Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:34:05

ВІЛ/СНІД, туберкульоз та онкозахворювання: як Чернігівщина бореться з недугами

27.07.2017   08:49Агенцiя

Стан надання медичної допомоги хворим на туберкульоз, ВІЛ-інфекцію/СНІД, онкохворим, існуючі проблеми у цій сфері та шляхи їх вирішення обговорювали 25 липня, на засіданні колегії Управління охорони здоров’я ОДА.

Серед країн Східної Європи Україна є регіоном з високим рівнем захворюваності на туберкульоз, а за темпами поширення онкопатології  — другою державою в Європі.

Чернігівщина ж посідає 7-8 місце серед інших областей України по захворюваності на туберкульоз та онкохворобам. А також входить до семи областей з високим показником поширеності ВІЛ-інфекції.

Головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру Микола Дейкун зазначив, що кількість хворих на туберкульоз останнім часом дещо знизилася. Проте, у сільській місцевості фахівці спостерігають тенденцію до збільшення захворюваності деструктивними формами більш, ніж у два рази. Це свідчить про меншу доступність до медичної допомоги сільського населення та гіршу інформованість про хворобу. Найуразливіша категорія — непрацюючі особи.

До системи фтизіатричної служби області входять три протитуберкульозні диспансери (Чернігівський, Ніжинський, Прилуцький), Бахмацька міжрайонна протитуберкульозна лікарня, фтизіатричне відділення Новгород-Сіверської центральної районної лікарні, 19 фтизіатричних кабінетів центральних районних лікарень та обласний протитуберкульозний дитячий санаторій «Зелений гай».

Протягом останніх двох років за рахунок як державних, так і спонсорських коштів значно покращено матеріально-технічну базу обласного диспансеру: проведено капітальний ремонт покрівель лікувального та адміністративного корпусів, реалізований проект по облаштуванню системи водовідведення від лікувального корпусу, виконано 90% робіт по реконструкції господарчого корпусу, поновлено роботу двох рентгенологічних установок тощо.

Варто зазначити, що заклад вже вводить в експлуатацію медичне обладнання, придбане за програмою «Кусаноне» (грантова угода з Урядом Японії про надання благодійної допомоги на придбання медичного обладнання).

Важливим також є впровадження моделей сучасного контрольованого лікування туберкульозу (ДОТ-кабінети на базі фтизіатричних кабінетів центральних районних лікарень, лікування вдома під безпосереднім наглядом медичних працівників за допомогою скайп-зв'язку тощо).

До речі, в області із квітня 2017 року впроваджується пілотний проект «Розробка та впровадження оптимальної моделі амбулаторного лікування хворих на туберкульоз та їх соціального супроводу», в рамках якого проводиться лікування із забезпеченням медико-соціального супроводу пацієнтів на чутливий туберкульоз. Ініціатива реалізовується у Чернігівському, Борзнянському, Менському, Ічнянському, Сосницькому та Корюківському районах. Послугу вже отримують 15 осіб.

Аби забезпечити якісне повноцінне лікування хворих, наразі стоїть питання щодо створення обласного спеціалізованого центру протидії соціально-небезпечним хворобам (туберкульоз – ВІЛ-інфекція/СНІД).

За словами в.о. головного лікаря обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Галини Лисенко, на Чернігівщині напруженою залишається епідемічна ситуація з ВІЛ-інфекцією.

Обласною Програмою протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2015-2018 роки для подолання хвороб передбачено понад 10 мільйонів гривень. Результати уже є — епідемічна ситуація стабілізується, зокрема, другий рік поспіль знижується рівень захворюваності на ВІЛ.

Наразі діяльність медичної галузі у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу направлена на виконання стратегії прискореного подолання ВІЛ-інфекції Fast Treck: до 2020 року досягти показників «90-90-90». Тобто виявити 90% людей, які живуть з ВІЛ, надати 90% з них антиретровірусну терапію (АРТ) та забезпечити ефективне лікування для 90% осіб, які на ній перебувають.

Медична допомога ВІЛ-інфікованим надається у всіх медичних закладах області: стаціонарна — за місцем проживання у відділеннях за профілем захворювання, спеціалізована — в обласному центрі з профілактики та боротьби зі СНІДом.

На початок квітня цього року під медичним наглядом у лікувально-профілактичних закладах області перебувало майже чотири тисячі ВІЛ-інфікованих осіб, з них 211 дітей, а також більше тисячі хворих на СНІД. Найбільший відсоток захворювань у містах Чернігові та Прилуках.

На Чернігівщині забезпечено широкий доступ населення до консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію, адже здати кров для обстеження можна у будь-якому медичному закладі області.

Епідемія ВІЛ-інфекції поступово поширюється серед сільського населення: відсоток ВІЛ-інфікованих осіб становить 41% (Україна — 27%).

У віковій структурі серед зареєстрованих випадків переважає група 30-39 років — 44%. Частка осіб віком 15-30 років становить 22%; осіб віком 40-49 років — 23%; старші за 50 років — 11%.

Також в області продовжується робота щодо профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини.

В усіх районах області для надання консультацій та проведення діагностики на ВІЛ/СНІД функціонують кабінети «Довіра».

Головною проблемою залишається пізнє виявлення хвороби та звернення за медичною допомогою, що не дає змоги своєчасно провести поглиблене обстеження, призначити профілактику та лікування.

Ця ж проблема є основною і в онкологічній службі. Головний лікар обласного онкологічного диспансеру Валерій Зуб наголосив на важливості діагностування злоякісних новоутворень саме на ранніх стадіях. Адже щороку на Чернігівщині діагностується близько чотирьох тисяч нових випадків онкозахворювань, при цьому помирає понад дві тисячі пацієнтів.

На початок червня в області на обліку перебувало понад 27 тисяч онкохворих, у тому числі 129 дітей до 17 років.

В області затверджена Програма боротьби з онкологічними захворюваннями на період 2017-2021 роки (загальна вартість — понад 98 мільйонів гривень).

Провідним закладом із спеціалізованої онкологічної допомоги населенню в області є Чернігівський обласний онкологічний диспансер. Профільні відділення функціонують у Ніжинській та Прилуцькій центральних міських лікарнях. У районних лікарнях області є спеціальні кабінети. Проте, онкологами тут працюють лікарі за сумісництвом.

Наразі в обласному онкодиспансері оновлюється медична апаратура та обладнання, завдяки чому можна проводити нові операції (трахелектомії, лапароскопічні, ортопедичні, пластичні та реконструктивні тощо). Ремонтують і корпуси медичного закладу.

Потребують капітальної реконструкції відділення променевої терапії, поліклініка, а також одноповерхова будівля господарського корпусу, де розташується центр психологічної допомоги онкохворим.

Найближчим часом розпочнеться будівництво корпусу для лінійного прискорювача (виділено шість мільйонів гривень).

Читати також: У Чернігові започатковано будівництво корпусу онкодиспансеру для встановлення сучасного радіотерапевтичного обладнання

Учасники засідання розглянули також кадрове питання. Говорили і про оптимізацію спеціалізованої медичної допомоги та створення госпітальних рад.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини