Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 04:40:12

На посаду міського голови Чернігова претендує 7 кандидатів: хто вони

06.10.2020   07:43Агенцiя

За посаду міського голови Чернігова на найближчих місцевих виборах змагатимуться 7 кандидатів. Суспільне зібрало дані про їх усіх.

Владислав Атрошенко

Балотуватиметься від власної політичної партії «Рідний дім».

Загальні відомості

51 рік. Родом з Чернігова.

Навчався на інженера-електромеханіка в Харківському авіаційному інституті. Також закінчив з відзнакою факультет вищих керівних кадрів Національної академії державного управління при Президентові України.

Працював економістом у банку, фінансовим директором підприємств «АГРО» та «ФАЛКОН» та головою правління ЗАТ «Агроенергопостач».

У політику прийшов 2002-го року – був обраний депутатом Верховної Ради від блоку «Наша Україна», став членом Комітету з питань бюджету.

4 лютого 2005 року, за президенства Віктора Ющенка, очолив облдержадміністрацію. 12 грудня того ж року його звільнили з посади.

Після того працював радником голови правління ВАТ «Кредобанк» та був головою Наглядової ради ВАТ «Хліб Києва».

У 2010 році був обраний до Чернігівської обласної ради за списками партії Сергія Тігіпка “Сильна Україна”.

У 2012-му пройшов у Раду за 206-м округом як самовисуванець. У парламенті долучився до фракції Партії Регіонів. 19 лютого 2014 року заявив про свій вихід з фракції.

На парламентських виборах 2014 року був обраний депутатом Верховної Ради України за 206-м округом від «Блоку Петра Порошенка». За результатами голосування, отримав перемогу, набравши понад 50 % голосів виборців. Але у фракцію не був включений через голосування за "диктаторські закони".
Народний депутат Владислав Атрошенко голосує "за" "диктаторські закони"

Народний депутат Владислав Атрошенко голосує "за" "диктаторські закони"

У 2015 році балотувався в мери міста Чернігова від партії Блок Петра Порошенка «Солідарність». У першому турі зайняв друге місце за кількістю голосів після чинного мера Олександра Соколова і пройшов у другий тур, в якому і переміг.

Скандали


17 вересня 2004 року о 20.20 в селі Красне Чернігівської області Атрошенко, керуючи автомобілем "Мерседес" за довіреністю, збив жителя цього села, який помер на місці пригоди. Пригода трапилась приблизно за 25 метрів до пішохідного переходу, який був позначений лише дорожньою розміткою, повідомила прес-служба штабу Ющенка. За словами Атрошенка, він "їхав зі швидкістю 70-80 км/год, дорога у селі не була освітленою, на ній не було жодного ліхтаря та знаку "пішохідний перехід". Вину Атрошенка у суді не довели.

Кампанія Атрошенка у 2012 році стала відомою через роздачу виборцям продуктових наборів (борошна та олії) та отрути від колорадського жука, повідомляє «Опора». У квітні було роздано близько 40 тисяч продуктових наборів. А в травні селяни отримали від потенційного кандидата подарунок у вигляді двох пакетів засобу від колорадського жука «Конфідор максі». Попередньо всі люди записувалися у список. За даними «Опори», ці дії не можна кваліфікувати як підкуп виборців, адже роздача відбувалася до офіційного початку виборчого процесу.

У 2015 році в другому турі виборів Атрошенка звинувачували у підкупі виборців через власний благодійний фонд «Поліський оберіг». Про те, що в центрі Чернігова роздають гроші прихильникам Атрошенка, повідомляв нинішній депутат облради від РПЛ Дмитро Блауш.

З його слів, роздавали по 300 гривень. Біля офісів збиралися черги у сотні людей. У прес-релізі фонд повідомив, що роздав матеріальної допомоги 12 834 мешканцям Чернігова в рамках програми «Рука допомоги».

Тоді у фонді запевняли, що Атрошенко «не входить до керівних органів фонду “Поліський оберіг” та не впливає на рішення правління організації в зв’язку з його участю у виборах міського голови Чернігова». Насправді ж, Атрошенко заснував цей фонд, а напередодні виборів вийшов з його складу.

14 листопада, напередодні виборів, поліція відкрила дві справи щодо підкупу виборців.

На виборах 15 листопада Комітет виборців України зафіксував значну кількість виборців із паспортами зі штрих-кодами. За свідченням самих громадян, штрихкод їм наклеїли у благодійному фонді «Поліський оберіг».

Будучи членом фракції Партії Регіонів, голосував за “диктаторські закони” 16 січня 2014 року. Згодом написав заяву з проханням змінити результати голосування. Зі слів Атрошенка, депутатів напередодні голосування ввели в оману.

Погляди


Головне гасло передвиборчої програми партії «Рідний дім» - «Продовжимо добрі справи разом».

За час перебування Атрошенка на посаді міського голови в Чернігові реконструювали сквер Хмельницького, «стометрівку», проведений ремонт Красної площі та початий капітальний ремонт нижньої частини Валу. Також розпочалося будівництво нової дороги на мікрорайон «Шерстянка», проводиться капітальний та поточний ремонт доріг у місті, для ЧТУ закупили 27 нових тролейбусів.

У 2015 році у передвиборчій програмі обіцяв побудувати сміттєпереробний завод у Чернігові, однак згодом реалізацію цієї ідеї призупинили. Причина – доведеться підвищувати тарифи на вивіз сміття.

Майно та бізнес

У 2017 році Владислав Атрошенко потрапив до Топ-10 найбагатших чиновників України за обсягом задекларованого. Рейтинг склали аналітики проекту Декларації. Згідно з даними, Атрошенко має статки у сумі 51,16 мільйонів гривень. З них найбільше - це дивіденти та повернення боргів.

Разом з бізнес-партнером Валерієм Кулічем володіє аграрним бізнесом, зокрема, в Ічнянському районі.

У Чернігові до групи його впливу (є або акціонером, або кінцевим власником, або власниками є його бізнес-партнери) входить, зокрема, страхова компанія «Грандвіс», ринок «Нива», підприємство «Ріел-ко» (володіє, зокрема, 25-поверховим офісним центром на вулиці Київській).

Також в статті Інституту масової інформації повідомлялося про те, що через свого бізнес-партнера він має вплив на телеканал «Дитинець».

У 2019 році Атрошенко придбав компанію «Кліар-енерджі Херсон», яка займається виробництвом електроенергії з біогазу, що виробляється на сміттєвому полігоні. Цього року у спадок від батька отримав акції підприємства, яке володіє фірмою, що провадить таку ж діяльність у Чернігові на сміттєвому полігоні на Масанах.

Його дружина Ірина Атрошенко володіє третиною акцій вареничної «Балувана Галя» у Чернігові.

Також Атрошенка пов’язували з впливом на фірму «ШБУ-14», яке займається більшістю ремонтів доріг у Чернігові. Сам Атрошенко це заперечує.

В електронній декларації, крім майна у Чернігові та Києві, вказав 5 годинників вартістю від 259 тисяч гривень до 1 мільйона 200 тисяч гривень.

Також володіє будинком у центрі Чернігова площею понад 700 квадратних метрів.

Олександр Соколов


Балотуватиметься від партії «Наш край».

Загальні відомості
. 59 років, народився у Чернігові.

У 1984-85 рр. – проходив службу в армії в Афганістані. З 1985 року працював на виборних посадах у комсомольських органах.

З 1994 року — в органах виконавчої влади: очолював напрям молодіжної політики, фізичної культури та спорту в Чернігівському облвиконкомі та облдержадміністрації.

У 1999–2001 роках — заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації. Упродовж двох скликань обирався депутатом обласної ради від міста Чернігова.

З 2001 року — перший заступник Чернігівського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради.

Тричі був обраним очільником міста: у 2002-му, 2006-му та 2010-го році.

«Партія Регіонів» підтримувала Соколова під час других та третіх виборів. Посадовець вступив у її лави в 2011-му році. У 2012-му балотувався від політсили до Верховної Ради за 205 округом. Вибори програв представнику «Батьківщини» Валерію Дубілю. У 2014-му вийшов з Партії регіонів. У 2015 році балотувався від партії «Наш край». Перший тур виграв, у другому програв Владиславу Атрошенку. Нині – депутат Чернігівської міськради.

Скандали

У 2012 році Олександра Соколова судили за подаровану йому Союзом ветеранів Афганістану Toyota Camry, вартістю 325 тисяч гривень.

Напередодні виборів 2015-го проти Соколова порушили кримінальну справу. Прокуратура вимагала усунути його з посади. Його підозрювали в перерахуванні бюджетних 4,7 млн гривень на рахунок приватного підприємства-забудовника за програмою "Забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Забудовник – компанія «Домобудівник», збанкрутував, бюджетні гроші пропали, а чорнобильці залишилися без житла.

Компанія «Укрсівербуд» повернула ці 4,7 мільйонів гривень на рахунки міської ради, а згодом Соколова виправдали.

Під час передвиборчої кампанії у 2015 році з міського бюджету виділили 20 мільйонів гривень матеріальної допомоги чернігівцям. Один із членів тервиборчкому назвав це непрямим підкупом виборців. А благодійний фонд «Наш край» обіцяв виборцям матеріальну допомогу через «соціальну картку».

За часів головування Соколова тролейбусний парк Чернігова прийшов у занепад.

Погляди

Під час презентації команди «Нашого краю» 4 вересня у Києві Олександр Соколов сказав, що за часів його мерства в місті успішно працювали 37 комунальних програм, були доплати вчителям за престижність професії, а дітей у школах годували безкоштовно.

Майно

Згідно з електронною декларацією Соколова, він володіє лише квартирою та готівкою – 86 тисяч гривень. Живе за рахунок пенсії – це близько 8 тисяч гривень на місяць.

Юрій Тарасовець

Балотуватиметься від партії «Слуга народу».

Загальні відомості. Юрію Тарасовцю 45 років.

У 1992 році закінчив чернігівську школу №29 та вступив до Чернігівського державного політехнічного університету на економічний факультет.

Після закінчення університету в Україні, продовжив навчання у Michigan business school, в США, після закінчення якого отримав вчений ступінь MBA (Master of Business Administration), в Michigan business school.

З 2000 по 2002 рік працював старшим фінансовим аналітиком в Little Caesars Company.

З 2002 по 2007 рік працював віце - президентом в International Chemical Company.

У минулому скликанні Чернігівської міської ради (2010-15 рр.) був депутатом від фракції «УДАР», очолював земельну комісію.

Був помічником нардепа Анатолія Євлахова, народного депутата 8-го скликання, члена депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА", та чинного нардепа Олега Семінського («Слуга народу»).

Займається бізнесом. У його власності, зокрема, будівельна компанія «Основа буд-7», ресторан «Градецький».

Його батько – Микола Тарасовець, - власник банку «Полікомбанк». Юрій Тарасовець разом з батьком та братом Олександром є власниками сосницької фабрики «Еліта», яка виробляє спідню білизну. Також кандидат на посаду міського голови є власником акції чернігівської швейної фабрики «Елегант».

Погляди

В інтерв’ю Суспільному сказав, що якщо стане міським головою, працюватиме над розробкою нового Генплану Чернігова. Також заявляє, що зможе здешевити вартість будівництва доріг як мінімум у 2 рази.

Виступає за будівництво сміттєсортувальної станції у Чернігові, на базі якої згодом можна буде звести сміттєпереробний завод.

Скандали


Будучи головою земельної комісії, у 2014 році голосував за виділення у приватну власність 3 гектарів землі в Ялівщині.

Як пояснював згодом, не міг не голосувати за дане питання, адже у людей були всі необхідні документи для отримання землі.

Зі слів Тарасовця в інтерв’ю Суспільному, між ним та його суперником на місцевих виборах - чинним міським головою Владиславом Атрошенком, стався конфлікт через фабрику «Сіверянка».

Майно підприємства було арештовано за 16 мільйонів гривень боргів та перебувало в заставі «Полікомбанку», який належить родині Тарасовця. Але під час арешту майно переписали на фірму ТОВ «Сівертекс».

Стосовно «Сіверянки» нині порушена справа про банкрутство. Обидва ці підприємства свого часу очолював Дмитро Лавренюк. Під час виборчої кампанії на місцевих виборах у 2015 році він допомагав Владиславу Атрошенку, а після його перемоги на виборах очолив Чернігівське тролейбусне управління.

Зі слів Тарасовця, у його конфлікті з Лавренюком Атрошенко зайняв позицію останнього. Майно «Сіверянки», яке було у заставі «Полікомбанку», на «Сівертекс» переписав державний реєстратор Чернігівської міськради. Її звільнили, а через 2 місяці відновили на посаді. Тарасовець каже – майно переписали незаконно.

Майно та статки

Також, як сказав Тарасовець Суспільному, має два мільйона доларів боргів – перед банками та фізичними особами.

Володіє автівкою Lexus, яку придбав битою на аукціоні в США.

Декларації Юрія Тарасовця на сайті НАЗК ми не знайшли. Як каже голова Чернігівського осередку Комітету виборців України Володимир Андрійченко, це не є порушенням чинного Виборчого Кодексу. Декларації в обов’язковому порядку мають надсилати кандидати, яких уже обрали.

Антон Поляков

Балотується від політичної партії "За майбутнє".

Загальні відомості. Антону Полякову 32 роки, народився у Чернігові. 2004 року закінчив Чернігівський колегіум № 11. Проходив строкову службу у Внутрішніх військах МВС України в Одесі.

У 2019 році виграв вибори до Верховної Ради за 206 округом як кандидат від «Слуги народу».

15 листопада 2019 року разом з Анною Скороход його виключили із фракції «Слуга Народу». Причина виключення — неголосування за законопроєкти, за якими є спільне рішення фракції.

16 грудня 2019 року подав заяву про вихід з партії «Слуга народу».

30 червня приєднався до депутатської групи «За майбутнє». Каже, вирішив приєднатися до депутатської групи, бо «один в полі не воїн».

Планував відстоювати законопроект по відміні «антиФОПівських» законопроектів та по призупиненню другого етапу медреформи. Також займатиметься питанням децентралізації, зокрема гірських та малонаселених територій. Це стосується, у тому числі, й Чернігівщини.

До депутатської групи «За майбутнє» входять мажоритарники з 15 областей України. У травні 2020 року на базі групи утворили партію. Її головою став нардеп Ігор Палиця.

Групу «За майбутнє» аналітики руху «Чесно» пов’язують із Ігорем Коломойським.

Згідно з порталом «Слово і діло», Поляков як народний депутат виконав усього 14% передвиборчих обіцянок.

Погляди

Під час висунення кандидатом в мери Чернігова сказав, що планує повернути Чернігівську ТЕЦ у власність міста і знизити тарифи на тепло.

Також обіцяє збудувати сміттєпереробний завод у Чернігові та запровадити роздільний зібр сміття в місті.

Також каже, що розробив програму «Чернігів без околиць», згідно з якою не лише в центрі, а й в усіх районах Чернігова треба розвивати інфраструктуру.

Скандали

У парламенті Антон Поляков запам’ятався тим, що подав понад 6 тисяч правок до другого читання так званого «антиколомойського» законопроекту. Також виступав проти підписання закону про продаж землі.

Під час цьогорічної кампанії на місцевих виборах у різних районах міста людям роздавали енергозберігаючі лампочки, на коробках – фото Полякова і назва партії «За майбутнє».
Коробки енергозберігаючих лампочок з фотографією ПоляковаФОТО: Суспільне: Чернігів

Коробки енергозберігаючих лампочок з фотографією Полякова

Нардеп ще до своєї реєстрації як кандидата сказав, що це – програма партії з енергоефективності, а сам він іще не знає, чи буде балотуватися на місцевих виборах, тому порушенням такі дії не вважає.

Майно та статки

В 2010 році зареєстрував торгову марку “Підрахуй”, магазин, що спеціалізується на продажі покриття для підлоги.

Пізніше відкрив другий магазин “Laminate Expert”. Голова громадської організації “Український центр протидії злочинності та корупції”, співзасновником та екс-головою якого є народний депутат, обраний за списком “Слуги народу” Сергій Гривко.

Згідно з електронною декларацією, має квартиру в Чернігові та земельну ділянку, понад 1000 квадратних метрів, у Киїнці (Чернігівський район). У Киїнці зводить житловий будинок. Задекларував три автомобілі. Готівкою тримає 890 тисяч гривень. Має близько двох мільйонів кредитних зобов’язань.

Ольга Заїка

Кандидатка на посаду міського голови Чернігова від ВО «Батьківщина».Ольга Заїка

Загальні відомості.
48 років. Директорка та власниця Чернігівського Хлібокомбінату №2.

ТОВ «Чернігівський хлібокомбінат №2» - основний виробник хліба та хлібобулочних виробів області. Свою продукцію він реалізує у 13 районах Чернігівщини. На сьогоднішній день підприємство виготовляє близько 30 тонн продукції на добу. Підприємство має власну торгівельну мережу.

У місцевих виборах кандидатка вже брала участь. У 2015-му балотувалась до обласної ради від «Нашого краю».

Декларації на сайті НАЗК немає.

Вадим Антошин


Кандидат на посаду міського голови від ОПЗЖ.

Загальні відомості. 50 років. Народився у Харкові з сім’ї службовця. Після закінчення школи в Харкові з 1987 по 1992 роки навчався в Чернігівському державному педагогічному університеті ім. Т. Г. Шевченка.

Вадим Антошин до 2006-го року очолював приватні підприємства, керував власним бізнесом.

З 2006 по 2011 рр. очолював управління ЖКГ Чернігівської міськради.

Упродовж 2011-го року був головою управління стратегічного розвитку і туризму Чернігівської міської ради. У листопаді того ж року сам подав у відставку, мотивуючи своє рішення низькою зарплатнею.

Був членом Соціалістичної партії та помічником-консультантом народного депутата-соціаліста Рудьковського. З червня 2008 року - член Єдиного Центру.

Неодноразово балотувався в депутати міськради: від «Соціалістичної партії», Єдиного Центру, як самовисуванець. Також самовисуванцем намагався пройти в Раду в 2014-му році за 210-м округом. У 2015-му балотувався в облраду від «Нашого краю».

У 2016-му став завідуючим Кіно-культурним мистецьким центром з національно-патріотичного виховання дітей та молоді. У 2017-му – став співавтором документальної стрічки «Нескорені духом» - про людей з інвалідністю.

З 2015-го по 2017-й роки був головою Чернігівської громадської ради третього скликання при облдержадміністрації. Член ГО «Форум порятунку міста Чернігова».

У 2018-му виконував обов’язки директора історико-археологічного музейного комплексу «Древній Любеч».

Нині працює в обласному осередку ОПЗЖ, отримуючи офіційну зарплату в 6300 гривень.

Погляди

Під час ефіру на Суспільному сказав, що пішов в ОПЗЖ, бо розчарувався у Майдані. Найбільше з ОПЗЖ йому імпонують Вадим Рабінович та Юрій Бойко.

Виступає за зниження тарифів на житлово-комунальні послуги в Чернігові та передачу «Облтеплокомуненерго» у власність громади зі створенням на його базі комунального підприємства.

Скандали

Під час керівництва управління ЖКГ запам’ятався неодноразовим підвищенням тарифів. Зокрема, на 30% зросли ціни на квартплату та на 18% - вартість теплопостачання. Хоча, коли пішов з посади, – виступав проти підняття тарифів.

Очолював приватний ЖЕК «Мрія - Сервіс» з 2012-го. Підприємство обслуговувало будинки, зокрема, на вулиці Рокосовського. Їх жителі скаржились на відключення ліфтів через заборгованість кількох людей. Антошин це заперечував.

У 2013 році Антошина звинувачували у тому, що, перебуваючи на посаді начальника УЖКГ, він підписав акт здачі будинку, а підприємство «Домобудівник» не внесло до міського бюджету передбачені при цьому гроші.

Прокуратура та міська рада звинувачували колишнього керівника комунальників у завданні збитків розміром 1 мільйон 700 тисяч гривень, та вимагали відшкодування.

Сам Вадим Антошин винним себе не визнавав. Каже, що його підпис в акті підробили.

Також він стверджував, що кримінальна справа – це переслідування його «за політичні переконання». Суд вини Антошина не довів.

Брав участь у чернігівському Майдані, виступав на площі з мікрофоном. Називав себе учасником Автомайдану, але його представники це заперечували, навіть зібрали з цього приводу прес- конференцію в "Інтермеццо".

Марина Рейко

Кандидатка на посаду міського голови від партії «Європейська солідарність».

Загальні відомості.
37 років. Народилася в Ріпках, закінчила історичний факультет Чернігівського державного педагогічного університету.

З 2010 по 2015 рр. була депутаткою Чернігівської міськради від партії «Громадянська солідарність». У раді була заступницею голови постійної комісії з питань освіти, культури, фізичної культури і спорту, сім’ї, молоді та соціального захисту.

У 2019-му балотувалася в нардепи за 206-м округом. Її гасло було - «йду драконити Раду» під хештегом #драконамать. Вибори тоді виграв Антон Поляков.

Під час виборчої кампанії опублікувала відео нападу тодішнього нардепа Максима Микитася на голову Любецької ОТГ Сергія Пінчука. За цим фактом зараз проти Микитася порушена одна із кримінальних справ.

Нині Марина Рейко - бренд-амбасадорка ТРЦ «Hollywood», головна редакторка журналу "Эспрессо по-черниговски".

Погляди

Рейко вважає, що основні напрямки, на які мають спрямовуватися кошти міського бюджету, – це освіта та медицина.

В інтерв’ю 5 каналу сказала, що команда ЄС у випадку обрання до Чернігівської міськради працюватиме в опозиції до діючого мера Владислава Атрошенка.

Діяльність

Коли була депутаткою Чернігівської міської ради минулого скликання від партії «Громадянська солідарність», то, за даними руху «Чесно», протягом 2012-14 рр., не відвідувала належним чином ні засідань комісій, ні пленарних засідань ради.

Як пояснювала сама Рейко, це було пов’язано з тим, що вона була у декретній відпустці, а також з тим, що вона як депутат не могла побороти корумповану систему.

28 лютого 2014 року на сесії Чернігівської міськради з трибуни заявила про необхідність відставки тодішнього мера Олександра Соколова.

Майно та доходи

Декларації Марини Рейко нині немає на сайті НАЗК.

У 2018 році відзначила день народження у ресторані «Бібліотека», замовивши виступ популярного українського співака Олега Винника та співачки Альоші.

В коментарі газеті Весть вона не сказала, скільки коштував виступ Винника, однак заявила, що концерт обійшовся вдвічі дешевше, ніж вона витратила за попередній місяць на благодійність.

https://suspilne.media/68559-8-iz-12-velikih-proektiv-peremozciv-skoli-u-cernigovi-zaversilos-golosuvanna-za-budzet-ucasti/

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини