Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 10:01:59

Громадські консультації – для об’єднаних громад

15.04.2016   09:07Агенцiя

На Чернігівщині три об’єднані громади – Кіптівська, Деснянська та Вертіївська – стали учасниками проекту «Без мешканців не вдасться.

Громадські консультації як стандарт функціонування об’єднаних громад». Проект, до участі в якому запрошено 10 нових об’єднаних громад з трьох регіонів України, реалізується Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ та фондом «Школа лідерів» (Польща).

Упродовж півроку представники влади і громадськості контактуватимутьіз польськими експертами та українськими консультантами, щоб розробити і затвердити положення про громадські консультації, а також активно співпрацювати із представниками громад, залучаючи їх до ухвалення рішень на місцевому рівні.

Під час першого семінару, що відбувся минулого тижня у Києві, посадовці й активісти об’єднаних громад (окрім Чернігівщини, ще з Полтавщини і Черкащини) мали змогу поспілкуватися із представниками польського місцевого самоуправління Адамом Гжегжулкою (мерія Варшави), Пшемиславом Майором (муніципалітет Беруня) та представниками неурядових організацій МаєюМаньковською і Магдаленою Тхужніцкою.

На переконання європейських експертів, громадські консультації дозволяють краще вивчити суспільні потреби, уникати конфліктів у процесі реалізації окремих ініціатив, а також формують позитивний імідж та атмосферу довіри до діяльності органів місцевого самоуправління. Крім того, забезпечують прозорість органів влади і відповідальність з боку мешканців. Приміром, у Польщі громадські консультації у різних формах (громадські слухання, онлайн-опитування, анкетування) проводяться від столиці до маленьких гмін (громад).

Думкою мешканців органи влади цікавляться, починаючи від ухвалення окремих документів, що стосуються життєдіяльності громади, до практичних кроків діяльності – будівництва парків, цільового використання окремих територій.

Ігор Мороз, голова Вертіївської об’єднаної громади
Я очолюю громаду поки що чотири місяці, багато вчуся, але вже зараз зрозуміло, будь-які рішення повинні прийматися з урахуванням думки громади. І цей проект дозволяє ознайомитися із польським досвідом та пристосувати його до українських реалій.

Ірина Дубик, начальник відділу культури Кіптівської об’єднаної громади
Ми належимо в Україні до першопрохідців у справі формування об’єднаних громад. Цей процес трохи нагадує темну кімнату, де напомацки знаходиш добре відомі речі. Для нас дуже важливим є спілкування з колегами, адже всі ми робимо одну справу, і вивчення кращого закордонного досвіду. Тим паче, що Польща продемонструвала успішне реформування місцевого самоуправління. Проект «Без мешканців не вдасться» створює умови для підвищення активності наших громадян, формування реального, а не формального впливу на прийняття рішень у новостворених об’єднаних громадах.

Тетяна Прокопенко, заступник голови Деснянської селищної ради
У нашій громаді є достатньо багато активних мешканців. На початковому етапі розвитку об’єднаних громад важливо для активістів і представників влади навчитися взаємно довіряти один одному, постійно вести діалог і бути партнерами, а не опонентами. Влада тільки тоді має позитивний імідж, коли працює відкрито та цікавиться думкою громадян, реально враховує їхні пропозиції та побажання.

Останні новини Чернігівщини

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:13

Протягом минулої доби зареєстровано 2 пожежі.

 Завдали мільйонних збитків сфері оборони: на Чернігівщині слідчі поліції повідомили про підозру організованому злочинному угрупованню

Завдали мільйонних збитків сфері оборони: на Чернігівщині слідчі поліції повідомили про підозру організованому злочинному угрупованню 09:11

Поліцейські викрили керівників квартирно-експлуатаційного відділу одного з військових гарнізонів Чернігівщини, які організували схему привласнення бюджетних коштів на закупівлі матеріальних цінностей для військових частин за завищеними цінами.