Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 12:37:55

Чому "Чернігівгаз" встановлює загальнобудинкові лічильники газу в багатоквартирних будинках

07.10.2016   08:32Агенцiя

За ініціативи Держрегулятора ПАТ «Чернігівгаз» продовжує встановлювати загальнобудинкові лічильники газу. Таким чином забезпечується комерційний облік енергоносія при існуючому тарифі на розподіл газу.

Загалом до кінця року планується встановити 621 вузол обліку, на що компанія виділяє 19 млн грн. На сьогодні вже 148 будинків обладнані будинковими приладами.

Про це журналістам на прес-конференції повідомили керівники ПАТ «Чернігівгаз».

Встановлення загальнобудинкових лічильників відбувається за рахунок тарифної виручки ПАТ «Чернігівгаз». Бюджет і перелік будинків затверджений НКРЕКП в інвестпрограмі «Чернігівгазу» на 2016 рік, разом з цим там взагалі не закладені кошти на квартирні лічильники в будинках, де використовують лише газові плити. Це повністю відповідає вимогам законодавства, постановам Кабінету Міністрів та НКРЕКП. Адже закон «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» допускає монтаж таких приладів обліку, до того ж у ньому передбачене фінансування не лише за кошти газової компанії. В Законі зазначено, що лічильники газу можуть встановлюватися також за рахунок бюджетних коштів та за рахунок споживачів газу.

«Хочу ще раз підкреслити, що жодна законодавча норма не передбачає встановлення побутовому споживачу саме квартирного приладу. Те що ми зараз чуємо від деяких можновладців, є не чим іним, як маніпулюванням суспільною думкою або небажанням вивчити закон. Встановлюючи будинкові лічильники, «Чернігівгаз» не порушує прав споживачів і виконує свою роботу в рамках тих документів, які були затверджені Урядом та Нацкомісією», - наголосила голова правління «Чернігівгазу» Алла Ярова.

Щоб забезпечити індивідуальними приладами близько 65 тисяч сімей Чернігівської області, які споживають газ без лічильників, держава мала б закласти «Чернігівгазу» в тариф на розподіл близько 133 млн грн і продовжити дію програми щонайменше на 10 років. Збільшення фінансування неминуче призвело б до підвищення ціни газу для всіх споживачів. Щоб не допустити цього, Нацкомісія вирішила встановлювати один лічильник на будинок, де використовують лише газові плити. Це дасть змогу охопити обліком всі житлові приміщення до 1 січня 2018 року, як зазначено в Законі. З цієї дати використовувати газ без приладу обліку заборонено.

Нарахування за будинковими приладами будуть здійснюватися згідно «Тимчасового положення про порядок проведення розрахунків за надання населенню послуг з газопостачання в умовах використання загальнобудинкового вузла обліку», затвердженого постановою Кабміну № 620.

«Показання лічильника, тобто загальна кількість спожитого мешканцями будинку природного газу, щомісяця в автоматичному режимі надходитиме до газорозподільної компанії. Дані по індивідуальним лічильникам відніматимуться від показань будинкового. А решту палива буде рівномірно розподілено на кожного зареєстрованого мешканця будинку», - повідомив комерційний директор «Чернігівгазу» Сергій Савченко. Згідно Кодексу газорозподільних систем, якщо побутовий споживач відмовляється від встановлення лічильника за кошти газорозподільної компанії, обсяг спожитого ним газу визначається за граничними нормами споживання, які вдвічі більші ніж діючі норми. Що стосується балансоутримувача, то він взагалі не може відмовити у встановленні лічильника за кошти Оператора ГРМ.

«Після офіційної відмови від встановлення лічильника за кошт «Чернігівгазу», ми мусимо перевести споживачів на збільшені норми споживання. Зокрема, замість діючої норми 4,4 м куб. споживач оплачуватиме 9,8 м куб в місяць на людину, а замість 7,1 м куб - 18,3 м куб. Надалі відмовникам необхідно буде до 1 січня 2018 р. встановити прилади обліку в квартирах за власний рахунок. В іншому випадку, згідно із Законом України, газопостачання повинно бути припинено», - зазначив директор з капітального будівництва «Чернігівгазу» Сергій Нагорний.

Перелік адрес багатоквартирних будинків Чернігівської області, де в 2016 році заплановано встановлення будинкових лічильників, можна переглянути на сайті «Чернігівгазу» cn.104.ua в розділі «До уваги клієнтів» або в обласній газеті «Деснянка» № 41 від 06.10.2016 р.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини