Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 20:00:10

Цікаві факти про контрацептиви

26.09.2016   11:54Агенцiя

Фахівці розвінчали багато міфів про способи запобігання вагітності.

Такі народні методи, як вода і лимон - не діють, не можна покладатися і на "календарний метод" - навіть під час менструації.

26 вересня відзначається Всесвітній день контрацепції.
Пропонуємо найбільш корисні, цікаві та курйозні факти про методи запобігання вагітності та особливості контрацептивів.

Факт 1. Вода і лимон - не засіб контрацепції
Окрім медичних, в народі відомо і безліч "домашніх" засобів контрацепції, особливо якщо мова йде про екстрені способи. Наприклад, кажуть, що після незахищеного сексу дівчині варто "промити" статеві органи сильним струменем води, щоб видалити сперму, яка туди потрапила. Однак насправді ці заходи дають як раз зворотний ефект: вода лише проштовхне насінну рідину глибшу у вагінальний канал, що, відповідно, збільшить шанси на вагітність. Ще один оригінальний рецепт рекомендує змочувати статеві органи до і після інтимного акту лимонним соком або оцтом. Дійсно, сперматозоїди погано переносять кисле середовище і від таких рідин, швидше за все, загинуть. Однак навряд чи людина зможе обробити всі внутрішні органи досить ретельно і глибоко. Крім того, буде порушено кислотно-лужний баланс, що загрожує розвитком інфекцій. Ну і, звичайно, шкіра в паховій області дуже ніжна, тому обробити її оцтом - це все одно, що отримати легкий опік.

Факт 2. Найбільш ненадійний спосіб контрацепції - календарний
Календарний метод припускає, що дівчина точно знає розклад свого менструального циклу і вступає у статеві контакти тільки у "безпечний" період. Але проблема в тому, що 100-відсотково безпечних періодів як раз таки не буває, та й навіть за усталеного циклу дати початку і кінця овуляції можуть коливатися.

Факт 3. Найбільш надійний спосіб - оральний
Оральні контрацептиви вважаються найбільш надійним засобом запобігання вагітності. Вони захищають від небажаної вагітності більш ніж в 99% випадків, чим не можуть "похвалитися" навіть презервативи. Саме тому на Заході вони користуються величезною популярністю, а в Британії, наприклад, їх навіть безкоштовно роздають школяркам з метою запобігання підліткових вагітностей. Проте і у них є істотні недоліки. По-перше, вони не захищають від інфекцій, що передаються статевим шляхом. По-друге, тривалий прийом оральних контрацептивів може збільшувати ризик розвитку деяких захворювань, в тому числі раку. По-третє, прийом цих пігулок має бути тривалим і регулярним, що вимагає чималої уважності і грошових витрат.

Факт 4. Під час "критичних днів" теж можна завагітніти
Цей той самий міфічний "безпечний період", який насправді не такий уже й безпечний. Так, шанси зачати під час менструації дійсно вкрай невеликі, проте сперматозоїди дуже живучі і можуть зберігати свої функції до 72 годин, при цьому перебуваючи в слизовій оболонці матки. Після закінчення менструації вони, відповідно, просуваються далі й цілком можуть запліднити яйцеклітину, що призводить до вагітності.

Факт 5. Контрацепція "на ранок" не шкідлива, але й не безпечна
Низка препаратів, призначених для екстреної контрацепції (тобто для прийому після статевого акту) користуються досить поганою репутацією і в деяких західних країнах навіть заборонені. Вважається, що прийом подібних ліків рівносильний аборту і, відповідно, може призвести до аналогічних наслідків. Однак гінекологи заспокоюють: це не так. Препарати для екстреної контрацепції найчастіше мають такий же склад, як звичайні оральні контрацептиви, просто містять трохи більшу дозу гормонів, ніж останні. Відповідно, вони не викликають аборт, а просто перешкоджають зачаттю, чому їх і треба приймати не пізніше, як за 72 години після статевого контакту. Інше питання в тому, що часто "гратися" такими таблетками дійсно шкідливо: великі дози гормонів можуть викликати порушення менструального циклу та інші неприємні наслідки.

Факт 6. Презервативи і вазелін несумісні
Багато презервативів тепер забезпечені штучним мастилом, тобто, у додатковому змащуванні не повинно виникнути потреби. В інших випадках варто користуватися тільки спеціально призначеними для інтимних цілей мазями, тому що вазелін знижує міцність гуми.

Факт 7. Презервативи можуть викликати алергію
До фахівців-венерологів, за статистикою, найчастіше звертаються зі скаргами на свербіж і печію в області статевих органів, і резонно припускають, що провиною всьому - інфекція. Але іноді ці симптоми можуть бути простою алергічною реакцією на хімічні речовини - змащування, ароматизатори прокладок або навіть латекс. У цьому випадку досить відмовитися від речей, що викликають алергію, перейти на інші контрацептиви або просто змінити їх марку.

Факт 8. Не варто довіряти "рідким презервативам"
Сперміцидні гелі та креми ще називають "рідкими презервативами" - оскільки вони, нібито, мають таку ж ступінь надійності, але не впливають на відчуття під час сексу. Друге, може, і відповідає дійсності, але от надійність цих засобів - під великим питанням. Так, речовини, що входять до їх складу, дійсно "вбивають" сперматозоїди або перешкоджають їхньому проходженню, але під час статевого акту гель може запросто "потрапити не туди" чи, навпаки, не потрапити туди, куди треба. Тому використовувати їх рекомендують тільки в поєднанні з презервативами звичайними.

Факт 9. Контрацептивні таблетки не можна приймати з антибіотиками та заспокійливими

Одночасний прийом згаданих ліків може знижувати ефективність гормональних засобів захисту. Також не радять поєднувати курс контрацептивів з антидепресантами і протисудомними препаратами. Якщо відмовитися ні від того, ні від іншого ви не можете, хоча б уникайте статевих контактів на період лікування; або ж застосовуйте додаткові засоби контрацепції, такі як презерватив.

Факт 10. У майбутньому в аптеках з'являться оральні контрацептиви для чоловіків
Більшість жінок від прийому оральних контрацептивів відштовхують можливі побічні ефекти, і особливо, звичайно, шанс погладшати. "Як же несправедливо, що я повинна обростати жиром" - вважають представниці прекрасної статі і в результаті покладаються виключно на чоловіків. А чоловіки теж незадоволені: оскільки секс з презервативом здається багатьом позбавленим справжніх відчуттів. Тепер у обох сторін є привід порадіти: зараз одразу декілька фармацевтичних лабораторій ведуть розробку препаратів для зупинки вироблення сперми у чоловіків.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини