Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:45:22

22 грудня - День енергетика

22.12.2020   07:28Агенцiя

Офіційне свято Дня працівників енергетики відзначається у третій декаді грудня. Традиція святкування з’явилася в наприкінці 80-х.

календар

календар

Вчені фізики стверджують, що електричний струм не має маси або ваги, вірніше, ця маса є мізерно малою. Однако ж електрика є потоком заряджених частинок - електронів, кожен з яких має свою певну масу і вагу, і рухаються вони зі швидкістю, близькою до швидкості світла, точніше в межах 50-99% від неї. З огляду на цей факт, можна зрозуміти рекомендації електриків, що зовсім не варто ставати на шляху цього потоку, якщо ви не є деталлю будь-якого електроприладу.

Щороку 22 грудня в день зимового сонцестояння в Україні святкується День енергетика.

Символічно, що свято співпадає з найкоротшим днем і найдовшою ніччю в році, коли робота енергетиків найбільш помітна.

Україна завжди посідала значне місце в сфері розвитку та управління паливно-енергетичним сектором. На території країни розроблялися і впроваджувалися новітні досягнення в цій галузі.
Ось деякі віхи становлення і розвитку електроенергетики в Україні:
1878 р. - вперше в Києві встановлена електрична машина і 4 дугових електричних ліхтаря.
1890 р. - пуск перших електростанцій в Україні (Київ, Костянтинівка, Катеринослав, Львів)
1913 р. - потужність електростанцій України становила 304,3 тис.кВт.
1920 р. - ухвалення плану ГОЕЛРО, що передбачав будівництво 4 теплових електростанцій у Донбасі і Дніпрогесу.
1935 р. - створення Донбаської, Дніпровської та Харківської енергетичних систем.
1961 р. - збудовано першу в Україні ЛЕП-330 кВ Кременчук-Черкаси-Київ.
1962 р. - створено Міністерство енергетики і електрифікації України. Побудована перша в світі лінія електропередачі постійного струму Волгоград-Донбас з напругою 800 кВ і завдовжки 473 км.
1965 р. - в Україні працює близько 1600 малих ГЕС. Сформована цілісна енергетична система України.
1970 р. - введена в дію перша в СРСР Київська гідроакумулююча електростанція потужністю 225 МВт.
1975 р. - завершено будівництво каскаду Дніпровських гідроелектростанцій. Розпочато спорудження Південно Українського енергетичного комплексу у складі АЕС, ГЕС, ГАЕС.
1991 р. - загальна довжина електромереж України перевищила 1 млн.км.
1993 р. - Указом Президента України № 522/93 встановлено День енергетика.
1995 р. - завершено спорудження найбільшої в Європі Запорізької АЕС потужністю 6 млн.кВт.
1997 р. - прийнятий Закон України «Про електроенергетику».
2000 р. - створено Міністерство палива і енергетики України.

Професійне свято енергетиків має давні і славні традиції, які добре закріпилися як в чисто професійному середовищі, так і в супутніх галузях, не пов’язаних безпосередньо з підтримкою і розвитком генеруючих потужностей, наприклад, деякі вважають його Днем електромонтажника. Виробництво електроенергії відбувається і на теплових електростанціях (ТЕС), так що свято справедливо можна назвати і Днем теплоенергетика. Це не дивно, адже від злагодженої роботи наших енергетиків залежить не тільки все виробництво і вся промисловість, але і наша економіка в цілому.

В культурну традицію святкування Дня працівників енергетики увійшло ще у другій половині минулого століття.

Перші повідомлення про це професійне свято можна дізнатися вже з Указу Президії Верховної Ради Радянського Союзу від 23-го травня 1966-го року. Дата, до якої пропонувалося приєднати відзначення цього Дня, нерозривно пов’язувалася з датою прийняття знаменитого і доленосного для всієї країни Державного плану електрифікації Росії, під назвою «ГОЕЛРО», який був затверджений на VIII-му Всеросійському з’їзді Рад у 1920-му році.

Пізніше дату святкування Дня енергетиків хотіли прив’язати до третьої неділі грудня, що випливає з Указів Президії Верховної Ради СРСР № 3018-Х від 1-го жовтня 1980-го року і № 9724-XI від 1-го листопада 1988-го року, проте ця ініціатива прижилася лише частково. Зараз в Російській Федерації офіційно цей День за колишньою традицією відзначається 22-го грудня. Після розпаду Радянського Союзу більшість новоутворених незалежних держав, враховуючи важливість добрих традицій зберегли в своїх календарях це чудове свято. Так, в суверенній Україні професійне свято День енергетика був додатково затверджений Указом № 522/93 Президента України від 12-го листопада 1993-го року та змінами, внесеними відповідно до Указу Президента № 282/2001 від 25 квітня 2001 році і щорічно відзначається також 22-го грудня.

Цікаво, що свій професійний святковий день енергетики відзначають взимку під час найкоротших світлових днів у річному циклі.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.