Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 00:02:09

Чернігівська облрада розгляне рекомендації ІМІ щодо акредитації журналістів у грудні

29.11.2017   15:35Агенцiя

Дві постійні комісії Чернігівської обласної ради на почату грудня мають розглянути рекомендації громадської організації «Інститут масової інформації» (ІМІ) щодо вдосконалення процедури акредитації журналістів для висвітлення роботи ради. Про це повідомив регіональний представник ІМІ у Чернігівській області Павло Пущенко.

Як стало відомо із листа  першого заступника голови обласної ради Валентина Мельничука, рекомендації  ІМІ будуть розглянуті на засіданні постійної комісії з питань регламенту, депутатської етики, законності та запобігання корупції, а також на засіданні постійної комісії з питань освіти, науки, культури та інформаційної сфери.

Експерти  ІМІ, проаналізувавши Регламент Чернігівської обласної ради VII скликання та  Положення про акредитацію  журналістів, виявили низку невідповідностей національному законодавству.

Так, участь журналістів у пленарному засіданні визначається частиною 4 статті 40 Регламенту після пред’явлення документу, що посвідчують особу, та після видачі їм спеціальних пропусків для полегшення перебування у приміщені пленарних засідань.

У той же час у діючому  Положенні про акредитацію від 2007 року не дотримано жодного принципу здійснення акредитації - передбачено додаткові (непередбачені ЗУ «Про інформацію») відомості та документи, які має надати журналіст до заяви на акредитацію: офіційний бланк; надання копій свідоцтва про реєстрацію та ліцензії ЗМІ; інформації про засновників, тираж, головного редактора, рік народження журналіста; акредитація при Міністерстві закордонних справ України для зарубіжних (останнє вже не є актуальним для зарубіжних засобів масової інформації вже кілька років та суперечить вимогам чинного законодавства).

Також не мають законного підґрунтя вимоги передбачені Положенням щодо акредитації  тільки по одному журналісту і одному оператору від реакції телекомпанії, радіокомпанії, по одному журналісту і одному фотокореспонденту від друкованих ЗМІ – такі обмеження порушують принципи рівності та справедливості, на яких мають ґрунтуватися усі дії, пов’язані з процедурою акредитації.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.