Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 10:37:36

Медицина Чернігова сьогодні

17.06.2017   11:57

Щороку третя неділя червня – день, святковий для багаточисельної спільноти медичних працівників України, день, коли є принагідна можливість висловити шану і повагу до нелегкої праці людей у білих халатах, їх безперервну турботу про хворого, оптимізм та надію на відновлення втраченого здоров’я і одужання.

Цьогорічне свято має і характерне забарвлення, адже на повний голос у державі зазвучав намір на докорінне реформування галузі охорони здоров’я, в необхідності якої впевнені і медичні працівники, і громадяни. Попри всі негаразди сьогодення, помітними є і зрушення на краще. Ведеться активна діяльність у напрямку організації та забезпечення діяльності госпітального округу у межах декількох близько розташованих районів області: Ріпкинського, Городнянського, Куликівського, Козелецького, Чернігівського та міста Славутич з центром у місті Чернігові.

Мережа та потужність закладів охорони здоров'я Чернігівської міської ради відповідає потребам населення. Функціонують 9 закладів охорони здоров'я: 4 міські лікарні, пологовий будинок, дві дитячі поліклініки, дві стоматологічні поліклініки (для дітей та дорослого населення). З метою оптимізації діяльності ліжковий фонд закладів охорони здоров'я приведений до реальних потреб. Скорочено 230 ліжок. Економічний ефект оптимізації перевищив 2 млн грн.

Сформувався та міцніє профіль лікарівзагальної практики-сімейної медицини. Намітилася та втілюється в практику тенденція до розширення мережі медичних закладів первинної медичної допомоги.Квітень поточного року став початком запровадження на території міста державної програми «Доступні ліки».

Вагоме значення мають придбання сучасної лікувально-діагностичної апаратури та інструментарію, автотранспорту.  

На жаль, медико-демографічна ситуація у місті Чернігові, як і в Україні, характеризується високими рівнями захворюваності, смертності та інвалідності населення. Відмічається поступове зменшення чисельності населення міста та його старіння. Провідне місце у структурі смертності та поширеності хвороб серед населення міста займають захворювання серця та судин. Серцево-судинні захворювання залишаються найбільш поширеною патологією (32,4%) і основною причиною смерті населення (63,4% у структурі смертності).

Міська рада в межах можливостей активно сприяє покращанню матеріально-технічної бази закладів. Протягом 2016 року придбано апаратуру і обладнання на суму, що перевищує 20 млн. грн. за рахунок спеціального фонду міського бюджету (бюджет розвитку): 2 флюорографи цифрових, рентген-діагностичний комплекс, сучасну апаратуру для лікування хвороб органів зору та ультразвукової діагностики, кардіографи, апаратуру для фізіотерапевтичного лікування, інструментарій, хірургічне обладнання, 4 санітарних автомобілі, стоматологічну установку, лабораторне обладнання. Крім того, на суму 10450,9 тис. грн за рахунок благодійних внесків та коштів благодійників поліпшено матеріально-технічний стан закладів: придбано літотриптор механічний для проведення лікування хвороб нирок, електроенцефалографічний комп’ютерний комплекс, ангіограф, система ультразвукової діагностики, електрокардіографи та медичне обладнання.

Для покращання надання медичної допомоги дитячому населенню міста для дитячих поліклінік з міського бюджету додатково виділено кошти у розмірі 1 млн. грн, завдяки чому припинений збір благодійних коштів у цих закладах. Це сприяло зниженню соціальної напруги серед населення міста, викликало позитивні відгуки батьків.

У межах реалізації «Бюджету участі» на проекти «З турботою про дитину» та «Ландшафтний дизайн та благоустрій території біля будівлі ІІІ поліклінічного відділення Чернігівської міської лікарні № 1» виділено відповідно по 1,2 млн. грн.

Рішенням міської ради виділені кошти у сумі 84 тис. грн для забезпечення медикаментами 42 сімей загиблих воїнів АТО.

У 2016 році міською радою затверджено 2 цільові програми у галузі охорони здоров'я:
- «Цільова соціальна програма протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2016-2018 роки у місті Чернігові». Орієнтовний обсяг фінансування  166,5 тис. грн щорічно.

- «Програма профілактики і лікування артеріальної гіпертензії, попередження смертності та інвалідності населення внаслідок серцево-судинних захворювань на 2017-2019 роки у місті Чернігові». Орієнтовний обсяг фінансування 186,2 тис. грн. щорічно.

Основними пріоритетами діяльності у напрямку розвитку первинної медичної допомоги є:
• підготовка лікарів до роботи на засадах загальної практики-сімейної медицини. У місті функціонують 98 дільниць загальної практики-сімейної медицини, що складає 72% від числа всіх приписних дільниць .66% населення міста обслуговується сімейними лікарями.
• відкриття амбулаторій сімейної медицини у віддалених районах міста. Наразі відкрито 1 амбулаторію в районі Масани. У поточному році планується завершення ремонтних робіт та відкриття амбулаторії в районі «5 кутів». Існує реальна перспектива відкриття ще 3 амбулаторій у віддалених мікрорайонах міста.

Впродовж минулого року проведено 40 операцій на серці із застосуванням апарату штучного кровообігу (у 2015 р. – 15 таких операцій).

Для надання допомоги онкохворим в амбулаторних умовах та їх лікування вдома у штаті Чернігівської міської лікарні № 1 Чернігівської міської ради працює 1 виїзна бригада.

З місцевого бюджету заплановано та профінансовано у 2016 році:
- на пільгові медикаменти для амбулаторного лікування онкохворих 80,72 тис. грн;
- на придбання наркотиків для виїзної наркобригади – 1087,55 тис. грн

На базі лікарні № 4 Чернігівської міськради функціонує відділення «Хоспіс» на 45 ліжок.

У місті розроблено заходи з питань надання паліативної медичної допомоги дітям-інвалідам. З цією метою бригада медичних працівників дитячої поліклініки № 1 розпочала свою діяльність з березня поточного року та забезпечує надання медичної паліативної допомогу дітям-інвалідам вдома, а також здійснює соціально-психологічну підтримку інших членів сімей.

Протягом 2016 року у міському пологовому будинку Чернігівської міської ради народилось 3784 дітей, що на 45 дітей, або на 0,5% менше у порівнянні з даними минулого року (2015 – 3802 дітей). Серед дітей, які народилися у міському пологовому будинку, частка дітей з районів області складає 43,8% (2015 – 43,1%).

Серед позитивних тенденцій у місті:
- перевищення кількості пологів над кількістю абортів (співвідношення 2,6:1 у 2016 році);
- зниження частоти абортів серед жінок фертильного віку на 12,3% (показник склав 11,4 на 1000 жінок фертильного віку проти 13,0 у 2015 році);
- зменшення частки ускладнених пологів у загальному їх числі (2016 – 35,5%, 2015 – 36,7%).

Оздоровленню та проведенню реабілітаційного лікування дітей у місті приділяється значна увага. На оздоровлення дітей у центрі медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Відродження» протягом 2017 року виділено з місцевого бюджету 553,4 тис. грн, з яких станом на 10.05.2017 профінансовано 373,5 тис. грн для оздоровлення 90 дітей (1 пут. – 4150,0 грн).

Впродовж літа поточного року у ВДОСТ «Дружба» планується проведення оздоровлення 540 дітей (по 180 дітей протягом 3 заїздів) на суму 2029,3 тис. грн. Табір працюватиме з 16 червня по 23 серпня.

Дитяча стоматологічна поліклініка Чернігівської міської ради є єдиним в Чернігівській області спеціалізованим дитячим стоматологічним закладом, де діти можуть отримувати стоматологічну допомогу в повному обсязі. У структурі поліклініки є два стоматологічних відділення, які надають спеціалізовану стоматологічну допомогу дітям за трьома стоматологічними спеціальностями: дитяча стоматологія, хірургічна стоматологія, ортодонтія.

Головний принцип роботи дитячої стоматологічної поліклініки – профілактика, раннє виявлення та лікування стоматологічних захворювань у дітей.

В медичних закладах міста працює 4654 медичних працівника, з них 866 лікарів. 14 лікарів мають почесне звання «Заслужений лікар України».

 
За інформацією управління охорони здоров’я міської ради

Останні новини Чернігівщини

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:13

Протягом минулої доби зареєстровано 2 пожежі.

 Завдали мільйонних збитків сфері оборони: на Чернігівщині слідчі поліції повідомили про підозру організованому злочинному угрупованню

Завдали мільйонних збитків сфері оборони: на Чернігівщині слідчі поліції повідомили про підозру організованому злочинному угрупованню 09:11

Поліцейські викрили керівників квартирно-експлуатаційного відділу одного з військових гарнізонів Чернігівщини, які організували схему привласнення бюджетних коштів на закупівлі матеріальних цінностей для військових частин за завищеними цінами.