Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 02:32:48

Коли святкують Масляницю 2014 році

16.02.2014   13:27Агенцiя

Зима добігає кінця, а отже, скоро прийде час веселого та радісного народного свята - Масляної.

Масляна - це підготовчий тиждень до Великого посту, присвячений в християнському сенсі примиренню з ближніми, прощенню образ, підготовці до покаянного шляху до Бога - в цьому християнська складова масниці.

Як відомо, у Масляниці немає фіксованої дати, вона залежить від самого головного християнського свята - Великодня.

За 7 тижнів до Великодня, який цього року святкується 20 квітня, починається Великий піст - з 3 березня по 19 квітня. А ще за тиждень до цього проходить сирна седмиця (Масниця). Таким чином, Масляна 2014 розпочнеться 24 лютого і триватиме до 2 березня.

Масляна має й інші назви: сирна седмиця, масляний тиждень, Колодій. Сама назва говорить за себе - цього тиждня їдять сир, масло, молоко та інші молочні продукти, а от від м'яса бажано утриматися.

Це християнське свято проводів зимового холоду і зустрічі весни, хвилюючого очікування швидкого тепла і постійного оновлення і оживання природи в дохристиянські часи був приурочений до весняного рівнодення.
Своїм корінням Масляна сягає часів язичництва і бере звідти багато цікавих традицій та веселих народних ритуалів.

Наприклад, незмінний атрибут Масляниці - рум'яні, гарячі, апетитні круглі млинці символізують собою ясне сонечко, таке ж рум'яне і гаряче.

Читайте: Цікаві рецепти млинців

Масляна завжди супроводжується гучними народними гуляннями, веселими піснями, танцями, іграми, ярмарками, частуваннями, приготуванням млинців і вареників. Завершується свято обрядовим спалюванням опудала Зими, а разом з ним - символічним прощанням зі старим роком і звільнення місця для приходу весни і оновлення.

Масляна 2014 - як називаються дні тижня

У кожного дня Масляного тижня є своя назва і ритуали. Святковий тиждень ділиться на два періоди: з понеділка по середу - Вузька Масляна, а з четверга по неділю - Широка Масляна. Вузька Масляна ще дозволяє господарську роботу, а от у Широку Масляну працювати вже не можна: ні шити, ні прати, ні займатися прибиранням.

Понеділок - зустріч
У перший день Масляної споруджується опудало Зими і ставиться на головній площі. Господині починають пекти млинці, перший з яких слід винести на вулицю і пригостити незаможню людину. У гості один до одного приходять свати.

Вівторок - загравання
У вівторок люди також ходять в гості на млинці, гуляють на ярмарках, катаються на санях. Крім того, це день оглядин наречених і сватання, з тим щоб після Великого посту зіграти весілля.

Середа - ласуни
Тещі запрошують зятів та інших гостей поласувати своїми млинцями, проявити любов і повагу до зятя.

Четвер - розгуляй
З цього дня починається Широка Масляна, коли не можна працювати, зате можна гуляти і святкувати. Влаштовуються веселі народні гуляння з розвагами: катання на санях, бої, танці, пісні, стрибки через вогнище. І все супроводжується частуваннями з млинцями і варениками, сметаною і маслом.

П'ятниця - вечірки у тещі
День відповідного візиту тещі і родичів до своїх зятів на млинці. Завдання зятя в цей день - показати свою симпатію і повагу до тещі.

Субота - посиденьки у золовки
У суботу невістки традиційно кличуть до себе в гості сестер чоловіка, пригощають їх млинцями і дарують подарунки.

Неділя - проводи Масниці, а також Прощена неділя
В останній день Масляної прощаються із зимою і спалюють опудало із залишками святкової їжі, а попіл розвіюють по полю. Цей ритуал супроводжується масовими гуляннями і театралізованими сценками. Після вечірнього церковного богослужіння люди просять один у одного вибачення за заподіяні неприємності і можливі образи, щоб вступити у Великий піст із миром в душі. Також в цей день поминають покійних родичів.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини