Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:52:17

Білоруські журналісти про свободу слова в Україні, непопулярність білоруської мови та реакцію державних ЗМІ на вбивство Павла Шеремета

27.07.2016   08:02Агенцiя

Орша – невеличке місто у Вітебській області. Саме звідти до Чернігова завітали працівники Оршанського регіонального порталу orsha.eu. У пресс-центрі «Чиста політика»вони поспілкувалися з чернігівськими колегами.

Ігор Казмерчак, Олександр Макаревич та Артем Сизинцев працюють на сайті, який вже майже 10 років інформує оршанців про основні події регіону. Республіканські новини з’являються на порталі нечасто.

За словами редактора сайту Ігоря Казмерчака, на сайті немає аналітики та власних думок авторів матеріалів – це справа виключно коментаторів та експертів.

– У нас є жорсткий розподіл ЗМІ на провладні (державні) та незалежні, а значить – автоматично опозиційні. Газет, сайтів та телеканалів з нейтральною позицією дуже мало, тому ми вирішити зайняти цю нішу і просто коротко інформуємо людей про те, що відбувається в місті та області, - розповів Ігор Казмерчак.

Новини – на будь-який смак. Як і будь-де, найвищі рейтинги у подій з кримінальним ухилом. Про культуру і політику читають менше. Проте їхня аудиторія значно більша за тих, хто надає перевагу газетній продукції, оскільки газети, у більшості своїй, провладні.

Сайт існує на кошти спонсорів і не працює на жодну з політичних партій.

До Чернігова журналісти приїхали поспілкуватися з колегами, а також підтримати своїх музикантів: у п’ятницю, 29 липня на Зеленій сцені буде саме білоруський день з музикою і виставками.

Як зазначили гості, досвід українських колег їм значно допоможе у роботі, адже вони вважають українську журналістику більш розвинутою і вільною, ніж вона є у Республіці Білорусь.

Не обійшли і таке актуальне питання, як державна мова. Артем Сизинцев, який, до речі, спілкувався з журналістами чистою українською мовою, вважає, що повернення білоруської мови хоч і повільно, але відбувається.

- Останніми роками білоруська мова набуває популярності особливо серед молоді. Хай цей процес і складно просувається, проте вже немає побоювань, що мова зникне. Така загроза існувала, коли відбувалася денаціоналізація і білоруси почали рівнятися на Москву, - зазначив Артем Сизинцев.

Олександр Макаревич по різних регіонах країни проводить «круглі столи» з питань протистояння «Русскому миру». Каже, буває складно пояснювати людям реальний стан речей.

- Всі проблеми від того, що багато хто вважає Росію союзником а Георгіївську стрічку – геройською. Справа просто в неосвіченості людей – резюмував Олександр Макаревич.

Що стосується реакції білорусів на події в Україні, то тут, за словами Ігоря Казмерчака, суспільство розділилося навпіл за принципом – вірити чи не вірити російським ЗМІ, оскільки Республіка Білорусь знаходиться в інформаційному просторі Росії.

- Взагалі білоруські ЗМІ зберігають нейтралітет по відношенню до України. Це не стільки політичне, скільки економічне питання, адже ми з вами зав’язані на торгівлі, - зазначив редактор оршанського сайту.

Що ж до теми, яка нині не сходить з перших стрічок новин – вбивства журналіста Павла Шеремета – то в цьому випадку, як розповіли білоруські колеги, показовим була церемонія прощання у Білорусі. Провести колегу в останню путь прийшли лише незалежні журналісти – жодного провладного, себто державного ЗМІ не було.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини