Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 10 листопада, 11:18:36

Печемо паску: секрети, звичаї та традиції

09.04.2017   17:08Агенцiя

Паска - це ритуальний пасхальний хліб, який випікають напередодні Великодня, зазвичай у Чистий четвер.

Для приготування цієї страви використовують найкраще борошно, домашнє масло та свіжі яйця. Проте, аби спекти справді смачну паску, замало користуватися рецептами, треба ще й дотримуватися традиції випікання цього особливого хліба.



Стаючи до випікання найважливішої великодньої страви, господиня мала одягнути чистий одяг та перед запаленою свічкою попросити у Бога допомоги у цій відповідальній справі.

Протягом усього часу приготування паски (від підготовки опари й до вже готового хліба) господиня мусила бути у доброму гуморі. Тому домашні намагалися її не займати, а подекуди з нею цілий день навіть не розмовляли.



Процес готування паски займав колись цілу добу. Розпочинався він підготовкою опари у середу ввечері.

Аби паска була жовтішою, жовтки, що використовуються для її приготування, залишали постояти на деякий час.



У Чистий четвер вранці до опари додавали найкраще борошно й замішували тісто, яке згодом лишали підрости протягом кількох годин.

Вже сформовані вироби мусили підійти ще й у формах. Цей процес займав, як правило, 2-3 години.
 
Пекти паску можна було лише у ідеально чистій кухні. Напередодні газдиня мусила перемити увесь посуд та вичистити піч.



Поганим знаком вважалося, якщо до хати зайде хтось чужий у той час коли господиня виймає з печі паску.

За звичаєм, господині не дозволялося сідати й відпочивати, поки печеться паска. Вважалося, що у такому випадку, тісто обов’язково «впаде» й паска не вдасться.



Нині ж кожна газдиня має власний перевірений рецепт великодньої паски. Хтось же просто йде до магазину й купує вже готову великодню здобу. Як би там не було, варто хоча б раз у житті спробувати спекти паску за давніми звичаями. Вона у вас обов’язково вдасться!

Останні новини Чернігівщини

Чернігівська дзюдоїстка Анна Казакова здобула бронзу на етапі Відкритого Кубка Європи в Італії 10:39

У Конельяно (Італія) триває черговий етап Відкритого Кубка Європи з дзюдо, в якому беруть участь майже 350 спортсменів із 38 країн.

Чернігівська легкоатлетка Ганна Жмурко у складі збірної України виборола «срібло» на чемпіонаті Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій з кросу в Румунії 10:37

Фінішував чемпіонат Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій з кросу, що проходив у Бейле-Фелікс (Румунія).

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:33

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 4 пожежі.

10 листопада: цей день в Україні і світі

10 листопада: цей день в Україні і світі 10:32

День 1356 Російська агресія - Day 1356 Russian aggression

Росіяни атакували енергетичну та транспортну інфраструктуру Чернігівщини 14:18

Вранці 7 листопада російські війська завдали ударів по об’єктах енергетичної та транспортної інфраструктури в Городнянській та Бахмацькій громадах.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини