Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 19 вересня, 03:54:28

27 серпня: цей день в Україні і світі

27.08.2024   09:02Агенцiя

ДЕНЬ 916 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 916 RUSSIAN AGRESSION

27 серпня відзначають День українського сала.

У Молдові - День Незалежності

Ще сьогодні Міжнародний день боксу, День любителів бананів, День гри "Камінь, ножиці, папір", Всесвітній день прощення.

Православна церква вшановує пам'ять святого преподобного Пимена.

Міжнародний день боксу

27 серпня у світі щорічно відзначається Міжнародний день боксу - свято, покликане вшанувати нелегку працю спортсменів і тренерів, а також популяризувати цей вид спорту серед населення.

Бокс - контактний вид спорту, в якому спортсмени завдають один одному удари кулаками в спеціальних рукавичках. Бій триває до 12 раундів, а контролює те, що відбувається на рингу, - рефері. Перемога присуджується, коли суперник збитий з ніг і не може піднятися протягом десяти секунд (нокаут) або якщо він отримав травму, яка не дає змоги продовжувати бій (технічний нокаут). Якщо після встановленої кількості раундів поєдинок не було припинено, то переможець визначається оцінками суддів.

Найбільш ранні свідоцтва подібних змагань датуються третім тисячоліттям до нашої ери, вони закарбовані ще на шумерських, єгипетських і мінойських рельєфах. До того ж, давньоєгипетський рельєф другого тисячоліття до нашої ери закарбував не тільки боксерів, а й глядачів. Кулачні бої також описувалися в стародавніх індійських текстах - Ведах, Рамаянах та інших.

Заведено вважати, що спортивним єдиноборством бокс став 688 року до нашої ери, коли кулачні бої вперше було включено до програми античних Олімпійських ігор. У сучасному вигляді бокс зародився в Англії на початку 18 століття, а з відродженням олімпійського руху бокс також увійшов до списку олімпійських видів спорту - з 1920 року.

В деяких країнах існують власні різновиди боксу - французький бокс у Франції, летхвей у М'янмі, Муай Тай у Таїланді.

Три українці потрапили до списку ста боксерів світу за версією ESPN.

Чинними чемпіонами світу з боксу поки що залишаються двоє українців: Олександр Усик володіє титулами WBO, WBA та IBF у надважкій вазі, а Артем Далакян зберігає пояс WBA в найлегшому дивізіоні. Третім представником України в списку став Василь Ломаченко. Свій останній бій 35-річний боксер провів у травні 2023 року, поступившись американцеві Девіну Гейні в титульному поєдинку одноголосним рішенням суддів.

Український боксер Олександр Усик став найкращим боксером світу незалежно від вагової категорії за версією The Ring. Сталося це після перемоги Усика над Тайсоном Ф'юрі в бою за звання абсолютного чемпіона світу в суперважкій вазі, що відбувся в саудівському Ер-Ріяді.

День українського сала

27 серпня українці відзначають День сала, яке вважається національним продуктом і є практично в кожному українському домі.

Любов українців до сала виправдана не тільки його смаком, а й корисними властивостями, які підтвердили експерти. У складі сала - вітаміни А, Е, D, F, мікроелемент селен. Одна з найбільш цінних складових - арахідонова кислота, яка стимулює роботу головного мозку та серцевого м'яза, покращує роботу нирок, виводить із крові зайві холестеринові згустки. Дієтологи вважають, що любов до сала пояснює довголіття української нації. Відомо, що наші предки вживали сало майже щодня, за винятком посту.

День Незалежності Республіки Молдова

Цього дня 1991 року Парламент Молдови затвердив Декларацію незалежності, наслідуючи приклад прибалтійських держав, а також України, Вірменії та Грузії. За кілька годин після підписання документа незалежність Молдови визнала і Румунія.

Всесвітній день прощення

Щоб якомога більше людей зрозуміли, як важливо вміти щиро прощати і навчилися це робити, існує особливе свято - Всесвітній день прощення. Його відзначають щороку 27 серпня, але існують й інші дати, як-от 7 липня або перша неділя серпня.

Міжнародний день лотереї

Поняття "лотерея" походить від фінської мови. Слово, від якого пішла лотерея, звучить як hlot і означає "жереб". Пізніше слово зазнало змін, стало використовуватися в англійському варіанті lot - доля.

Перша відома в історії лотерея проведена наприкінці лютого 1466 року. Вдова відомого бельгійського художника Яна Ван Ейка влаштувала благодійний захід на честь 25 річниці смерті чоловіка, і кожен власник квитка мав змогу випробувати свою удачу та виграти приз, а всі зібрані кошти пішли на допомогу біднякам міста Брюгге.

У цей день:

1913 - О 18 годині 10 хвилин Нестеров на літаку "Ньєпор"-IV здійнявся над київським Сирецьким військовим аеродромом і на висоті 600 метрів уперше у світі здійснив знамениту "мертву петлю", яка згодом стала називатися "петлею Нестерова".

1916 - Румунське королівство оголосило війну Австро-Угорщині;

1919 - Під час наступу на Київ Армія УНР звільнила Житомир, Білу Церкву та Васильків;

1934 - Ухвалено постанову про заборону знищення лісу в 50-кілометровій зоні навколо Києва;

1938 - У Римі відбувся Другий Великий Збір Українських Націоналістів, який офіційно затвердив Андрія Мельника на посаді голови Проводу Українських Націоналістів (лідера ОУН);

1939 - Відбувся перший у світі політ реактивного літака. Це був He-178 німецького авіаконструктора Ернста Гайнкеля;

1955 - Вийшло перше видання Книги рекордів Гіннеса;

1977 - На Чорнобильській АЕС запустили в дію 1-й енергоблок;

1991 - Проголошення незалежності Молдови.

Пам'ятні дати:

250 років від дня народження Павла Павловича Білецького-Носенка (1774-1856), українського письменника, критика, перекладача, мовознавця, етнографа, педагога, просвітителя, художника;

150 років від дня народження Карла Боша (1874-1940), німецького хіміка, лауреата Нобелівської премії у галузі хімії (1931);

140 років від дня народження Людаса Костянтиновича Ґіри (Гіри) (1884-1946), литовського поета, перекладача, критика, громадського діяча, популяризатора творчості Т. Шевченка у Литві;

130 років від дня народження Казімежа Вежинського (1894-1969), польського поета, народженого в Україні, перекладача, зокрема, творів Т. Шевченка;

110 років від дня народження Оксентія Оксентійовича Мусієнка (1914-1941), українського поета, педагога;

90 років від дня народження Володимира Івановича Лучука (1934-1992), українського поета, журналіста, перекладача.

Церковне свято

Цього дня відзначається пам'ять двох святих із однаковим ім'ям - Пимена Великого і Пимена Палестинського.

Пимен Великий народився в Єгипті близько 340 року. У юні роки він відчув потяг до усамітненого життя і разом із двома рідними братами пішов у Скитський монастир. Однак 407 року на обитель напали бербери і зруйнували її, а ченці переселилися в руїни язичницького храму. Живучи там, вони вели настільки суворий і праведний спосіб життя, що заслужили цим повагу у місцевих селян. До Пимена і його братів почали приходити люди, які потребували доброї поради. Настанови ченця пізніше були зібрані в книгу афоризмів. Преподобний Пимен помер у віці близько 110 років.

Пимен Палестинський, пам'ять якого також відзначається цього дня, жив у 6 столітті. Преподобний мешкав у пустелі, проводячи час у молитвах і роздумах про Бога. Одного разу він розповів ченцеві Агафонику про свій гріх, розплати за який очікував. "Коли я був пастухом, повз мою отару йшов чоловік. Мої пси кинулися на нього і розтерзали. Я міг його врятувати, але не зробив цього. Мені було відкрито, що я і сам помру такою смертю", - сказав Пимен. Так і сталося.

Іменини: Олександр, Володимир, Дмитро, Іван, Іван, Михайло, Степан, Анфіса.
 

Останні новини Чернігівщини

Урядовий проєкт

Урядовий проєкт "Армія відновлення" на Чернігівщині 17:45

Станом на 17.09.2024 року Чернігівська область у трійці лідерів серед регіонів України по кількості виданих направлень на суспільно корисні роботи.

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів 17:43

За інформацією Головного управління ДПС у Чернігівській області, до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-серпень 2024 року надійшло 5,8 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,8 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

Юні спортсмени Чернігівщини здобули бронзу на чемпіонаті України з бойового самбо 17:33

13-15 вересня 2024 року у місті Київ проходив чемпіонат України з бойового самбо, розділ "Про-фул" по 5-ти віковим категоріям.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 13:09

Протягом минулої доби зареєстровано 38 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду, 36 пожеж. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

На Чернігівщині судитимуть агента фсб рф, який передавав дані про місця дислокації ЗСУ та розташування блокпостів 11:34

Прокурорами Чернігівської обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 43-річного жителя Чернігівської області за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини