Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:59:30

Рятувальники відпрацьовують дії по ліквідації наслідків повені та спасінню населення. ФОТО

10.04.2013   17:34

10 квітня журналісти стали свідками навчань рятувальників Чернігівщини по ліквідації надзвичайних ситуацій під час весняної повені та пропуску льодоходу.

Спочатку пожежно-рятувальна служба врятувала людину, яка опинилася на кризі посеред озера. Постраждалого зняли з криги, доставили на човні на берег та передали медичним працівникам для надання першої допомоги.

Наступним пунктом тренувань було розгортання пересувного пункту управління, за допомогою якого здійснюється координація дій залучених до ліквідації НС аварійно-рятувальних формувань. Даний пункт управління розгорнуто на базі командно-штабної машини, що призначена для забезпечення зв'язку між керівником ліквідації НС, підрозділами, що залучені для виконання аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт, оперативно-координаційним центром Управління ДСНС в області та оперативно-черговою службою Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Рибалок, які опинилися в зоні підйому води, рятували за допомогою броньованих розвідувально-дозорних машин (БРДМ-2РХ). Ця машина має високі динамічні якості, запас ходу до 750 км, високу прохідність та здатність долати водні перешкоди, пересуватися по суходолу зі швидкістю 80 - 90 км/год., а по воді 8-12 км/год. Особовий склад розвідувально-рятувальної групи, пересуваючись по затопленій місцевості, проводить її розвідку, за допомогою гучномовного зв'язку сповіщає населення про проведення евакуації, визначає першочерговість надання допомоги та проведення евакуації, транспортує потерпілих до суходолу.

Також представники Управління ДСНС України в Чернігівській області продемонстрували яким чином відбувається гасіння пожежі, що виникла внаслідок замикання електромережі. Якщо в зону затоплення не може заїхати пожежна машина, то для гасіння пожежі залучено рятувальне відділення на моторному човні "Шторм-450" з пожежною мотопомпою.

Начальник Управління ДСНС України в Чернігівській області Вадим Шулюк під час спілкування з журналістами повідомив: "В обласному Управління ДСНС теж затверджений План дій апарату та підрозділів Управління з підготовки та реагування піч час пропуску льодоходу, повені та дощових паводків, а також визначений склад оперативного штабу. На основі аналізу весняного водопілля попередніх років, складено карту-схему зон можливого виникнення надзвичайних ситуацій, проведена оцінка ймовірного підтоплення об'єктів життєзабезпечення населення, житлового сектору з визначенням заходів щодо їх захисту та забезпечення сталого функціонування".

За його словами для гасіння можливих пожеж і оперативного реагування на надзвичайні ситуації, що пов'язані з паводком, щоденно в оперативному розрахунку підрозділів обласного управління ДСНС знаходиться 194 чол. особового складу, 124 одиниці чергової і резервної техніки (серед яких 4 потужні пожежні насосні станції, 3 водоплаваючі броньовані розвідувально-дозорні машини та 1 всюдихід), 5 човнів, 11 мотопомп, 10 пересувних електростанцій, 51 комплект гідро- (пневмо) інструменту. Всі наявні плавзасоби та насосне обладнання розподілено між пожежно-рятувальними підрозділами, що дислокуються в тих районах, територія яких за прогнозом потрапляє в зону негативного впливу весняної повені (Чернігівський, Ріпкинський, Менський, Новгород-Сіверський, Прилуцький райони). На сьогодні в області очікується підтоплення більше ніж 140 населених пунктів.

Роботою підрозділів пожежно-рятувальної служби під час відпрацювання дій по ліквідації надзвичайних ситуацій під час повені та льодоходу Вадим Володимирович задоволений.

Рятувальники запевняють, що обов'язково застосовуватимуть всі можливі засоби для допомоги та порятунку людей, і обіцяють приходити на допомогу якомога швидше і з усім для цього необхідним.

P.S. Під час навчань з ліквідації повеневих наслідків жоден із потерпілих не постраждав.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.