Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 19:52:22

Українці та поляки про співробітництво

16.05.2018   10:27Агенцiя

То ви до Польщі приїхали подивитися на місцеве самоврядування чи прагнете нав`язати контакти й надалі працювати з фондами Європейського Союзу – разом з польськими гмінами? – Таке питання поставили кореспондент радіо Жешув учасникам освітньо-інформаційного візиту голів об`єднаних територіальних громад Чернігівщини до нашої західної сусідки.

В перший день українські та польські самоврядовці (войти, бурмістри) присвятили Дням Європи – вони взяли участь у конференції «Польсько-українська співпраця для будівництва самоуправління та інтеграції Східної Європи».

Йшлося про двадцятирічний досвід міжмуніципального співробітництва  Асоціації гмін басейну річки Віслока (ZGDW) з реалізації проектів регіонального та міжрегіонального рівня. Асоціація була створена як відповідь на екологічний виклик на межі Підкарпатського та Малопольського воєводства – забруднені річок та повітря. Власними силами гміни впоратися з тим не могли, тож вирішили співробітничати. Перший масштабний проект дозволив кардинально змінити ситуацію з водопостачанням та водовідведенням. Далі більше – Асоціація виграла проект, працюючи зі швейцарськими фондами та фондами ЄС, реалізувала амбітний проект зі встановленням в громадському секторі (спортивно-розважальний комплекс) та приватному сонячних елементів, що генерують електроенергію (солари). Гасло проекту – «Для середовища та майбутнього наших дітей». 

В результаті вдалося суттєво зменшити викиди в атмосферу та покращити якість життя. Асоціації вдалося розв`язати проблему, що здавалася не підйомною – розчистити русла річок басейну річки Віслока. Всього за час своєї роботи таким чином було виграно понад двадцять проектів або ж майже 95 мільйонів євро, що вони побажали й українським колегам.

Друга половина дня – знайомство з Карпатською Троєю. Таку назву має історичний комплекс з відтворення найдавнішого укріпленого поселення, знайденого на території Польщі. Це гміна Ясло, але власність – обласна комунальна. Йдеться про проект іншого ґатунку, але так саме спрямований на розвиток території, а саме – використання історико-культурної спадщини. За допомогою норвежського фонду та ЄС біля Тршциниці була зроблена широкомасштабна реконструкція – старовинні будівлі, укріплення, оглядова вежа, сучасна експозиція, що сполучає реальні історичні знахідки та візуальне акустичне відтворення минулого – аби краще собі уявити, свого роду атракції. Тепер гміну, населення якої становить 17 тис. мешканців, щорічно відвідують 40 тис. туристів. Показово, що витрати на утримання комплексу коштами за квитки повністю не забезпечуються – існує дотація. Але підхід тут такий – культуру треба підтримувати, що ж до заробітків – навколо об`єкту працює сфера сервісу, що позитивно впливає на обсяг надходжень до бюджету гміни. Чернігівці висловили своє захоплення та зазначили, що це прекрасний приклад для реалізації подібних проектних ідей.

Освітньо-інформаційний візит є результатом довготривалої співпраці між Підкарпатським осередком Фундації розвитку місцевої демократії (POST FRDL) та Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування (Сіверський центр післядипломної освіти). Безпосередній його ініціатор та організатор – Асоціація гмін басейну річки Віслока (ZGDW), а з української сторони допомагає Сіверський інститут регіональних досліджень.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.