Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 07:01:20

Чим корисна полуниця?

11.06.2017   12:39Агенцiя

Після довгої і холодної зими, а також весняного авітамінозу однією з перших ягід, які дозрівають, є полуниця. Саме її появи з нетерпінням чекають як діти, так і дорослі. А чи знаєте ви, якими корисними властивостями володіє полуниця?

 Полуниця — це трав’яниста рослина. Її вирощують в європейських країнах, а також у Північній і Південній Америці. Вона досить морозостійка, але якщо взимку мало снігу, то рослина може загинути. Полуницю їдять свіжою, з неї варять варення, додають в різні десерти і навіть використовують в косметичних цілях.

Чим же корисна полуниця?

У складі полуниці багато води, тому вона є дуже соковитою ягодою. Крім цього, в ній присутня невелика кількість білків і навіть жирів, а також клітковина і органічні кислоти. Що стосується вітамінів, то їх в полуниці досить багато. До їх числа відноситься вітамін Е, А, Н (біотин ), С, РР (ніацин ) і вітаміни групи В, такі як фолієва кислота, тіамін, піридоксин і рибофлавін. Чимало в плодах полуниці макро і мікроелементів. Особливо багата вона калієм. Крім того, у складі ягід присутній фосфор, натрій, кальцій, хлор, магній, сірка, цинк, ванадій, залізо, хром, кобальт, селен, молібден, фтор, бор і мідь.

До теми: Сезонні солодощі. 7 простих і смачних десертів з полуниці

При такому багатому складі калорійність полуниці складає всього 37 Ккал/100 грам. Користь полуниці складно перебільшити. Судіть самі:

Наявність в полуниці вітаміну С сприяє зміцненню імунітету і надає як протимікробну, так і протизапальну дію, за яким полуниця поступається лише смородині.

Фолієва кислота благотворно впливає на жіночий організм і правильний розвиток вагітності у тих, хто виношує дитину.

За допомогою полуниці можна компенсувати нестачу йоду в організмі, а значить, впоратися з тими відхиленнями, які виникають через брак цього мікроелемента. Для тих, хто має різні захворювання нирок і сечостатевих органів, ягоди полуниці — справжня знахідка. Фахівці рекомендують вживати їх щодня до 0,5 кг в день. Така «терапія» благотворно впливає на нирки і готує їх до осінніх дощів і холодів, які є справжніми ворогами цих органів.

У народі вже багато років полуницю використовують як лікарської мазі при екземах, діатезі, висипу на шкірі і ранах. Для цього її просто розминають і накладають на уражену ділянку.

До теми: 15 цікавих фактів про полуницю

Не менш корисна полуниця при недокрів’ї, утворенні каменів у жовчному міхурі і захворюваннях печінки. В останньому випадку можуть навіть призначити спеціальну полуничну дієту. Наявність саліцилової кислоти у складі робить ягоди корисними при ревматизмі і болях в суглобах.

Ягоди і відвар полуниці корисно вживати при високому тиску, безсонні, атеросклерозі та інших судинних захворюваннях. Полуниця при регулярному вживанні сприяє зниженню холестерину в крові. Дуже корисні полуничні плоди людям, що досягли похилого віку. Не секрет, що з віком знижується концентрація уваги, погіршується пам’ять і притупляється робота мозку. А полуниця якраз уповільнює ці процеси і навіть омолоджує організм. Частково таке дія обумовлена наявністю йоду в її складі, адже він відповідає за роботу нервової системи і клітин мозку.

Флавоноїди, що містяться в полуниці, мають високі антиоксидантні властивості, а також здатність сповільнювати зростання ракових клітин. Тому, регулярно вживаючи полуницю, можна запобігти появі і розвиток злоякісних пухлин. Що стосується косметичних властивостей, то полуниця тонізує шкіру, робить її колір рівним і сприяє розгладженню зморшок.

до теми: Клубничная пора и клубничное настроение

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.