Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:32:26

Програма з підтримки громадських організацій 3.0: за і проти

22.08.2015   10:27Агенцiя

Публічна презентація «Програма з підтримки громадських організацій як ефективний інструмент розподілу бюджетних коштів» відбулася 20 серпня у Дискусійному клубі «Експертна думка».

Захід пройшов у рамках проекту «Прозоре бюджетне фінансування громадських організацій Чернігова – шлях до посилення їх спроможності» за організаційного сприяння Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень та Громадського телебачення: Чернігів.

Зазначений захід став другим із серії запланованих в рамках проекту. Розпочинаючи його, представниця Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень Ольга Рись озвучила основні проблемні питання існуючої Програми підтримки громадських організацій міста Чернігова. За її словами, щорічно з бюджету міста Чернігова на підтримку соціально-орієнтованих організацій виділяється від 600 000 до 800 000 грн. Крім того, механізм розподілу цих коштів недеталізований, а звітність про їх використання знайти у відкритому доступі практично неможливо.

У свою чергу, начальник Фінансового управління Чернігівської міської ради Віктор Бистров зазначив, що така програма потрібна, але, у той же час, її недоліки очевидні. Із проблемних моментів, які озвучив виступаючий, – відсутність положення або регламенту до цієї програми, а також неможливість оцінити її результативності. Той факт, що кількість організацій, які претендують на допомогу в рамках цієї програми, кожного року стає все більше також створює додаткове навантаження, вважає гість. «У мене, як у представника влади, також виникають питання, чи доцільне фінансування деяких громадських організацій. Але ж програма приймається не тільки виконавчими органами влади, але і законодавчою гілкою». За словами пана Бистрова, деякі громадські організації, що фінансуються за рахунок цієї програми, є механізмом прихованого фінансування через бюджет. Вони були засновані, аби не створювати окреме комунальне підприємство чи бюджетну установу та зекономити таким чином бюджетні кошти. Попри все, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради запевнив, що підтримує будь-які зміни та, зокрема, дану ініціативу.

Крім всього, Павло Пущенко, голова Освітнього центру «Ініціатива», зазначив, що у даному випадку йдеться про зміну підходу на проектний. Проблема актуальна, адже в іншому випадку, коли гроші дають просто на поточну діяльність організацій, важко відслідкувати її результативність. За словами експерта, міській владі пропонується призначити відповідальний структурний підрозділ та створити конкурсну комісію з числа депутатів та представників виконкому міськради. Також є дискусія про те, чи варто включати туди представників громадськості.
«Кращого методу, ніж організація простого прозорого конкурсу, людство не придумало, - вважаєТарас Случик, експерт Інституту політичної освіти. – Подібна до запропонованої програми діє в Івано-Франківську, Львові, Луцьку, Києві та в деяких менших містах».

У рамках запропонованої Чернігову програми створено 3 окремих лоти: для соціально-орієнтованих організацій, просто громадських організацій та молодіжних, а також будинкових комітетів та ОСББ. Логіка самої процедури така, що програма має бути затверджена на декілька років, але при цьому рада щороку визначає, який об’єм фінансування видається на конкурс.

У свою чергу, начальник Відділу у справах сім’ї та молоді Чернігівської міської ради Валерій Семенець впевнений, що стале фінансування розслабляє організацію. І лише тоді, коли організації борються за кошти, їх діяльність може бути ефективною. 

Депутати Чернігівської міської ради В’ячеслав Лебідь та Олег Мороз також підтримують конкурсний підхід. «Ми з бюджетною комісією намагалися напрацювати правила по цій програмі, – зазначив пан Мороз. – Дійшли того, що маємо допомагати організаціям лише орендою та комунальними послугами. Але не завжди так виходило, бо на сесії проходили й інші поправки. А про конкурсний підхід давно йшлося під час засідань».

Позиція голови громадської організації «Логос» Надії Лозбень є такою, що соціально-орієнтовані громадські організації не створювались би, якщо б працювали закони в Україні. Так, за словами виступаючої, у кожного інваліда є індивідуальна програма реабілітації, що видається на 2 роки. Вона мусить, але не фінансується за рахунок державних коштів. Проте такі функції взяли на себе громадські організації. Якщо ж впроваджувати положення про конкурсний підхід, то, на її думку, необхідно зробити два блоки – для соціальних спрямованих організацій та звичайних.

Представник Демальянсу Ігор Андрійченко вважає, що ініціатива на часі. Правила вже покладені на папір, але потрібна політична воля, якої, на його думку, у нинішньої влади немає. Останній озвучив, крім того, конкретні пропозиції щодо вдосконалення запропонованих експертами проекту документів. 

Присутній на заході Сергій Воробйов резюмував, що в форматі громадської організації вирішення окремих проблем буде набагато ефективнішим, ніж при створенні комунальних підприємств. Але має існувати конкурс, не зважаючи ні на що.

На останок експерти проекту підкреслили, що програма не має на меті позбавити когось фінансування, а сприяє підвищенню довіри до розподілу коштів, дає можливість організаціям ініціювати хороші проекти та створює абсолютний рівень прозорості самого процесу.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини