Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 08:21:05

Практичні аспекти нового "екологічного" закону, або Як працюватиме в Україні оцінка впливу на довкілля

22.11.2017   16:25Агенцiя

18 грудня цього року в Україні буде введено в дію Закон «Про оцінку впливу на довкілля». Відтак, органам центральної та місцевої влади потрібно консолідувати зусилля для запровадження інституту оцінки впливу на довкілля.

Як це практично зробити, від учора обговорюють у Києві міжнародні та вітчизняні експерти під час триденної наради із заступниками голів облдержадміністрацій, представниками структурних підрозділів екології. Від Чернігівщини до заходу долучилися заступник голови — керівник апарату ОДА Наталія Романова та заступник директора Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Василь Новак.

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак зазначив, що із впровадженням Закону у країні скасовується пострадянська модель — екологічна експертиза — і запроваджується нова європейська форма оцінки впливу на довкілля (ОВД):

— Кожна облдержадміністрація отримає нові повноваження та зобов’язання. Оцінку впливу на довкілля здійснюватимуть підрозділи з питань екології та природних ресурсів. Сьогодні важливо обговорити спільний план дій і почати практичне впровадження Закону. Успішність цього процесу, в першу чергу, залежить від ефективних кроків представників місцевих органів влади.

Міністр вкотре підкреслив, що впровадження європейської моделі ОВД — вимога Угоди про Асоціацію з ЄС та інших міжнародних зобов’язань України.

Отримання висновку про ОВД стане обов’язковим для отримання дозволу на провадження господарської діяльності — зазначив Остап Семерак.

Процедура оцінки впливу на довкілля, у тому числі, передбачає підготовку суб’єктом господарювання звіту з ОВД, проведення його громадського обговорення. Заключний етап — надання уповноваженим органом мотивованого висновку з оцінки впливу на довкілля.

Загалом під час наради планують обговорити всі аспекти нової моделі, провести навчання та організувати ефективну взаємодію між профільним міністерством та облдержадміністраціями.

 
За матеріалами Міністерства екології та природних ресурсів України

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини