Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:59:10

Колекціонер з Ніжина зібрав 140 раритетних капелюхів.ФОТО

01.10.2013   15:11Агенцiя

Ще з дитинства Олександр Адаменко з Ніжина захоплювався колекціонуванням.

В юності він колекціонував марки, потім значки та іншу дрібницю, але йому це швидко набридало. А головні убори почав збирати всього шість років тому. За ці роки його колекція значно розрослася і налічує зараз близько 140 примірників.

"Моє захоплення почалося з мотоциклетного шолома, до якого ми з другом жартома приробили металеві роги", - розповідає збирач. Тепер цей шолом - талісман колекції.

Велику частину експозиції складають раритетні каски і шоломи. Але є й сучасні головні убори - кашкети офіцерів різних силових структур.

"Ось тут стоять кашкети українських та молдавських начальників міліції, податкової інспекції та митників, - показує колекціонер. - А ось це взагалі ексклюзив - генеральська папаха".

Військові головні убори для 41-річного збирача становлять особливу цінність. Він зміг зібрати всю історію України в офіцерських кашкетах.

"Я не просто колекціоную, але ще й цікавлюся історією речі, збираю інформацію по конкретному антикваріату, а якщо потрібно, то і реставрую", - розповідає Адаменко.

Незвичайні і оригінальні екземпляри Олександру привозять друзі та знайомі. Але це не єдине джерело поповнення його колекції. Рідкісні головні убори він знаходить в Інтернеті і на антикварних виставках у Києві. Часом, щоб отримати бажану річ, збирачеві доводиться в буквальному сенсі відвойовувати її. "Іноді потрібно гарненько поторгуватися, а іноді доводиться міняти - дві за одну", - каже Олександр.

Один з найстаріших головних уборів в колекції - французька каска "Адріано" 1915 року. Тоді вона називалася "піщанкою" і використовувалася в піхотних військах Царської Росії і Франції. Є в колекції і німецька військова каска "М-16" зразка 1914 року.

"У Ніжин вона повинна була потрапити в 1917/18 роках. Мені ж вона дісталася від однієї жінки, яка використовувала її в якості миски для пса", - згадує Олександр .

Отриманий раритет колекціонер спочатку відмив, а потім відреставрував - прибрав іржу і перефарбував. А ще у Адаменко є старовинні пожежні каски, татарські тюбетейки, козачі хутряні шапки і навіть лицарські шоломи.

Свою колекцію Олександр ніколи не оцінював, та й навряд чи погодився б продати.

"Як можна оцінити кашкет, подарований мені моїм першим начальником? Також неможливо оцінити військову каску часів Першої світової, це ж історія", - стверджує збирач.

Перлина колекції - рицарський шолом

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини