Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:54:05

1 квітня – Міжнародний день птахів

01.04.2014   08:29Агенцiя

Птахи існують на планеті понад 150 мільйонів років. Пташиний світ Чернігівщини дуже різноманітний, він нараховує 289 видів, з яких 45 є осілими, а решта - прилітають на гніздування, або зустрічаються під час весняного-осіннього перельотів.

Після довгої зими птахи повертаються до нас і живуть поруч усе літо, будуючи гнізда і вигодовуючи пташенят. Їх можна побачити й почути скрізь: у парках, скверах, садах, лісах, на полях, біля водойм, у містах і селах.

Неоціненну користь приносять птахи людині. З усіх видів птахів нашого регіону, 51 вид занесений до Червоної книги України. Це, скажімо, лелека чорний, журавель сірий, скопа, підорлик малий, беркут, орлан–білохвіст, тонкодзьобий та великий кроншнепи, кулик–сорока, поручайник, пугач, очеретянка прудка та інші.

У ході своєї життєдіяльності птахи пристосувались до життя в найрізноманітніших умовах. Їхній зовнішній вигляд, будова дзьоба, ноги і інші частини тіла відрізняються великим різноманіттям. Свої гнізда влаштовують зазвичай на деревах, в дуплах, на скелях, острівцях, у траві, на землі. Нерідко займають готове гніздо, збудоване іншим видом птахів. Одна і та ж пара з року в рік може гніздитися на одній і тій же гніздовій ділянці.

Птахи також сприяють розселенню дерев та кущів. Наприклад, сойка годується не тільки комахами та гризунами, восени вона збирає про запас жолуді, розносячи їх по лісу, ховаючи біля пнів, під листям та в інших місцях. Птахи знищують не тільки шкідливих комах, але й багато шкідливих гризунів, які часто завдають суттєвих збитків урожаю сільськогосподарських культур.

Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації звертає увагу людей на проблеми збереження пташиного світу і закликає бути самосвідомими та дбати про збереження та охорону тваринного світу та навколишнього природного середовища.

Довідково: вперше Міжнародна конвенція по охороні птахів була підписана 1 квітня 1906 року. Міжнародний день птахів проходить щорічно в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера».


І. Дусь, головний спеціаліст відділу природно-заповідного фонду та екомережі Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини