Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 25 травня, 09:13:18

Печемо паску: секрети, звичаї та традиції

09.04.2017   17:08Агенцiя

Паска - це ритуальний пасхальний хліб, який випікають напередодні Великодня, зазвичай у Чистий четвер.

Для приготування цієї страви використовують найкраще борошно, домашнє масло та свіжі яйця. Проте, аби спекти справді смачну паску, замало користуватися рецептами, треба ще й дотримуватися традиції випікання цього особливого хліба.



Стаючи до випікання найважливішої великодньої страви, господиня мала одягнути чистий одяг та перед запаленою свічкою попросити у Бога допомоги у цій відповідальній справі.

Протягом усього часу приготування паски (від підготовки опари й до вже готового хліба) господиня мусила бути у доброму гуморі. Тому домашні намагалися її не займати, а подекуди з нею цілий день навіть не розмовляли.



Процес готування паски займав колись цілу добу. Розпочинався він підготовкою опари у середу ввечері.

Аби паска була жовтішою, жовтки, що використовуються для її приготування, залишали постояти на деякий час.



У Чистий четвер вранці до опари додавали найкраще борошно й замішували тісто, яке згодом лишали підрости протягом кількох годин.

Вже сформовані вироби мусили підійти ще й у формах. Цей процес займав, як правило, 2-3 години.
 
Пекти паску можна було лише у ідеально чистій кухні. Напередодні газдиня мусила перемити увесь посуд та вичистити піч.



Поганим знаком вважалося, якщо до хати зайде хтось чужий у той час коли господиня виймає з печі паску.

За звичаєм, господині не дозволялося сідати й відпочивати, поки печеться паска. Вважалося, що у такому випадку, тісто обов’язково «впаде» й паска не вдасться.



Нині ж кожна газдиня має власний перевірений рецепт великодньої паски. Хтось же просто йде до магазину й купує вже готову великодню здобу. Як би там не було, варто хоча б раз у житті спробувати спекти паску за давніми звичаями. Вона у вас обов’язково вдасться!

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні події в Чернігівській області за минулу добу

Надзвичайні події в Чернігівській області за минулу добу 08:45

Інформація про надзвичайні ситуації та основні небезпечні події, які зареєстровано на території області за період з 8:00 24 травня до 8:00 25 травня 2020 року.

З 25 травня відкрито сезон рибальства на річках Дніпро та Сож

З 25 травня відкрито сезон рибальства на річках Дніпро та Сож 08:27

25 травня 2020 року закінчується нерестова заборона на вилов риби на р. Дніпро та р. Сож.

За неправдиве повідомлення про замінування особу засудили до 4 років ув’язнення

За неправдиве повідомлення про замінування особу засудили до 4 років ув’язнення 08:05

Чотири роки ув’язнення просив прокурор для уродженця Городнянського району області, якого обвинувачували у неправдивому повідомленні про замінування.

За добу поліція вилучила з незаконного обігу ручну гранату і майже три сотні набоїв

За добу поліція вилучила з незаконного обігу ручну гранату і майже три сотні набоїв 07:52

В результаті профілактичних заходів, спрямованих на припинення незаконного обігу зброї і вибухівки, правоохоронці вилучили в різних частинах області значну кількість боєприпасів.

25 травня - День філолога

25 травня - День філолога 07:40

Філологія одна з найцікавіших наук, яка включає в себе цілу сукупність наукових напрямків, що вивчають нашу багату культурну спадщину, виражену як в літературній творчості, так і в мовній культурі.