Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 07:57:59

Депутатська комісія облради одобрила низку екологічних, земельних, трудових питань

07.07.2017   08:30Агенцiя

6 липня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу, екології, природокористування та земельних відносин, яку провів її голова Віктор Кияновський.

В ході  роботи народні обранці розглянули цілу низку звернень і клопотань до вищих органів державної влади та інших організацій стосовно назрілих екологічних, природо-охоронних, сільськогосподарських проблем...

Найпершим депутати розглянули питання «Про прийняття Кабінетом Міністрів України Стратегії удосконалення механізму управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними». Як акцентували народні обранці, затверджене Урядом рішення негативно вплине на систему використання земельних багатств України, які дають майже третину ВНП нашої держави. Депутати категорично не погоджуються з окремими постулатами даної владної постанови, які, на їх думку, порушують Конституцію і просто є гальмом агропромислового розвитку країни.

Як результат, постійна комісія прийняла рішення підготовити та внести на чергове пленарне засідання обласної ради проект рішення про звернення до Президента України, Голови ВРУ та Кабінету Міністрів щодо скасування зазначеної постанови, яка суперечить не тільки Земельному кодексу України, іншим нормативно-правовим актам, але й порушує основні засади Конституції України.

Далі комісія розглянула питання щодо звернення Громадської Ради при Державній екологічній інспекції у Чернігівській області щодо охорони водних ресурсів Чернігівської області. Тривожну ситуацію у цій природній сфері роз'яснив народним обранцям очільник згаданої ради Констянтин Шихальов. За його словами, охорона прибережних зон річок, яких в області понад півтори тисячі, в незадовільному і навіть жахливому стані. Захаращеннісь, засміченність, техногенні порушення – все це негативно впливає на екологію, якість води для поливу сільспкультур, не кажучи вже про вживання її людиною. Головна із вимог – терміново потрібно облаштовувати на берегах річок спеціальні санітарні зони, які сприятимуть поліпшенню якості води і водоутворенню. Коментар стосовно порушеного питання надав начальник Державної екологічної інспекції у Чернігівській області Леонід Бурковський, який погодився із зверненням та подякував членам Громадської Ради за активну суспільно корисну роботу на благо рідного Придесення.

За результатами слухань постійна комісія вирішила рекомендувати органам місцевого самоврядування розглянути можливість виділення коштів місцевих бюджетів на фінансування «Програми використання та охорони земель Чернігівської області на 2011-2020 роки», на виготовлення проектів землеустрою по встановленню прибережних захисних смуг, на проведення робіт на землях водного фонду з розчистки русел річок, каналів і дна водойм відповідно до проектів, погоджених згідно вимог статті 86 Водного кодексу України. Також комісія рекомендувала Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації розглянути можливість фінансування видатків по встановленню прибережних захисних смуг та винесення їх в натуру з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області.

Не менш важливим було і питання про звернення Асоціації «Союз бірж України щодо ситуації, що склалася на ринку лісу Чернігівської області. По ньому присутніх поінформував Борис Беренштейн, генеральний директор Асоціації «Союз бірж України».

Асоціація «Союз бірж України» 16 травня 2017 року звернулася до голови обласної ради стосовно тривожної ситуації, що склалася на ринку лісу Чернігівської області, в зв'язку зі спробою заміни місцевої товарної агропромислової біржі продажем необробленої деревини в електронному вигляді через Державне підприємство «Аграрна біржа».

У своєму роз'ясненні начальник обласного управління лісового та мисливського господарства, депутат обласної ради Олександр Демченко запевнив представників Асоціації та місцевих лісопереробників, що перебоїв із сировиною для Чернігівських підприємств не повинно виникати та погодився з тим, що за електронними торгами лісоматеріалами майбутнє, але повинно відбуватися не централізовано, в столиці, а в першу чергу на обласному рівні.

Заодно депутати розглянули і звернення Семенівської районної ради щодо погодження заходів з поліпшення санітарного стану лісів в заповідному урочищі місцевого значення «Радомська дача» Радомського лісництва на 2017 рік. На засідання комісії для інформування прибули із північного району області голова Семенівської районної ради Василь Малкович та директор Семенівського держлісгоспу Олександра Дудко.

Довідково: Семенівська районна рада прийняла на одинадцятій сесії, що відбулася 25 травня п.р., рішення «Про звернення районної ради до Чернігівської обласної державної адміністрації, Чернігівської обласної ради щодо погодження заходів з поліпшення санітарного стану лісів в заповідному урочищі місцевого значення «Радомська дача» Радомського лісництва на 2017 рік».

Заслухавши всі заінтересовані в порушеній проблемі сторони, члени комісії вирішили створити робочу групу з вивчення згаданого питання, яка розбереться із ситуацією безпосередньо на місці.

Розглянули Чернігівські народні обранці і звернення своїх колег - депутатів Кіровоградської обласної ради про підтримку рішення Кіровоградської обласної ради від 19 травня 2017 року «Про звернення до Верховної Ради України щодо розгляду і прийняття проекту Закону від 15 вересня 2016 року №5123», яких підтримали одноголосно.

Позитивну оцінку депутатів отримало і звернення Варвинської районної ради Чернігівської області та трудового колективу Гнідинцівського газопереробного заводу ПАТ «Укрнафта» щодо відновлення ліцензій на видобуток нафти і газу ПАТ «Укрнафта». Адже людям потрібна робота і гроші на утримання своїх родин. Та й місцевий бюджет повинен мати доходи з  податків.

На чергове пленарне засідання обласної ради вноситься відповідний проект рішення у підтримку.

А на завершення засідання постійна комісія проаналізувала звернення Львівського міського голови Андрія Садового до  обласної ради щодо критичної ситуації з утилізації твердих побутових відходів із м. Львова та цілу низку клопотань Державної служби геології та надр України стосовно погодження надання спеціального дозволу на користування надрами, і всім зазначеним питанням погодилися надати відмову. Адже перша причина – це завантаженість на 90 відсотків місцевих сміттєзвалищ, а інша в тому, що геологорозвідники і надрокористувачі нічого не роблять для оздоровлення порушеної ж ними екології і соціальної сфери районів нафтогазовидобування.

З усіх обговорених сьогодні питань постійна комісія прийняла відповідні рекомендації і пропозиції.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини