Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 21:42:06

Програма поліпшення екологічного стану Чернігова на найближчі роки прийнята з додатковими пунктами

30.11.2017   16:28Агенцiя

У Чернігові в найближчі роки буде дозволено проектувати і зводити багатоповерхівки без сміттєпроводів; будуть виділені бюджетні кошти на реконструкцію двох радіальних відстійників міської каналізаційної системи в с. Гущин Чернігівського району; і також бюджетним коштом розроблять проектну документацію для влаштування каналізації всього приватного сектору Чернігова – з такими трьома додатковими пунктами сьогодні на сесії міської ради депутати прийняли «Програму поліпшення екологічного стану міста Чернігова на 2018-2020 роки».

Пропозиція щодо доцільності та можливості в нашому місті відмовитися від сміттєпроводів, які майже завжди дуже негативно впливають на санітарний стан будинків, а також загалом питання практичних аспектів роздільного збору сміття викликали чи не найбільше обговорень.

Цю пропозицію внесла депутатська комісія з питань ЖКГ. Як прокоментував її Чернігівський міський голова, в Україні вже є приклади міст, де буквально «волюнтаристським» рішенням сміттєпроводи в житлових будинках були заборонені і всі їх люки «заварені». І час показав, що це рішення було правильним.

Більше подробиць повідомив секретар міської ради Андрій Черненок:
- Ми аналізували практику інших міст стосовно системи збору сміття і використання сміттєпроводів. Насправді сьогодні більшість обласних центрів від них відмовилися. У місті Харкові жоден зі сміттєпроводів не працює з 2010 року. У Сумській міській раді нам повідомили, що вони зверталися за роз’ясненнями до Міністерства регіонального розвитку та будівництва. І їм відповіли, що це питання регулюється не Державними будівельними нормами, а органами місцевого самоврядування. Останні мають визначати схему збору сміття самостійно. На сьогоднішній день вже загальна практика - організація контейнерних майданчиків. У Чернігові також: наприклад, КП «Деснянське» вже організувало кілька критих майданчиків. Бажано, щоб ми по всьому місту перейшли до якихось уніфікованих їх варіантів. І щоби їх передбачали вже і в новобудовах. Щоб вони були й естетичні, і відповідали нормам віддаленості від вікон, і щоб було місце для під’їзду спеціальної техніки. 
Разом з тим, міський голова та депутати вирішили поки що утриматися від рішення про організацію роздільного збору сміття в місті. Причина такого відтермінування – інформація про те, що найближчим часом у цій сфері очікуються законодавчі зміни. Окрім того, сучасні технології переробки побутових відходів вже далеко не завжди вимагають їх сортування в домогосподарствах.

Владислав Атрошенко:
- Технічно сміття вважається розділеним, коли відсоток сортування не нижче 85%. Для такого результату нам треба мільйони євро витратити зараз на спеціальні контейнери, плюс багато років працювати над рівнем свідомості. Разом з тим, можливо, всі ці зусилля виявляться непотрібними, якщо ми будуватимемо завод з альтернативною технологією.  Сьогодні є багато технологій, які передбачають сортування сміття на заводі, а не населенням. Це, зокрема, і дві технології, пропозиції від розробників яких ми вивчаємо зараз – польська від компанії «Bioelektra» і грецька від компанії «Soukos Robots».
Такі аргументи депутатів переконали.

«Програма поліпшення екологічного стану міста Чернігова на 2018-2020 роки» прийнята 37 голосами «за».


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.