Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:35:30

Не 23 лютого... Ось коли треба вітати українських чоловіків

23.02.2020   10:31Агенцiя

23 лютого – День Червоної армії і Флоту. Зараз в низці постсоціалістичних країни відзначають це "свято" як День захисника Вітчизни, але українцям про нього давно пора забути. Наша Вітчизна – це Україна, а не СРСР, тому й вітати чоловіків ми маємо в інші дні.

календар

календар

Ми пропонуємо забути про радянське свято 23 лютого і приберегти урочисті слова для українських чоловіків до інших – українських дат. Яких? Зараз розповімо!

23 лютого раніше відзначали і в Україні, але 2014 року в цей день було оголошено жалобу після розстрілу Небесної Сотні. Того ж дня президент Петро Порошенко заявив, що Україна більше ніколи не буде відзначати це свято за військово-історичним календарем РФ. "Ми будемо поважати захисників своєї Батьківщини, а не чужої", – влучно підкреслив Порошенко.

До речі, у СРСР 23 лютого спершу було Днем Червоної армії і Флоту, який потім перейменували у День Військово-морського флоту, а потім – у День захисника Вітчизни. Основою свята стали події січня 1918 року під час Першої світової війни: тоді уряд СРСР на чолі з Леніним ухвалив Декрет про організацію Робітничо-селянської Червоної Армії.

Поступово це свято трансформувалося у День захисника Вітчизни – його на державному рівні й досі відзначають у Росії, Білорусі, Таджикистані та Киргизстані. Як вам така компанія?

Припиніть вітати чоловіків 23 лютого – ось вам перелік свят, які варто відзначати українцям.

14 жовтня – День захисника України, День створення УПА, День українського козацтва. Це потрійне свято й замінило совкове 23 лютого, адже наші військові успадкували славу давньоукраїнських княжих дружин і Війська Запорізького, українських січових стрільців та вояків Української Повстанської Армії. З 2015 року є державним вихідним, тому дарувати чоловікам шкарпетки можна саме в цей день.
   
6 грудня
– День Збройних сил України. Ми відзначаємо цю дату з 1993 року на честь ухвалення 6 грудня 1991-го закону "Про Збройні Сили України". Щороку президент України вітає всіх службовців української армії, тож вітати захисників можна й у цей день.
   
14 березня – День українського добровольця. Це свято Україна офіційно запровадили в 2017 році, і воно вже на носі! Саме 14 березня вшановують героїзм захисників української незалежності, зокрема – учасників добровольчих формувань.
   
Третя неділя червня – День батька. Традиція святкувати День батька походить зі Штатів – історія свята сягає початку ХХ століття. Разом зі американцями цю дату відзначають різні країни у всьому світі. В Україні День батька відзначають у третю неділю вересня.
   
19 листопада – Міжнародний день чоловіків. На противагу 8 березню в світі існує щорічне міжнародне свято чоловіків. Вперше його відсвяткували 1999 року в Тринідад і Тобаго, і відтоді воно поширилося іншими країнами світу.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини