Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 05:10:33

Як працює сільська гміна

24.06.2017   09:15Агенцiя

Польська гміна, байдуже міська чи сільська, сама собі господар. Власне в тому сенс самоврядування – самим урядувати.

Учасники навчального візиту, керівники апаратів райдераждміністарцій та керуючі справа районних рад Чернігівщини, мали змогу в тому переконатися під час відвідин сільської гміни Герантовіце (Heraltowice).

Войт (тобто – сільський голова) Йохан Баргієл пишається її успіхами – за десть років населення в селах гміни зросло на одну тисячу чоловік та становить тепер дванадцять тисяч.

В основі такого досягнення, на його переконання, вдале визначення пріоритетів розвитку. Їх чотири: освіта, культура, історія; екологія, охорона здоров`я, безпека; енергоефективність; європейська співпраця та розвиток бізнесу.
Причому на першому місці опинилися гуманітарні питання, бо підхід такий: все, що робиться на території – робиться для людей. Треба створити комфортні умови, аби хотілося тут жити. А будуть мешканці – незабариться розвиток.

До речі, в Польщі тепер спостерігається тенденція збільшення сільського населення гмін – за рахунок тих, хто переїзджає з міст. Подакти у нашої  західної сусідки сплолучаються не за місцем роботи, а за місцем проживання.

Тож гміни й борються за свого мешканця. Звідси чудові школи, точніше – навчально-виховні комплекси, басейн в селі, прекрасні спортивні майданчики, добре забезпечення первинного рівня медичного обслуговування.

Успішні громади в Польщі – це активні та креативні громади. Скажімо, Герантовіце вдало викорстало свою гегорафію – поруч загальноевропейська автомагістраль, до якої напряму виходить одна з гмінних доріг. Тепер вздовже неї розташувалося шістнадцять інвесторів.

Самоврядна влада всіма силами підтримує й громадянську активність – тут діє кілька десят громадських організацій, в тому числі чотири спортивні клуби, чотири добровільні пожежні дружини, культурологічні, освітянські та інші. У вихідні тут завжди щось відбувається. Гміна доклала неабияких зусиль для відродження розташованого поруч замку XVI cт. – тепер це визначна туристична принада вихідного дня й додатковий фактор розвитку.

Під час зустрічі польські колеги наголошували: гміна діє майже на тих самих засадах, що підприємство, тобто – на ринкових. Хіба що є обмеження стосовно можливостей банкрутства. Власник – населення гміни. Він й опікується над розвитком території, розробляє плани, рахує кошти, укладає договори, тобто відповідає за своє майбутнє. Цей принцип дозволив Польщі здіснити вражаючий стрибок у своєму економічному розвитку. Тепер настає час України.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини