функціонування системи управління охороною праці на своєму підприємстві. Напрямки цієї роботи зазначені в статті 13 Закону України «Про охорону праці». Страхові експерти з охорони праці Фонду соціального страхування України, виконуючи заходи з профілактики нещасних випадків, допомагають роботодавцям у проведенні ними профілактичної роботи на підприємствах. З цією метою при відділенні створено консультаційний центр по наданню методичної допомоги з питань охорони праці, профілактики нещасних випадків на виробництві роботодавцям, службам охорони праці підприємств, установ організацій, де безкоштовно в електронному вигляді надаються зразки інструкцій з охорони праці за професіями, видами робіт, плакати, пам’ятки, інформаційні листки та інші інформаційні матеріали.

Для зменшення ризику настання нещасних випадків на виробництві необхідно забезпечити суворий контроль з боку роботодавця та відповідальних посадових осіб за дотриманням вимог безпеки та охорони праці під час виконання робіт працівниками на підприємстві. Проведення роботодавцями на своїх підприємствах контролю за якістю та своєчасністю проведення навчання, медичних оглядів,  інструктажів працівникам з питань охорони праці по всім видам робіт, які вони виконують, якісним складанням інструкцій з охорони праці значно зменшить ризик настання нещасних випадків з організаційних причин.

Людський фактор теж не треба скидати з рахунків. Як показують перевірки стану профілактичної роботи на підприємствах, працівники не в повному обсязі знають вимоги інструкцій з охорони праці, по яким вони проінструктовані; не завжди дбають про особисту безпеку і здоров’я, про безпеку і здоров’я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час пересування на території підприємства. Не поодинокі випадки, коли робітники виконують виробниче завдання в стані алкогольного сп’яніння. При виявленні таких працівників необхідно негайно приймати заходи по відстороненню їх від роботи відповідно до вимог правил внутрішнього трудового розпорядку підприємства або колективного договору.

Коли йде мова про нещасні випадки на виробництві, не варто це пов’язувати лише з роботою на токарних станках, пилорамі, верстатах, будівництві тощо. Звісно, це найбільш травмонебезпечні роботи. Але аналіз нещасних випадків, які сталися протягом 2017 року свідчить про те, що все частіше нещасні випадки трапляються з працівниками установ, діяльність яких не пов’язана з використанням складних механізмів.

Так, у 2017 році найнебезпечнішим (44% від загальної кількості нещасних випадків) виявились невиробничі сфери, де відсутні небезпечні та шкідливі виробничі фактори: освіта, медицина, культура, торгівля, державне управління, надання послуг по догляду та соціальної допомоги. Найбільше нещасних випадків трапляються внаслідок падіння - 45%.

Тому ще раз хочемо наголосити:
«Не будьте самовпевненими - дотримуйтеся вимог безпеки, дбайте про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства».


Сергій Рязан, начальник. відділу профілактики виробничого травматизму - страховий експерт з охорони праці Чернігівського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України
в Чернігівській області

 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини