Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 06:17:31

Василь Чепурний про 70-й ранок Широкої війни

04.05.2022   09:29Агенцiя

Хіба вірилося в кінці лютого – на початку холодного березня, що доживемо аж до 70-го дня Широкої війни, у який увібралися численні українські перемоги, що ним не перестає дивуватися світ і ми самі?

Хоча ні – ми, українці, до своїх перемог уже звикли і сприймаємо як самі собою приходящі, хоча тямимо (але десь там, за паволокою активного розуму) – всі вони базовані на крові, на самопожертві, на відчайному  героїзмі…

Не хочеться перераховувати трагічні наші зарубки, позначені Бучею, Ірпінем, Маріуполем багатостраждальним, Гостомелем та масою інших сіл і містечок, де росіяни показали своє відвічне нутро. Але коли я проїжджав селом Киїнкою, що обіч Чернігова, тихо волаючі остови розбомблених росіянами українських хат молили до Неба про помсту.

І  вона приходить, бо, виявляється, не я один молився: «Господи, поверни війну на голови тих, хто її почав!». У Брянській області копають окопи і обстрілюють наш прикордонний пункт у Сеньківці, де має впасти монумент дружби трьох народів. У Курській, Воронезькій і Бєлгородській – постійні тривоги та пожежі на нафтобазах і складах боєприпасів. Горів пороховий завод у Пєрмі, де вироблялися заряди до ракет, що ними росіяни вбивають українців і подосі у Харкові, в Одесі, у Маріуполі, у Миколаєві… А в Ростові обговорюють заяву Шойгу про українську «Точку-У», яка, мовляв, не долетить до Таганрога і Ростова. Ну-ну… 🙂 Наразі з Криму тікають окупанти, які заїхали туди з 2014 року. Тікають, доки ще стоїть Кримський міст…

Хотілося б пожартувати, що начальник армійської розвідки юний генерал Буданов читає мої пости 🙂, та не буду, але це правда: він говорить про розпад Росії, як найімовірніший сценарій дальшої долі так званої РФ. Так званої, бо як і все, у Росії брехливою є і сама назва – федерації там нема і близько.  Коли я писав про розпад Росії, зокрема у книжці «Акурайку» (2009), мені говорили про ведмежу шкуру неподілену, про фантазії, про силу росії… Тепер про це говорить начальник Головного управління розвідки міністерства оборони.  Ну, він більше знає, йому і карти в руки. Карти оперативно- тактичні, звісно… Аж до Пєрмі і Сахаліна, де, до речі, також горить ГРЕС – ну, то не ми, то японські партизани…:)

Які зміни в нас за 10 днів? Ворога відкинуто за 40 кілометрів від Харкова і тепер нам стало прицільніше стріляти по складах Бєлгородської області. Миколаїв стоїть і навіть на «Азовсталі» наші самогубно тримаються. Рвуться кацапи в напрямку Гуляй- Поля і Слов’янська. Ставлять пам’ятники Ульянову (кличка – Лєнін) на Херсонщині – цікаво, чому ж не національному, так ска’ть, російському поету Пушкіну? А в Україні шириться пушкінопад та втеча парафій з московської церкви – щоправда, на Чернігівщині тільки чотири наважились вийти з –під чекістського кадила Кіріла Гундяєва. А головне – сформована остаточно антипутінська коаліція з 43 держав: все, як у другу світову – з ленд-лізом включно. Тобто поставлена задача і прийнято Заходом рішення: не миру добиватися будь- якою ціною, не в очі Путіну заглядати, як це все хотів один неголений телегерой- читач готових текстів, а капітуляція Росії.

Я ж думаю про отой напис, залишений кацапами десь у розгромлених прикиївських містечках: «Кто вам разрешил жить так красиво?». Думаю не тільки про брехливість слів Достоєвського ("Краса врятує світ"), що мріяв, як і Жириновський, мити чоботи десь у Босфорі чи в Індійському океані. Але й про те думаю, що росіяни не міняються – адже оцей напис і оця лють, з якою вони нищили красиві котеджні містечка, абсолютно, один до одного, перекликаються з вловленим Шевченком у поемі «Кавказ», коли ті ж московіти кажуть горянам:

«Нам тілько сакля очі коле:
Чого вона стоїть у вас,
Не нами дана; чом ми вам
Чурек же ваш та вам не кинем,
Як тій собаці!»

Росія дійсно потребує денацифікації. Шлях до неї – розпад на національні держави. Бо зміна путіна на патрушева мало що дасть - нутро ж лишиться.

Василь Чепурний

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.