Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 07:01:38

3 червня - цей день в Україні і світі

03.06.2022   09:15Агенцiя

3 червня у світі відзначають День велосипеда. У Чорногорії – День незалежності, в США – День пам'яті конфедератів, а в Австралії – День Мабо.

У православній церкві святкування на честь Володимирської ікони Божої Матері та День рівноапостольного царя Костянтина і матері його цариці Олени.

У Лейпцигу фестиваль готичної музики та культури, у Дюссельдорфі – фестиваль "Jazz Rally", у Болгарії – фестиваль Рози.

Сьогодні святкують День народження парашута: 3 червня 1785 року Франсуа Бланшар продемонстрував сконструйований ним пристрій. У 1892 році, в цей день був заснований футбольний клуб "Ліверпуль", а в 1965 році астронавт Едвард Вайт став першим американцем і другою у світі людиною, що вийшла у відкритий космос.

Окрім цього, цього дня у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

Всесвітній день велосипеда

Започаткував свято соціолог Лешек Сибільський разом зі своїми студентами. Вони провели медіазахід, під час якої намагалися звернути увагу на велосипед не лише як на засіб покращення фізичного та психічного здоров'я, а й сформувати у суспільстві культуру руху на велосипеді та підвищення безпеки на дорозі.

Співавторами документа виступили 56 країн світу. Своєю резолюцією ООН закликала держави надавати велосипеду належне місце у стратегіях розвитку регіонів. Зокрема, реалізувати політику та заходи з охорони та безпеки як пішоходів, так і велосипедистів.

Найбільшим попитом велосипеди користуються в Нідерландах (вони мають 90% населення). За ними слідує Данія (більше 80% людей). На третьому місці – Німеччина, де на велосипедах їздять понад 75% населення.

Церковне свято

3 червня - День Володимирської ікони Божої Матері, День рівноапостольного царя Костянтина та його матері цариці Олени.

Свята цариця Олена, мати імператора Костянтина, була християнкою, і свого сина - майбутнього правителя Римської імперії Костянтина виховувала у повазі до християнської релігії.

Ставши правителем Західної частини Римської імперії, Костянтин видав 313 року Міланський едикт про віротерпимість, а 323 року, коли зійшов на престол як єдиний імператор усієї Римської імперії, поширив дію Міланського едикту і на всю східну частину імперії. Після трьохсот років гонінь християни вперше отримали можливість відкрито сповідати свою віру.

У 330 році Костянтин переніс свою столицю з Риму на схід, до Візантії, яка була перейменована на Константинополь.

Іменини: Федір, Кирило, Костянтин, Михайло, Олена, Ярослав.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.