Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 липня, 02:41:59

3 червня - цей день в Україні і світі

03.06.2022   09:15Агенцiя

3 червня у світі відзначають День велосипеда. У Чорногорії – День незалежності, в США – День пам'яті конфедератів, а в Австралії – День Мабо.

У православній церкві святкування на честь Володимирської ікони Божої Матері та День рівноапостольного царя Костянтина і матері його цариці Олени.

У Лейпцигу фестиваль готичної музики та культури, у Дюссельдорфі – фестиваль "Jazz Rally", у Болгарії – фестиваль Рози.

Сьогодні святкують День народження парашута: 3 червня 1785 року Франсуа Бланшар продемонстрував сконструйований ним пристрій. У 1892 році, в цей день був заснований футбольний клуб "Ліверпуль", а в 1965 році астронавт Едвард Вайт став першим американцем і другою у світі людиною, що вийшла у відкритий космос.

Окрім цього, цього дня у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

Всесвітній день велосипеда

Започаткував свято соціолог Лешек Сибільський разом зі своїми студентами. Вони провели медіазахід, під час якої намагалися звернути увагу на велосипед не лише як на засіб покращення фізичного та психічного здоров'я, а й сформувати у суспільстві культуру руху на велосипеді та підвищення безпеки на дорозі.

Співавторами документа виступили 56 країн світу. Своєю резолюцією ООН закликала держави надавати велосипеду належне місце у стратегіях розвитку регіонів. Зокрема, реалізувати політику та заходи з охорони та безпеки як пішоходів, так і велосипедистів.

Найбільшим попитом велосипеди користуються в Нідерландах (вони мають 90% населення). За ними слідує Данія (більше 80% людей). На третьому місці – Німеччина, де на велосипедах їздять понад 75% населення.

Церковне свято

3 червня - День Володимирської ікони Божої Матері, День рівноапостольного царя Костянтина та його матері цариці Олени.

Свята цариця Олена, мати імператора Костянтина, була християнкою, і свого сина - майбутнього правителя Римської імперії Костянтина виховувала у повазі до християнської релігії.

Ставши правителем Західної частини Римської імперії, Костянтин видав 313 року Міланський едикт про віротерпимість, а 323 року, коли зійшов на престол як єдиний імператор усієї Римської імперії, поширив дію Міланського едикту і на всю східну частину імперії. Після трьохсот років гонінь християни вперше отримали можливість відкрито сповідати свою віру.

У 330 році Костянтин переніс свою столицю з Риму на схід, до Візантії, яка була перейменована на Константинополь.

Іменини: Федір, Кирило, Костянтин, Михайло, Олена, Ярослав.

Останні новини Чернігівщини

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток 12:19

Культурна спадщина є невід'ємною частиною національної ідентичності та історичної пам'яті кожного народу. Вона втілює в собі багатовікові традиції, досягнення мистецтва, архітектури та науки, відображаючи унікальний шлях розвитку суспільства.

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів 12:03

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-червень 2024 року надійшло 4,3 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,6 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

 Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті 10:10

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема – підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Медиків Чернігова привітали з професійним святом 10:06

У Чернігові працівників і працівниць закладів охорони здоров’я нагородили з нагоди Дня медичного працівника України, який відзначається 27 липня.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 8 пожеж. Внаслідок цих подій 3 особи постраждало.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини