Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:46:28

Про відзначення Днів пам’яті та примирення у Чернігові. ВІДЕО

04.05.2016   17:32

4 травня у Чернігівській міській раді відбулася прес-конференція "Дні пам’яті та примирення".

У ній взяли участь Станіслав Тавлуй – заступник голови правління ГО «Апельсин», Сергій Бутко – представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області, Сергій Леп’явко – доктор історичних наук, професор та Юрій Ткач – начальник Управління культури та туризму Чернігівської міської ради.

Станіслав Тавлуй розповів, що Дні пам’яті та примирення країни-учасниці ІІ світової почали відзначати у листопаді 2004 року. «У нас відзначали Дні Побєди, а світ відзначав Дні пам’яті та примирення. Тож ми відстаємо всього на 12 років. Сьогодні в ці дні ми готуємося до відзначення Днів пам’яті та примирення 8 та 9 травня», - пояснив він.
За словами  Станіслава Тавлуя заходи будуть проводитися на колишній Алеї Героїв. Початок о 18 годині. У програмі виступи творчих колективів – струнний квартет «Домінанта» та вокальний гурт «VITAMINE», інтерактивні бесіди за участі представників історичного музею імені В.В.Тарновського та Українського інституту національної пам’яті, проповідь та молебень, фотовиставка на тему «Чернігів у другій світовій війні», а також перегляд документальної стрічки «Чернігівський рубіж». Також під час заходів за благодійні внески будуть поширювати символ Днів пам’яті та примирення – червону квітку маку. Зібрані кошти будуть спрямовані на підтримку та допомогу воїнам АТО.

Про втрати українців у ІІ світовій війні розповів Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті. За його словами у боях загинуло від 8 до 10 мільйонів українців, а демографічні втрати сягають майже 13 мільйонів чоловік. Українці брали участь у війні в лавах різних армій. На його думку Дні пам’яті і примирення в Україні раніше не відзначалися, бо Україна була бездержавною державою. Сьогодні, відбиваючи російську агресію, українці захищають і вибудовують власну державу, переконаний експерт.
Сергій Бутко вважає, що військові історики звикли замовчувати роль Чернігівщини у другій Світовій. В основному говорять про Курськ, Київ, Брест. «Говорячи про Чернігівщину в роки світової війни, слід відмітити, що «ворота на Москву, Київ та Берлін» проходили саме через Чернігів. І події 1941 року, коли німці не могли пробити  оборону два тижні, відбувалися саме тут. Тому ми маємо пишатися чернігівцями, які воювали проти нацизму у всіх арміях, військах та рухах», - зазначив представник Українського інституту національної пам’яті.

Доктор історичних наук Сергій Леп’явко зазначив: «Ідея примирення, не зважаючи на те, що дуже важко переступити через пролиту недавно кров, все-таки має перспективи. Адже війни довші чи коротші все одно закінчуються, і треба жити мирно». На його думку, примирення – це встановлення нових зв’язків, щоб протилежні сили бачили одна одну не через приціл кулемета, а дивилися один на одного як на живих людей із спільними інтересами. Також історик наголосив на тому, що «у світі перемога у Другій світовій завжди святкувалася як перемога над нацизмом, а не німцями».
За словами доктора історичних наук Сергія Леп’явко для України ці війни – величезна трагедія. Так само як і для нашого міста. Роль Чернігова у подіях 1941 року недооцінена. «У той рік коли німці просувалися із швидкістю 100 км на день і вперше застрягли під Смоленськом, а потім Чернігів тримав оборону більше двох тижнів. Це свідчить про те, що Чернігів був не другорядним містом в цих всіх глобальних подій. Битва за Чернігів – це фактично битва за Київ», - розповів Сергій Анатолійович.
Він акцентував увагу на тому, що на сьогоднішній день у Чернігові немає жодного історика, який займається професійно тільки війною. Проте за останні кілька років сформувалася команда, яка займається пошуком фотографій Чернігова у роки війни. «Прорив у знаннях про Чернігів на початку війни зробив один із чернігівських колекціонерів – Дмитро Силич. Учасником цього прориву є ще один колекціонер Костянтин Яготовський, а я складаю їм групу наукової підтримки. Завдяки Дмитру Силичу, який знайшов більше 300 німецьких фотографій про події та бої у Чернігові, можна встановити у візуальному відношенні картину і боїв за Чернігів, і окупації міста, щоправда з одного боку – з німецького. П’ять років тому не було жодної фотографії про Чернігів», - зазначив Сергій Леп’явко. Відео-презентація на основі фотографій, які знайдено колекціонерами за п’ять років, буде транслюватися 8 травня за участі всієї групи дослідників.

Начальник Управління культури і туризму Чернігівської міської ради Юрій Ткач підкреслив: «Відзначення Днів пам’яті та примирення у Чернігові стало можливим завдяки співпраці наполегливих громадських активістів, науковців-істориків та органів місцевого самоврядування». На його думку такий новий формат святкування Дня Перемоги сприятиме формуванню нового світогляду громадян, особливо молоді, та зміні стереотипів щодо відзначення календарних дат.


 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини