Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:38:38

21 квітня: Цей день в Україні та в світі

21.04.2023   10:30Агенцiя

ДЕНЬ 422 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 422 RUSSIAN AGRESSION

21 квітня у світі відзначають Всесвітній день творчості та інноваційної діяльності, Всесвітній день кроншнепа.

День Тирадентіса в Бразилії, в Італії - День заснування Риму, День книжки у В'єтнамі, День народження королеви Єлизавети II і Національний день чаю у Великій Британії,

Православна церква вшановує пам'ять святого Іродіона - апостола від сімдесяти.

У мусульман - Ураза Байрам, свято розговіння.

Всесвітній день творчості та інноваційної діяльності
У квітні 2017 року Генасамблея ООН, наголошуючи на можливостях творчості та інновацій у різних сферах діяльності людини на шляху досягнення завдань, поставлених Програмою сталого розвитку, ухвалила резолюцію, згідно з якою було засновано Всесвітній день творчості та інноваційної діяльності, який відтоді відзначають щорічно 21 квітня.
Ініціатори та активісти заснування Дня пов'язують дату його святкування із Міжнародним днем Матері-Землі, що відзначається 22 квітня, а також із днем народження великого вченого, мислителя та винахідника Леонардо да Вінчі, який передує святу та відзначається 15 квітня. У першому випадку зв'язок говорить про можливості творчості та інновацій у справі творення і збереження нашого спільного дому - Землі, а в другому - на внесок великого винахідника в розвиток науки і творчих процесів.

День заснування Риму
У День народження Риму відбувається символічне відкриття воріт міста, щоб у них змогли увійти як жителі Риму, так і численні туристи. Святкування триває, як правило, кілька днів.
Згідно із переказами, Рим був заснований Ромулом у 11 календи травня (21 квітня) 753 року до нашої ери.

Ще цього дня:
1910 - Комета Галлея максимально наблизилася до Землі;
1920 - У Варшаві між Польщею та УНР підписано спільну та торговельно-економічну конвенцію, згідно з якими Польща визнавала незалежність УНР і обіцяла їй військову допомогу;
1933 - Убивство тварин за єврейською традицією заборонено в Німеччині;
1944 - Жінкам у Франції надано право голосу на виборах;
1960 - Новою столицею Бразилії стало спеціально для цього збудоване майже однойменне місто - Бразиліа;
1996 - Убили першого президента Чеченської Республіки 52-річного Джохара Дудаєва;
2000 - У Броварах (Київська область) у житловий будинок влучила тактична ракета класу "земля-земля", яку запустили військові з полігону, загинуло кілька людей;
2007 - В Україні відбулася прем'єра серії "I, Roommate" мультсеріалу "Футурама".
2019 - Другий тур президентських виборів в Україні: обрано Володимира Зеленського.

Церковне свято
День пам'яті святого Іродіона
Цього дня православна церква вшановує святого Іродіона - апостола від сімдесяти. Згідно із переказами, він був родичем апостола Павла і разом із ним загинув мученицькою смертю за імператора Нерона.

Ураза Байрам
Після завершення священного місяця Рамадан настає одне з двох великих свят ісламу, свято розговіння Ураза Байрам. Воно відзначається в перший день місяця Шавваль.
Свято розговіння для мусульманина - це передусім прощання з благословенними днями місяця Рамадан, коли для кожного мусульманина була гарна можливість зрости духовно, приборкати пристрасті за допомогою дотримання посту, більшого прагнення до благочестя, надання допомоги нужденним.

В Ураза Байрам мусульманам пропонується віддаватися настрою свята, куштувати їжу і питво, постити ж у цей благословенний день не можна.

Іменини: Іван, Марія, Родіон, Сергій.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини