Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 10:31:43

Сергій Березенко: "Декларація - то не догма. За потреби ви можете з легкістю змінити сімейного лікаря"

20.04.2018   12:22Агенцiя

В Україні вже кілька тижнів поспіль іде кампанія з підписання декларацій із сімейними лікарями.

Хтось із чернігівців одразу оформив усі необхідні папери, деякі навіть у соціальних мережах відверто саботують цей процес та інших закликають до цього.

Тому народний депутат і один з авторів медичної реформи Сергій Березенко закликає чернігівців, перш ніж вдаватися до будь-яких закликів у публічному просторі, бодай ознайомитися з процедурою, прийти до лікарні й поспілкуватися з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром за необхідності. І тільки потім робити висновки.

«Нині лише в Києві зареєстровано майже 1370 сімейних лікарів, а в Чернігові їх десь удесятеро менше. За інформацією системи «еHealth», у нашій області 32 медичні заклади й 352 сімейні лікарі загалом. Кожен житель міста може укласти декларацію, попередньо записавшись до лікаря через електронну систему запису або просто прийти на прийом без запису. У черзі чекати не треба. Інший нюанс щодо прописки. Часто можна почути скарги пацієнтів на те, що лікарі за звичкою відмовляють у підписанні через територіальні принципи — мовляв, людина далеко живе та й ніколи в цій лікарні не обслуговувалася. Нагадую: головним тут є чинник бажання самого пацієнта. Не прописка, не те, де лежить медична картка, чи ще щось. Ви маєте право обслуговуватися там, де хочете. У разі відмови пишіть заяву на ім’я головного лікаря чи міського управління охорони здоров’я, — розповідає народний обранець. — Вибір сімейного лікаря — це надзвичайно важливий крок. Його варто робити усвідомлено. Бо в площині медреформи цей фахівець — базове підґрунтя, на якому триматиметься здоров’я всієї нації. Він не тільки видаватиме рецепти на медичні препарати, а й стежитиме за вашим здоров’ям щодня і на перспективу. І коли у вас підскочить тиск, то телефонувати треба вже не у «швидку», а до свого лікаря, який проконсультує телефоном (або приїде додому) і порадить, що варто зробити, щоб полегшало.

І ще необхідно пам’ятати таке: підписуючи декларацію з обраним лікарем, ви повідомляєте державі через Національну службу охорони здоров’я (НСЗУ), що гроші за ваше обслуговування повинні надходити саме до цього медзакладу. Тому декларація фактично є формою заяви. Її не потрібно перепідписувати: право діє доти, поки ви не вирішите змінити свого лікаря. Це ви теж можете зробити будь-коли за власним бажанням».

Нагадуємо: для того, щоб укласти договір із лікарем, вам при собі потрібно мати оригінали паспорта, ідентифікаційного номера та мобільний телефон. За інформацією порталу «еHealth», станом на 16 квітня в Чернігівській області підписали понад 13100 декларацій. Це вдвічі більше, ніж у сусідній Київській області.

PR

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.