Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:52:51

Як області залучити інвестиції: предметна розмова представників влади та бізнесу

17.05.2018   08:23Агенцiя

Головна економічна подія – ІІІ Форум інвестицій та експорту Чернігівщини – зібрала близько 200 учасників.

Серед них – представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, дорадчих органів із просування експорту та залучення інвестицій, представники дипломатичних установ, міжнародних фінансових інституцій, вітчизняні та закордонні експерти, бізнес-спільнота.

На відкритті масштабного заходу побували та привітали його учасників голова обласної ради Ігор Вдовенко, голова облдержадміністрації Валерій Куліч, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайло Тітарчук, президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков, голова Гомельського обласного виконавчого комітету Володимир Дворник, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Білорусь в Україні Ігор Сокол.

Головна тема спілкування – налагодження діалогу між владою та бізнесом для залучення інвестицій в економіку та аграрний сектор Чернігівської області, просування торгівлі та експорту, встановлення ділових контактів.

Одним із результатів попереднього форуму стало підписання меморандуму з ТОВ «Добродія Фудз», завдяки чому підприємство інвестувало близько 260 мільйонів гривень у будівництво в селищі Михайло-Коцюбинське Чернігівського району заводу з виробництва пластівців із зернових культур і продуктів на їхній основі. До речі, сьогодні ж відбулося його урочисте відкриття.

Тож організатори Форуму – Чернігівська облдержадміністрація в партнерстві з регіональною Торгово-промисловою палатою та Агенцією Регіонального Розвитку області – сподіваються, що цьогорічне зібрання стане предметною розмовою, яка сприятиме реалізації конкретних інвестиційних проектів на Чернігівщині найближчими роками.

Голова ОДА Валерій Куліч акцентував на стартових позиціях і перевагах географічного розташування області, її ресурсному, кадровому, науковому, інноваційному потенціалі, транспортній логістиці та туристичній привабливості.
– Основною складовою успішного розвитку регіону ми вбачаємо поєднання ресурсів із ефективністю їх використання. Цьому, зокрема, сприяє впровадження на місцевому рівні децентралізаційних реформ, – зазначив Валерій Куліч.

Очільник області назвав основні індикатори, які чітко демонструють позитивні зрушення в економіці та аграрному секторі. Так, Чернігівщина має 1 місце в Україні за темпом приросту прямих іноземних інвестицій – плюс 342,6 мільйона доларів США за два останні роки, другу позицію за зростанням експорту (+44,4% за 2017 рік), 3 місце за темпами процесів з децентралізації. До слова, об’єднані територіальні громади вже покривають більше половини території області. Доходний ресурс бюджетів ОТГ, що мали прямі міжбюджетні відносини з держбюджетом, перевищив 1 мільярд гривень.

До того ж, капітальні інвестиції у сферу АПК дозволили Чернігівщині посісти 4 місце в Україні по поголів’ю великої рогатої худоби та 6 місце за динамікою виробництва сільгосппродукції. Минулого року зібрано рекордний врожай зернових культур – більше 4 мільйонів тонн.

– Ми позиціонуємо себе як регіон, що поєднує промисловий хай-тек і розвинутий аграрний сектор. Адже кожне шосте підприємство із більше ніж 250-ти – інноваційно-активне. А в сільське господарство спрямовується майже половина всіх капіталовкладень, – зазначив Валерій Куліч і додав, що обласна влада надзвичайно зацікавлена у співпраці з бізнесом, у тому числі з іноземних країн.

На сьогоднішній день в області вже працює 156 підприємств з іноземними інвестиціями із 39 країн світу. Загальний обсяг акціонерного капіталу наближається до півмільярда доларів США. Серед найбільш успішних минулорічних інвестиційних проектів варто виділити ТОВ «ТАН» – ІІІ черга з виробництва апаратів для дистиляції, фільтрації та очищення олії, ТОВ «ПЕТ Технолоджіс Україна» – комплекс по виробництву обладнання для виробництва ПЕТ тари, ТОВ «Рижський хліб» – сучасний хлібзавод з виробництва хліба за латвійською рецептурою, ПАТ «Слов’янські шпалери» – дільниця з поглибленої переробки деревини.

– Ми готові боротися за наших інвесторів, тому працюємо над покращенням умов для бізнесу, розвитку малого та середнього підприємництва, готові максимально спрощувати процедури отримання адміністративних послуг, – зауважив Валерій Куліч.

Він висловив чітку позицію керівництва області: зацікавити інвесторів не стільки отримувати від Чернігівщини сировину, а вкладати кошти у місцеві підприємства з виготовлення готової продукції.

Також голова ОДА акцентував на позитивних тенденціях зростання експорту – наразі зовнішній товарообіг відбувається із 130 країнами-партнерами. Минулого року вперше вдалося досягнути позитивного сальдо експорту у розмірі 180,2 мільйона доларів США. На переконання Валерія Куліча, цьому сприяє імплементація на місцевому рівні Угоди Україна – ЄС. ЇЇ реальні результати – зростання в 1,8 разу експортних поставок до Європи (більш ніж 35% загального експорту).

Поділяють думку щодо інвестиційної привабливості Чернігівщини і заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайло Тітарчук та президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков. Вони переконані, що область має вигідну логістику, професійний кадровий потенціал, гарні ресурсні можливості. Крім того, очевидною є зацікавленість влади у партнерстві з приватним бізнесом заради реалізації взаємовигідних спільних проектів, які покращують як економічну, так і соціальну складову розвитку регіону.

До присутніх також звернувся голова Гомельського облвиконкому Володимир Дворник, який завірив у перспективах взаємовигідної взаємодії двох сусідніх країн як у галузі економіки, так і гуманітарній сфері, науці та культурі.

На відкритті Форуму його учасників привітав Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко. Він сказав про те, що Чернігів для всіх інвесторів завжди відкритий і в місті немає абсолютно ніяких обтяжень для відкриття та ведення бізнесу. А також він додав, що інвестори завжди можуть розраховувати на підтримку, консультацію та допомогу з боку місцевої влади. 
- Я 2 роки працюю міським головою і можу засвідчити, що в місті абсолютно відкриті та прозорі всі механізми для відкриття бізнесу. Починаючи від виділення землі і закінчуючи будь-яким іншими процедурами, які потрібні для започаткування бізнесу, - всі, що стосуються міськвиконкому чи засідань сесії міської ради. Також є певна специфіка, за яку ми не відповідаємо як місцева влада – це стосунки інвестора з так званими монополіями. Тут є моменти, які, очевидно, нам потрібно буде забезпечувати та вирішувати спільними зусиллями, щоби входження інвестора в місто було максимально комфортним. Зрештою, я всім бажаю успіхів у роботі і дійсно сподіваюся, що ця робота буде плідною і закінчиться угодами та інвестиціями, - сказав Владислав Атрошенко.

Першими свій проект на Форумі презентували представники компанії «CO-Founder». Зокрема Анна Сидорова розповіла про перспективні технології безпровідної передачі енергії та висвітлила особливості використання першої розетки без електричних контактів.

Далі президент Чернігівської торгово-промислової палати Костянтин Іванов та директор ТОВ «ТАН» В'ячеслав Костюк говорили про реальні можливості та потенціал інвестування у сектор переробки олійних культур Чернігівщини. На необхідності залучення інвестицій у виробництво сучасних біопрепаратів на основі корисних мікроорганізмів для аграрних технологій наголошував заступник директора з наукової та інноваційної діяльності Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН України, д.е.н. Анатолій Москаленко.

Під час тематичної дискусії, присвяченій висвітленню кращих практик інвестиційного процесу в Україні, ключовими спікерами виступили генеральний директор Торгово-промислової палати м. Шяуляй (Литовська Республіка), член Соціально-економічного комітету ЄС Альфредас Йонуска, виконавчий директор Українського центру сприяння інвестиціям та торгівлі, радник з питань планування та координації регіонального розвитку Програми «U-LEAD з Європою» Василь Федюк, який розповів про шляхи вдосконалення інвестиційних процесів на регіональному рівні, а також представник Офісу залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest Ольга Сивак, яка презентувала досвід діяльності цієї організації щодо залучення нових інвесторів в Україну.

Другий блок панельних обговорень Форуму стосувався розгляду питання щодо експортної географії, а також викликів та можливостей в співпраці з окремими країнами світу. Учасники заходу зосередили основну увагу на обговоренні актуальних питань діяльності Японського дому та можливостей експорту українських товарів та послуг до Японії, особливості доступу українських сільськогосподарських товаровиробників до європейських ринків, а також ключові аспекти підтримки експорту в Чернігівській області.

Цього ж дня паралельно із роботою Форуму відбулося урочисте відкриття заводу з виробництва зернових пластівців ТОВ «Добродія Фудз» у смт. Михайло-Коцюбинське Чернігівського району.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини