Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 01:05:59

В облраді відбувся діалог між народними депутатами України від Чернігівщини та представниками місцевого самоврядування

27.09.2019   09:48Агенцiя

Голова обласної ради Ігор Вдовенко взяв участь в робочій зустрічі представників громадськості, депутатів обласної ради, районних рад і об'єднаних територіальних громад.

Захід відбувся за участю та ініціативи народних депутатів України від Чернігівщини Антона Полякова, Олега Семінського, Максима Зуєва, Валерія Зуба та їхнього колеги по Парламенту Сергія Гривка, які цього тижня працюють в округах та громадських приймальнях. Модератом зустрічі був виконавчий директор громадської організації Місцева Асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація об'єднаних територіальних громад Чернігівщини» Сергій Павленко.

На початку зустрічі голова обласної ради Ігор Вдовенко зазначив, що в Україні завершується процес децентралізації і Чернігівщина в цьому плані «не пасе задніх», а навіть займає лідируючі позиції. Керівник повідомив, що в області утворено 45 ОТГ, ще в чотирьох громад будуть поведені вибори до кінця року. Серед проблемних питань – створення Сухополов'янської ОТГ Прилуцького району (справи щодо її утворення розглядаються в судах) та приєднання Вознесенської сільської ради Чернігівського району до м.Чернігова.

Серед іншого зазначалося, що важливим питанням на сьогодні є наповнення місцевих бюджетів новостворених громад, адже без реальної фінансової підтримки неможливе успішне завершення децентралізації. Очільник обласного представницького органу звернув увагу на те, що нині відбувається перекладання видатків із державного бюджету на обласний, але без збільшення доходної частини. Керівник порушив перед народними депутатами України питання стосовно повернення коштів великих платників податків на місця, а також висловив пропозицію залишати реверсні кошти в громадах для їхнього розвитку.

Начальник Департаменту фінансів обласної державної адміністрації Валерій Дудко поінформував присутніх про бюджетні механізми та звернув увагу на особливості Чернігівщини, яка є одним з найбільших в Україні регіоном за площею, але має найменшу щільність розселення людей і, в той же час, - найгірші демографічні показники, адже чисельність населення має тенденцію до зменшення. Виступаючий звернув увагу увагу на необхідності коригування та збільшення коефіцієнта для Чернігівщини при розподілі субвенції.

Начальник управління освіти і науки облержадміністрації Микола Конопацький та начальник управління охорони здоров'я облдержадміністрацй Петро Гармаш у своїх виступах наголошували на актуальних питаннях організації освітнього процесу та державних гарантіях медичного обслуговування населення, фінансування послуг з надання медичної допомоги доступності лікарів до пацієнтів. В області спостерігається дефіцит медичних фахівців, зокрема не вистачає 3 тисяч лікарів.

Посадові особи органів місцевого самоврядування Чернігівщини, очільники ОТГ мали низку питань до представників найвищого представницького органу України, які стосувалися як законодавчих ініціатив, так і соціально - економічного розвитку Чернігівської області, перспективи реформи децентралізації, формування місцевих бюджетів на 2020 рік. В числі наболілих прозвучали питання стосовно наповнення бюджетів, ремонту та розчистки доріг у зимовий період, забезпечення питною водою населених пунктів, передачі лісів ОТГ, фінансування мистецьких шкіл та інші. Також учасники зустрічі звернулися до народних обранців з проханнями прискорити прийняття нового «Закону України про місцеве самоврядування». Крім того, були озвучені проблемні питання утилізації сміття та будівництва в області сміттєпереробного заводу.

В результаті діалогу та дискусій, учасники зустрічі визначили низку актуальних проблемних питань, розв'язання яких можливе лише у Верховній Раді України та Кабінеті Міністрів України. Народні депутати України від Чернігівщини у своїх виступах зазначали, що озвученою сьогодні інформацію володіють, адже чули її від людей в округах, і над окремими напрямками вже працюють. Враховуючи суспільну значимість та актуальність заходу, парламентарі пообіцяли опрацювати та озвучити питання в стінах парламенту, а також висловили сподівання, що подібні зустрічі будуть постійними, інформує Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини