Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 06:34:56

Про парламентські партії, гроші та депутатську дисципліну. ВІДЕО

24.05.2016   09:20Агенцiя

23 травня у прес-центрі “Чернігівський вибір” відбувся інформаційний форум “Стандарти та досвід роботи парламентських партій. Чернігівська область”, ініційований Громадянською мережею ОПОРА за підтримки Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”.

У заході взяли участь громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА в Чернігівській області Наталія Висіканець, народний депутат України Олександр Кодола, помічники народних депутатів та представники громадськості та журналісти.

Наталія Висіканець ознайомила учасників заходу із принципами роботи партій та окреслила основні критерії за якими можуть оцінювати їх роботу виборці. Також вона акцентувала увагу присутніх та новому інформаційному продукті Громадянської мережі ОПОРА – Всеукраїнську карту контактів приймалень парламентських партій та 198 депутатів, обраних за мажоритарними округами. “Ця карта працює поки що у тестовому режимі і ми просимо вас уточнювати інформацію для виборців”, – звернулася громадський консультант до помічників нардепів.

За даними ОПОРИ приймальні парламентських партій у Чернігівській області працюють практично у кожному районі. Причому як зазначив народний депутат Олександр Кодола, щоб відкрити приймальні та вибудувати структуру по всім районам області потрібний як мінімум рік. Роботу з виборцями в цьому напрямку намагаються доручити людині з досвідом, найчастіше з юридичною освітою, що не завжди вдається.

Громадянська мережа ОПОРА досліджувала і роботу осередків парламентських партій. Всього в Україні зареєстровано 21058 осередків. У Чернігівській області згідно даних Мінюсту – 766 парторганізацій. Найбільш розгалужену структуру на Чернігівщині має ВО “Батьківщина” – в області зареєстровано 656 осередків. Інші парламентські партії мають менш розбудовану структуру. Так, РПЛ та Народний фронт мають по 27 осередків, БПП – 25, Опозиційний блок – 28, Самопоміч – 3.

Питання фінансування партій є одним з найбільш важливих та часто прихованих. Але експерти вважають, що можливість отримати державне фінансування партій, стимулюватиме партійні організації до більш прозорого та відкритого використання та залучення коштів. Цікаво, що згідно формули у 2016 році на фінансування всіх партій (тих що брали участь у парламентських виборах і отримали більше 2% підтримки) орієнтовно буде виділено 440 тисяч гривень.

Народний депутат України Олександр Кодола зазначив, що важливо аби депутати ставилися до свого мандату як до роботи. Адже депутат – це працівник, який ходить на роботу і отримує заробітну плату. На думку народного обранця у його колег існують великі проблеми з дисципліною. “Сьогодні зареєстровані зміни до регламенту ВРУ, завдяки яким буде підвищена відповідальність за невиконання обов’язків народними депутатами. Важливо виховувати дисципліну серед народних обранців. Це можна зробити лише завдяки синергії громадських організацій, виборців та ЗМІ. Тоді у нас буде якісна Верховна рада”, – зазначив Олександр Кодола.

Також він додав, що для депутата-мажоритарника важливо працювати в окрузі. Адже саме виборці, які його обрали, дають оцінку діяльності свого представника у парламенті. “Для себе я зробив пріоритетом роботу з людьми, зустрічі з виборцями і щоб не втрачався зв’язок із мешканцями округу, який я представляю у парламенті”, – сказав О.Кодола.

Микола Торбєєв, помічник народного депутата України Валерія Давиденка, вважає, що посилення дисципліни та більш жорсткий контроль за відвідуваннями народним депутатом сесійних засідань суперечить статусу народного обранця. Але на думку М.Торбєєва тут більш важливу роль грає правосвідомость – виховання та відчуття обов’язку. “Перш за все має змінитися принципи обрання представників громад до вищого законодавчого органу. Мажоритарники – це дійсно ті представники громади, які відчувають особисту відповідальність перед кожним виборцем свого округу. Якщо народний депутат сумлінно відноситься до виконання своїх обов’язків, якщо він, як Валерій Давиденко, витрачає кожного місяця значний час на особисті спілкування та аналіз ситуації в окрузі, то це відповідальний представник у законодавчому окрузі”, – підкреслив Микола Торбєєв.

Таким чином, законотворча робота та робота в окрузі є одними з найбільш важливих завдань для кожного народного депутата. Розбудова партійної структури, створення партійних осередків, прозоре фінансування, відкриття приймалень та системна робота з виборцями – це основні ознаки “правильної” політичної партії.

Прес-центр “Чернігівський вибір”

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини