Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 04:18:39

За ініціативи ОПОРИ відбувся круглий стіл "Парламентські вибори 2016: чи будуть враховані уроки 205 округу?"

13.06.2016   07:26Агенцiя

10 червня у прес-центрі "Чернігівський вибір" відбувся круглий стіл, присвячений проблемам виборчої кампанії у 206 виборчому окрузі.

Спікерами заходу були Ольга Айвазовська – координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА, Святослав Бабіля – координатор громадського спостереження у Чернігівській області, а також заступник начальника управління превентивної діяльності ГУНП в Чернігівській області Олег Шимко та голова ОВК №206 Євгеній Артеменко. У круглому столі взяли участь народний депутат України Василь Амельченко, представники політичних партій, кандидати в народні депутати, довірені особи та громадські активісти. Велика кількість учасників свідчить про високий інтерес з боку громадськості Чернігова до виборчої кампанії в окрузі.

Як зазначила Ольга Айвазовська, враховуючи минулий досвід, чернігівський округ №206 знаходиться у ТОП потенційної уваги всієї України. Найкорисніше, коли кандидати і їх представники сідають за один стіл з представниками правоохоронних органів, ОВК та медіа і починають домовлятися. У таких випадках багатьом проблемам і порушенням немає місця. Судячи з кола учасників, які зібралися на круглому столі, в 206 окрузі є всі шанси не повторити минулорічних помилок 205 округу.


ОПОРА забезпечить спостереження виборчого процесу в 206 окрузі за міжнародними стандартами

Координатор громадського спостереження у Чернігівській області Святослав Бабіля зазначив, що Громадянська мережа ОПОРА буде проводити спостереження виборчого процесу, яке буде складатися з трьох частин. А саме: довготермінове та короткотермінове спостереження процесу виборів, а також спостереження в день голосування та під час підрахунку голосів. Він запевнив, що громадське спостереження буде здійснюватися на засадах міжнародних стандартів і діючого законодавства.

«Ми будемо спостерігати за діяльністю виборчих комісій, кандидатів та суб’єктів виборчого процесу, правоохоронних органів з точки зору дотримання виборчого законодавства, забезпечення принципів рівного виборчого права і реагування на порушення виборчого процесу,» - наголосив представник Громадянської мережі ОПОРА.

Проте ОПОРА не збирається лише фіксувати порушення, але і має на меті запобігти і попередити їх задля забезпечення вільного волевиявлення громадян під час виборів. Саме тому ініційовано цей круглий стіл і заплановані інші заходи, окрім власне спостереження за виборами.


Особливості складу і роботи окружної виборчої комісії

Окружну виборчу комісію одномандатного виборчого округу № 206 утворено 27 травня у складі 18 осіб. 66% складу комісії, включаючи весь керівний склад, мають попередній досвід роботи в окружних чи територіальних виборчих комісіях. 55% членів ОВК раніше працювали в комісіях за квотами інших суб’єктів подання.

Святослав Бабіля зазначив, що станом на 9 червня змінено трьох членів комісії. З діючих членів ОВК лише один член комісії не відвідав жодного її засідання.

Голова окружної виборчої комісії №206 Євгеній Артеменко розповів, що комісія працює згідно з календарним планом, затвердженим постановою Центральної виборчої комісії. Він наголосив на тому, що ОВК ставить перед собою головне завдання – забезпечення волевиявлення виборців 17 липня 2016 року. «Щоб коли виборець прийде на дільницю, він міг спокійно отримати бюлетень, заповнити його – зробити свій вибір – і вкинути у скриньку для голосування», - пояснив Євгеній Артеменко.

Голова комісії занепокоєний тим, що на роботу ОВК може не вистачити коштів. ЦВК порівну розподілила бюджет, виділений на проведення виборів, між 7 округами. Проте 206 округ територіально найбільший і 2,5 млн. не вистачить. В ОВК чекають, що їм збільшать кошторис витрат. За його словами ці вибори відрізняються від інших тим, що проводяться у дуже стислі терміни. Роботу доводиться виконувати у більших обсягах, ніж звичайно.

Присутній на круглому столі секретар ОВК №206 Сергій Соломаха зазначив, що важливо не допустити незаконного втручання в діяльність виборчої комісії. Для цього він закликав правоохоронців належним чином реагувати на факти втручання, а медівників – активно та об’єктивно висвітлювати діяльність всіх комісій, у тому числі окружної: «Для того, щоб був об’єктивний погляд, треба з різних позицій висвітлювати те що відбувається», - наголосив Сергій Соломаха.

Станом на 9 червня ЦВК прийняла рішення про реєстрацію 13 кандидатів, серед яких 4 представники політичних партій (Ігор Андрійченко, Ярослав Гіріч, Олександр Кириндась та Володимир Федорко) та 9 самовисуванців: Григорій Ткаченко, Єгор Фірсов, Олександр Шевель, Ірина Савченко, Олег Скварський, Марія Сокол, Світлана Кирилюк, Павло Лобода, Ірина Назаренко. Нагадаємо, що 10 червня ЦВК зареєструвала ще 7 кандидатів в народні депутати.


Перші порушення з боку штабів кандидатів в народні депутати

За словами Святослава Бабілі, кандидати та потенційні кандидати активно розпочали агітаційну кампанію до моменту реєстрації їх в ЦВК, що є порушенням Закону України «Про вибори народних депутатів України» (ч. 1, ст. 70).  Він також зазначив, що зазвичай ця агітація відбувається за допомогою непрозорих джерел фінансування.

Тільки два кандидати зареєстрували свої виборчі фонди. Отже, всю передвиборну агітацію, яку випускають і поширюють кандидати без відкриття виборчих рахунків або потенційні кандидати можна вважати виготовленою з порушенням. Представник ОПОРИ наголосив на тому, що за порушення правил фінансування виборчої кампанії передбачено кримінальну відповідальність.


Що схожого з виборами в 205 окрузі минулого року?

Непрозоре фінансування виборчої кампанії, ознаки підкупу виборців, незакінчені кримінальні справи та загроза силового впливу з боку приїжджих осіб підозрілої зовнішності – основні ознаки виборчої кампанії в 205 окрузі минулого року. На жаль, мало шансів, що відповідальні будуть покарані.

«Різні учасники виборів давали негативні оцінки виборам у 205 окрузі. І не тільки дня голосування. А і в ході виборчої кампанії були зафіксовані порушення, які вплинули на кінцевий результат, - зазначила Ольга Айвазовська. Однозначно такого не можна допустити, адже це є неналежна практика організації виборчого процесу і, однозначно, втручання в свободу і волю у формуванні політичної думки в ході виборчого процесу».

За словами Ольги Айвазовської, якщо порівняти літо, проміжні вибори у 205 окрузі, і осінь 2015, коли відбувалися місцеві вибори, то ситуація із дотриманням законодавства покращилася. Є декілька кримінальних справ, які доведені до суду в ході виборчої кампанії. Вони стосуються осіб, які брали участь в організації підкупу як прямого, так і непрямого. «... це розуміння того, що судова гілка влади і поліція дещо по-іншому почала реагувати на порушення виборчих кампаній», - зазначила Ольга Айвазовська.

Заступник начальника управління превентивної діяльності ГУНП в Чернігівській області Олег Шимко наголосив на тому, що зараз поліція фіксує та перевіряє кожен факт про порушення виборчого законодавства.

«На даний час вже розпочато кримінальне провадження по подіям, які мали місце 3 червня на території Ріпкинського району (перешкоджання діяльності журналіста) – проводиться досудове розслідування. По другому випадку, що мав місце у Чернігові біля приймальні народного депутата Сергія Березенка, проводиться перевірка», - розповів Олег Шимко.

Також за його словами поліція Чернігівської області вже сьогодні готова до виконання своїх обов’язків по забезпеченню виборчого процесу в 206 окрузі. Поки що підкріплення залучати не планують. Проте це буде залежати від перебігу агітації, кількості кандидатів та подій.


Члени дільничних комісій можуть залишитися без оплати праці та невизначеність щодо змін у складі ЦВК

Суттєвий вплив на проведення виборів у 206 окрузі матимуть події, пов’язані із зміною членів ЦВК. Як повідомила Ольга Айвазовська, 12 членів центральної виборчої комісії знаходяться у “підвішеному” стані - в будь-який момент їх можуть звільнити і призначити нових.

Якщо це зроблять до кінця наступного тижня, то негативного впливу на виборчу компанію це не матиме. Усі особи, які представлені в новому списку мають юридичний досвід або досвід роботи на виборах. Тим не менше, якщо вони приступлять до виконання своїх повноважень ближче до дня голосування, це матиме дезорганізаційний характер. «І цей характер може призвести навіть до негативних наслідків щодо підведення результатів виборів», - застерігає Ольга Айвазовська.

«Станом на зараз бюджетних коштів для організації виборчої кампанії в 7 округах немає», - також заявила координатор виборчих програм ОПОРИ. Бюджет, виділений на позачергові вибори народних депутатів, був розрахований на організацію виборів у чотирьох округах. А по факту вибори проводяться у семи мажоритарних округах. Якщо найближчим часом рішення Кабінету Міністрів щодо фінансування виборів не буде, то з 1 липня грошей на оплату праці, зокрема, і членів дільничних виборчої комісії не буде, а виборці можуть залишитися без бюлетенів. Ольга Айвазовська закликала усіх учасників виборчого процесу ,а також медіа та громадські організації, підняти це питання, щоб через недостатнє фінансування не відбулося зриву виборчого процесу.


Краще запобігти проблемам, ніж їх вирішувати

У дискусії мав змогу взяти участь кожен із присутніх: і кандидати, і керівники штабів, і громадські активісти та експерти. В ході обговорення негативних подій, які відбувалися під час виборів у 205 окрузі, учасники круглого столу прийшли до висновку, що необхідно запобігти їх повторенню у 2016 році. В цьому зацікавлені усі учасники  виборчого процесу.

Під час круглого столу було зазначено, що відбулася еволюція в роботі поліції під час виборів. Ця структура стала більш відкритою та з’явилося розуміння, що має робити поліція під час виборів окрім як забезпечувати громадський порядок.

На думку експертів багато процесів, які сприймаються медіа-спільнотою як маніпуляції, не є прямим порушеннями законів, проте вони формують думку виборців і в результаті дезінформують їх. Чернігівський журналіст Павло Пущенко під час дискусії зазначив: “Нам в Чернігові, у 206 окрузі створюють паралельну реальність, і це насправді дуже критично, тому що нам лицемірять і просто “граються” з виборцями”.

Саме тому, на думку учасників заходу, важливо розпізнавати передвиборчі маніпуляції і журналістам та громадським експертам варто зазначати про це в своїх матеріалах, адже в результаті мешканці Чернігівщини оберуть одного з народних депутатів України, який має вирішувати не лише проблеми регіону, а й загальнодержавні питання.


Куди звертатися в разі виявлення порушень на виборах?

Якщо громадяни або представники штабів помітили порушення виборчого законодавства або правопорядку, варто звертатися до поліції на цілодобову гарячу лінію 102. На будь-які такі повідомлення обов’язково виїжджає слідча група протягом 10-15 хвилин.
Крім того, для повідомлення про порушення виборчого процесу повідомляйте представників ОПОРИ у Чернігові: тел. +38 050 100 24 69,  e-mail: babilja@gmail.com, Святослав Бабіля, координатор громадського спостереження у Чернігівській області, та тел. +38 093 140 47 70, Качурець Младена, довготерміновий спостерігач ОПОРИ у 206-му виборчому окрузі.

 

За коментарями звертайтеся:
Святослав Бабіля,  координатор громадського спостереження у Чернігівській області
 
ФОТО Альони Шепіди

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини